Bura

GRAĐANSKI NEPOSLUH Hrvoje Burić najavljuje da će zbog LNG-a blokirati promet Krčkim mostom

Damir Cupać

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



RIJEKA Predsjednik Nezavisne liste Bura Hrvoje Burić najavio je da će u slučaju da lex LNG bude prihvaćen s članovima svoje stranke i građanima blokirati Krčki most na 15 minuta zbog toga što je projekt plutajućeg LNG terminala poguban i za okoliš i za turizam.


– Hrvatske potrebe za plinom su oko 2,5 milijarde kubika. Kapacitet plinovoda Pula – Karlovac je 1,8 milijardi, a postoji i godišnji ugovor s ruskim dobavljačem za milijardu kubika. Na taj način potrebe Hrvatske su zadovoljene. Ne razumijemo argumente Vlade i premijera Plenkovića koji tvrde da je plutajući LNG sigurnosno pitanje. Taj plutajući LNG je brod koji bi imao kapacitet od sedam milijardi kubika plina na godišnjoj razini. Očito je da treba pronaći druge kupce, a oni ne postoje. Za taj ukapljeni plin se ne zna cijena, a financijska konstrukcija za projekt nije zatvorena. Ne postoji okolišna dozvola, a unatoč tome nas uvjerevaju da će biti pozitivna. Zbog toga će Bura na prvoj sljedećoj sjednici Županijske skupštine tražiti usvajanje deklaracije protiv lex LNG. Ako se taj zakon ipak prihvati, Bura će blokirati Krčki most na 15 minuta kako bi pokazali građanski neposluh zbog pogubnosti toga projekta – najavio je Burić.


On se osvrnuo i na problematiku gašenja sisačke rafinerije, naglasivši da je njegova stranka protiv gašenja.




– Poručujemo premijeru Plenkoviću da postoji rafinerija u Rijeci koja je deset godina izvan funkcije i da bi taj prostor na Mlaki trebalo revitalizirati otvaranjem znanstveno-tehnološkog parka. Tražimo od njih da predlože lex rafinerija Mlaka kako bi se u Rijeci jedan vrijedan prostor stavio u službu građanima i gospodarstvu jer je naš grad ionako deficitaran s prostorom, kazao je Burić.