''Vizualna dvojezičnost'''

GRADSKE ULICE Dvojezičnost je bogatstvo! Riječani vrijede dvostruko

Andrej Petrak

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Dvojezičnost je bogatstvo! Kaže se koliko jezika govoriš, toliko vrijediš. Pođimo od toga da Riječani vrijede dvostruko, rekao je novinar i publicist Silvije Tomašević na okruglom stolu »Vizualna dvojezičnost u Rijeci – luka različitosti 2020. – Il bilinguismo visivo a Fiume – prospettive per una Fiume/Rijeka, porto delle diversita 2020«, održanom u organizaciji Liste za Rijeku u Circolu. Uz Tomaševića o nedavnoj inicijatvi za izmjenom gradskog statuta kojom bi se, između ostalog, omogućila vizualna dvojezičnost u dijelovima grada u kojima tradicionalno živi autohtona talijanska zajednica, raspravljali su predsjednica Zajednice Talijana Rijeka Orietta Marot, gradonačelnik Vojko Obersnel, dopredsjednik Sabora Furio Radin, europarlamentarac Ivan Jakovčić, novinar, publicist i povjesničar Ezio Giuricin, dopredsjednik SKD Prosvjeta Jovica Radmanović i predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić.


– Zalažemo se za uvođenje vizualne dvojezičnosti u centru grada na osnovi onoga što smo govorili u predizbornoj kampanji. Formulirali smo svoj prijedlog, a je li najbolji to će se vidjeti na raspravi u Gradskom vijeću. No, pozivam i SDP, kao stranku, koja se zalagala za ovo pitanje u kampanji da izađe sa svojim prijedlogom, rekao je Švorinić.


Gradonačelnik Obernsel spomenuo je financijske troškove koje bi uvođenje dvojezičnih tabli iziskivalo, ali i naglasio da nema ništa protiv vizualne dvojezičnosti, dok uvođenje potpune dovjezičnosti u Rijeci, smatra nepotrebnim i kompliciranim. On je nekoliko puta u raspravi upozorio da se brkaju pojmovi, jer se zapravo govorilo o dvije stvari te da dvojezičnost znači doslovan prijevod naziva ulica, dok su povijesni nazivi ulica nešto drugo i nisu dvojezičnost. Iznio je da se u okviru EPK 2020 razvija projekt po kojem bi u užem središtu grada bili uvršteni nazivi ulica kakvi su bili kroz povijest, i to ne samo na talijanskom, već i drugim jezicima. Ivan Jakovčić ocijenio je to jako hrabrim potezom i na tome čestitao, ali i upozorio da to nije dvojezičnost.




– Fantastična poruka mogla bi doći iz Rijeke kad bi se poručilo imamo hrabrost, bez ikakvog kompleksa uvesti dvojezičnost. To treba napraviti, taj put je dobar za svih, za sve generacije i one kojih više nema. Za to će trebati dovoljno hrabrosti u Gradskom vijeću, a posebno tu pozivam vijećnike HDZ-a, baš zbog toga što je premijer Plenković u predizbornoj kampanji u Istru i Rijeku doveo sadašnjeg predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, koji je bio oduševljen istarskom dvojezičnosti. Kolege iz HDZ-a, budite hrabri i recite SDP-u zašto već nisu uveli dvojezičnost? Što ste čekali? To bi bio riječki model i bilo bi fanstastično za Hrvatsku, rekao je Jakovčić.


Opširnije u tiskanom izdanju