Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1n
Sutra: 8° 8° 1n
14. prosinca 2019.
Obilje zbivanja

GRIJEH OSTATI U KUĆI Riječani, o kakav dobar dan je pred nama

Foto Vedran KARUZA
Foto Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 21. travanj 2018. u 9:59 2018-04-21T09:59:26+02:00

Dobar dan Rijeko! I to u svoj punini značenja tog pozdrava!

Slijedi nam, naime, nešto više od 24 sata koji, istina, neće promijeniti svijet, ali svakako hoće percepciju života u glavnom gradu Kvarnera.

Vrijeme koje je pred nama obiluje silnim brojem događaja koji ni jednog stanovnika ne bi smjeli ostaviti ravnodušnim, nezadovoljnim, mrgudnim. Ponaprije u 16 sati, ili koju minutu kasnije kako su nam istaknuli organizatori, na Korzo dolazi karavana biciklista Tour of Croatia, utrke koja sigurnim okretajima pedala ulazi u krug naznačajnijih u Europi. K tome, upravo se na riječko-opatijsko-rabačkom području voze njezine kraljevske discipline.

A nakon što biciklisti odu, put – Rujevice. Na njoj je pak od 19 sati zakazan jedan od najznačajnijih nogometnih sureta HNL-a, derbi između »Rijeke« i »Osijeka«. Osim što se oba kluba još uvijek mogu umiješati u borbu za titulu, ili barem što je bolje moguću »raspodjelu karata« u finišu prvenstva, riječ je i o klubovima koji preferiraju nadigravanje, k tome i tradicionalno su, posebno od 1999. godine, žestoki konkurenti i na tribinama.

Slijedi odmor da bi nas u jutarnjim satima dočekala istinska manifestacija sporta u izdanju kakav bi on i morao biti – masovan, humanitaran. Da, trči se u nekoliko jakosnih, ili težinskih skupina utrka Homo si teć koja će privući na tisuće natjecatelja što će se pak rastrčati Rijekom i njezinom okolicom.

Ima na listi još niz događanja, od ponude presjeka recentne hrvatske vinske proizvodnje u Guvernerovoj palači, drugog izdanja dojmljvog i sve utjecajnijeg WineRi-ja, pa su tu Dani Trsata koji na po mnogima najljepšem i najprimorskijem dijelu Rijeke okupljaju sve zaljubljenike u taj dio grada kao i Festival znanosti koji se odvija od trsatskog studentskog kampusa pa sve do hrama pop i alternativne kulture Palacha.

Ne zaostaje ni riječka regija, u Novom Vinodolskom će se uskoro posaditi najstarija loza na svijetu koju u taj dio Primorja donose čelnici slovenskog Maribora, dok je u nedjelju u Malom Lošinju jedna od globalno gledano najznačajnijih ekstremnih biciklističkih utrka, Mercedez-Benz UCI Mountain Bike Downhill World Cup.

I da, na nebu ma ni jednog oblačka, skoro ljetne temperature. Grijeh je ostat u kući! Dobar dan Rijeko, u svoj punini značenja tog pozdrava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.