Tko je tu lud?

Gaf riječke oporbe: Održali presicu o komunalnim društvima, pa poslali priopćenje u kojem napadaju – Novi list

Damir Cupać

Petra Mandić i Andrej Briščik, Foto: I. TOMIĆ

Petra Mandić i Andrej Briščik, Foto: I. TOMIĆ

Da stvar bude bizarnija, nedugo nakon priopćenja stigao je i ispravak u kojem je izbrisana rečenica u kojoj novinara prozivaju za neprofesionalnost



RIJEKA – Petra Mandić iz Mosta i Andrej Briščik iz Akcije mladih bili su sudionici prve zajedničke konferencije za novinare Srednjega bloka, neformalne političke grupacije u Gradskom vijeću, na kojoj su se osvrnuli na rad uprava komunalnih društava i na istup SDP-ovih gradskih vijećnika.


Briščik je ogorčen zbog stavova čelnih ljudi gradskih tvrtki jer su oni mišljenja da nisu dužni podnositi izvještaje gradskom parlamentu, već su naveli da to rade zbog transparentnosti.


– Očito je da oni ne osjećaju nikakvu odgovornost prema građanima, a građani su vlasnici komunalnih i trgovačkih društava kojima je osnivač Grad Rijeka. Gradsko vijeće je predstavničko tijelo građana i upravo na tom mjestu bi trebali podnijeti izvješće o svome radu. Njima nije jasno da postoji razdioba vlasti i da je jedno izvršna vlast, odnosno gradonačelnik, a drugo Gradsko vijeće koje je predstavničko tijelo.




Istina je da uprave postavlja i smjenjuje gradonačelnik i on na taj način preuzima odgovornost za rad tih poduzeća. Ali direktorima bi trebali biti najvažniji građani. Primjerice, ako je netko nezadovljan radom nekog telekom operatera, ne može smijeniti upravu, ali može promijeniti mobilnog operatera. Građani nisu tu da se preko njihovih leđa pokrivaju njihovi loši poslovni rezultati i propusti, upozorio je Briščik.


Iako o tome na konferenciji za novinare nije bilo riječi, Most je poslao priopćenje s presice u koja su ubačeni stavovi o Novom listu o kojima nije bilo uopće riječi na samoj presici.


– Najprije valja naglasiti kako je gradonačelnik svoje tvrdnje izrekao u Novom listu čiji novinar nije poštivao osnovno pravilo struke i nije konzultirao i drugu stranu. Gradonačelnik tako navodi kako je rasprava o gradskim poduzećima pokazala da je ovdje riječ o politikantskim stavovima članova Gradskog vijeća te da nije čuo niti jedan ozbiljan argument zašto se glasalo protiv izviješća nekih društava.


Mnoštvo pitanja zastupnika predsjednicima odnosno članovima uprava ostalo je bez odgovora. Na primjer Emina Višnić iz EPK 2020. nije odgovorila na pitanje zašto u društvu postoje ugovori bez datuma, zašto postoji ugovor koji ima naznačen datum izvršenja prije datuma sklapanja ugovora, zašto postoje dupli ugovori na ime iste osobe i s identičnim opisom posla, ali s različitim znamenkama i datumima isplate.


Isto tako, članica uprave EPK 2020 nije odgovorila ni kako to da postoje tri verzije istog izvještaja. Obersnel u spomenutom tekstu u Novom listu dalje navodi kako ne vidi nikakvog razloga za traženje nečije odgovornosti u gradskim poduzećima što indirektno znači da on preuzima odgovornost za njihove propuste. Jedan od njih, čelnik Energa Sanjin Kirigin tako navodi da su neovisni vanjski revizori prihvatili izvještaje gradskih poduzeća i to doživljava kao potvrdu dobrog funkcioniranja tvrtke.


On bi trebao znati da revizija samo potvrđuje da financijski izvještaji nisu frizirani dok o samom meritumu stvari, o kvaliteti usluga i cijenama te rezultatima poslovanja svoj sud osim gradonačelnika imaju pravo donositi i građani Rijeke odnosno njihovo predstavničko tijelo, navedeno je u priopćenju da je izjavila Mandić, iako na samoj konferenciji za novinare ona nije rekla ni slova o Novom listu, već je to, očito, rezultat naknadne pameti.


Da stvar bude bizarnija, nedugo nakon priopćenja stigao je i ispravak u kojem je izbrisana rečenica u kojoj novinara prozivaju za neprofesionalnost, ali ostale “optužbe” na račun Novog lista su ostale.


Gradska vijećnica Mosta osvrnula se i na istup SDP-ovih vijećnika na konferenciji za novinare. Njezina je ocjena da oni žele da Gradsko vijeće kao i desetljećima unazad »ne talasa« i da pusti »Velikog vođu« da u miru donosi sve odluke potpuno samostalno bez da ikome za to podnosi račune.


– Zabrinjavajuća je namjera SDP-ovih vijećnika da prebace krivnju za eventualni neuspjeh povlačenja sredstava za kapitalne gradske projekte iz Europskih fondova na Srednji blok u slučaju novih izbora. Očita nervoza u Obersnelovim redovima otkrila nam je poražavajuću istinu da je cijela njegova administracija očito apsolutno nesposobna i nekompetentna, a cijenu toga plaćat će građani.


Netočno je da u slučaju izglasavanja proračuna Rijeka gubi odobrena sredstva iz Europskih fondova jer se bez njih ostaje jedino u slučaju da projekti još uvijek nisu došli u fazu fizičke realizacije. Očito je da projekti još nisu ni započeti pa stoga želimo znati u kojoj je fazi svaki pojedini projekt. Pitanja ćemo odgovornima uputiti i službenom procedurom, najavila je Mandić.


Na pitanje koje bi direktore gradskih tvrtki smijenili da su na Obersnelovu mjestu, Briščik je odgovorio da bi smijenio Sanjina Kirigina, a Mandić bi smijenila Eminu Višnjić.