Dlijetom i kistom Sv. Kuzmu na dar

Gastronomija Svetog Kuzma inspiracija mladim umjetnicima

Karolina Krikšić

Tijekom jednotjedne radionice, petero učenika različitih smjerova Škole za primijenjenu umjetnost, Eleonora Baćić, Lea Crnković, Sanja Palada, Martina Simčić i Grgur Ivanac, napravili su niz radova, predstavljenih na izložbi u Galeriji HKD-a Sveti Kuzam 



SV. KUZAM » Već desetu godinu za redom, skupina učenika koji su završili treće razrede Škole za primijenjenu umjetnost, okupila se u Sv. Kuzmu na likovnoj radionici »Dlijetom i kistom Sv. Kuzmu na dar«, s ciljem boljeg upoznavanja mjesta čiji običaji i bogata prošlost predstavljaju neiscrpnu umjetničku inspiraciju. Tijekom jednotjedne radionice, učenici različitih smjerova (aranžersko-scenografskog, grafičkog i kiparskog dizajna), napravili su niz radova koji su predstavljeni na izložbi sinoć otvorenoj u Galeriji Hrvatskog kulturnog doma Sveti Kuzam.  


  Kako je i uobičajeno, izložbu prati i katalog s radovima svih polaznika – Eleonore Baćić, Lee Crnković, Sanje Palada, Martine Simčić te Grgura Ivanca, jedinog učenika koji Školu za primjenjenu umjetnost ne polazi u Rijeci, nego u Zadru. Riječ je o učenicima koji su odabrani s obzirom na talent, marljivost i osobni napredak ostvaren tijekom školske godine, a koji su u Sv. Kuzmu naučili puno novoga, bolje se međusobno upoznali te se dobro zabavili. Potvrdili su nam to i sami, istaknuvši upravo »dobru ekipu« kao važan segment ove radionice.


Dio ekipe bile su i profesorice iz Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci Ana Jureško i Maja Dinić te kuzmarski kipar Tomislav Pavletić, voditelj i predsjednik Kulturnog društva Sv. Kuzma i Damjana te inicijator projekta »Forma Viva – Galerija na otvorenom« u sklopu kojega je i osmišljena spomenuta radionica. Ta je osmeročlana ekipa prvi dan provela obilazeći Sv. Kuzam te tražeći inspiraciju za postavljenu temu. 



 Mačka koje nema




– Do sada je ova likovna radionica imala istu temu – glagoljicu – no, ove smo godine za temu odabrali gastronomiju Sv. Kuzma. Naime, ovo je mjesto oduvijek bilo raskršće na kojemu su putnici obično odmarali prije nastavka svoga puta. Naravno, bilo je puno gostionica koje su nudile okrepu, a ono što je učenicima bilo jako zanimljivo jest činjenica da je cijela draška dolina bila puna vinove loze. Štoviše, upravo iz ovoga kraja potječu poznate sorte žlahtina i belina, pojašnjava domaćin Tomislav Pavletić dodajući da je upravo ta činjenica inspirirala polaznike. 


  Naime, na mnogim je radovima lako uočiti grožđe, trs, vino, no mladi su umjetnici zadanoj temi pristupili i puno sofisticiranije. Tako nam je Lea Crnković otkrila da joj je bilo jako zanimljivo da tijekom prva tri-četiri dana u Sv. Kuzmu nije vidjela niti jednu mačku. 


  – Budući da je mačka životinja koja će pojesti sve što joj je ponuđeno, odlučila sam napraviti kamenu skulpturu upravo te životinje, objasnila nam je Lea priznavši da je tijekom tjedan dana naučila puno novoga. 


  – Između ostalog, »Micka« je moja prva skulptura. Iako u školi pohađam kiparski smjer, još uvijek nismo izrađivali skulpture, samo reljefe, kaže nam Lea dodajući da je društvo i atmosfera »super«. 


  Iako je u školi odabrao smjer aranžersko-scenografski dizajner, Grgur Ivanac se odlučio okušati kao kipar i predstavio skulpturom »Regata«. 


 Grožđe i oblaci


– Budući sam jedini ne-Riječanin, odlučio odabrati motiv koji povezuje Rijeku i Zadar iz kojeg dolazim, pojasnio je Grgur koji je već prije čuo za ovu radionicu i presretan je što je imao priliku biti njezinim dijelom.  


  Vinova loza, trgovački jedrenjak, kuzmarska crkva, baškot te grožđe koje je u optičkoj iluziji zamijenilo oblake mogu se pronaći u radovima Sanje Palade koja nam je rekla da joj je bio užitak raditi. 


  – Prostor je jako ugodan, a i društvo. Mi djevojke znamo se iz škole, a Grgura smo tu upoznali i brzo uklopili u ekipu tako da nam je bilo jako zabavno, otkriva Sanja koja se, baš kao i Eleonora Baćić, školuje za grafičkog dizajnera. – Na izložbi će biti predstavljen moj rad »Prelijevanje« u kojem sam, prelijevajući vino iz boce u čašu htjela zapravo prikazati tradiciju izrade vina koja se u Sv. Kuzmu prenosila s koljena na koljeno. Radionica me je oduševila. Bilo mi je jako zanimljivo i nikada do sada nisam napravila toliko puno radova u samo tjedan dana, priznaje Eleonora koja se okušala u linorezu, otiskivala majice, crtala po staklu postavljenom na podlogu oslikanu temperom… 


  Martina Simčić u svoje je radove također uklopila tradicionalne motive Sv. Kuzma. – Između ostalog, odlučila sam uključiti i more budući da su pomorci iz Bakra često dolazili u Sv. Kuzam, objasnila je Martina. 


  S obzirom na oduševljenje polaznika, nema sumnje da je cilj radionice i desetu godinu zaredom ostvaren. Naime, prema riječima Tomislava Pavletića, radionica je osmišljena kako bi učenicima koji se tijekom školske godine umjetnički izražavaju prema propisanom programu, ponudila slobodu, odnosno dopustila im da svoje ideje materijaliziraju na koji god način žele.