Gimnazija Andrije Mohorovičića

GAM-ovci otkrili vezu Julesa Vernea s Europskom prijestolnicom kulture 2020.

Ingrid Šestan Kučić

Drugačiji nastavni dan - sav u znaku Julesa Vernea / Foto V. KARUZA

Drugačiji nastavni dan - sav u znaku Julesa Vernea / Foto V. KARUZA

Ugostili su i Udrugu za razvoj kulture mladih »Kulturni front«, koja je pripremila niz društvenih igara povezanih s njegovim stvaralaštvom i kviz. Julesa Vernea povezali su i sa znanstvenikom čije ime gimnazija nosi, Andrijom Mohorovičićem



RIJEKA  Gimnazija Andrije Mohorovičića jučer je obilježila Dan škole, a iako zbog nadoknade nastavnih sati tijekom štrajka rođendan škole nije obilježen na klasičan način, ipak je jučer održan drugačiji nastavni dan.


Uz nastup združenog pjevačkog zbora Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka i Prve riječke hrvatske gimnazije održana je i finalna odbojkaška utakmica najuspješnijih razreda te revijalna utakmica između učenika i nastavnika, dok je u okviru nastave hrvatskog jezika održan cjelodnevni program posvećen Julesu Verneu.


Učenici prvih razreda predstavili su svoje radove o francuskom književniku i raspravljati o njegovu značaju. Otkrivali su i Verneove veze s Hrvatskom i Europskom prijestolnicom kulture 2020. te su ugostili i Udrugu za razvoj kulture mladih »Kulturni front«, koja je pripremila niz društvenih igara povezanih s njegovim stvaralaštvom i kviz. Julesa Vernea povezali su i sa znanstvenikom čije ime gimnazija nosi ime, Andrijom Mohorovičićem.




Projekt Aktualnost Julesa Vernea provodi se tijekom cijele nastavne godine te u njemu sa svojim učenicima sudjeluju nastavnici Petar Jelača, Goran Krapić, Biljana Valentin-Ban, Fedora Vidas Dejhalla, Ivan Vitas i Doris Žibert.


Verneovu se opusu pristupa s različitih aspekata i u okviru nastavnih predmeta astronomije, fizike, geografije, hrvatskoga jezika, matematike i povijesti. Projekt će se nastaviti već idućeg tjedna raspravom učenika u Nemo pubu o djelu »20 000 milja pod morem«, a za veljaču je dogovoren posjet Jules Verne Clubu u Pazinu te Astronomskome centru u Višnjanu, dok će učenici GAM-a u ožujku sudjelovati na Danima frankofonije.


Nastavnici projekt planiraju prijaviti i na Festival znanosti, a rad na projektu prati i filmska skupina GAMad 1992 te školska novinarska skupina koja redovito donosi gimnazijske vijesti. Učenici svojim radom nastoje obogatiti i ponudu Europske prijestolnice kulture 2020.


Gimnazija Andrije Mohorovičića ujedno je i jedina srednja škola u Primorsko-goranskoj županiji koja sudjeluje na natjecanju iz astronomije i ima takav oblik nastave, a ove će godine škola dobiti teleskop koji će učenici koristiti za promatranja i izradu istraživačkih radova.


Astronomska sekcija trenutno ima 25 učenika, a u okviru nje svake se godine održi niz aktivnosti. Uspostavljena je i suradnja s Astronomskim centrom Rijeka te se dio nastave održava u samom Astronomskom centru, kao i suradnja s Akademskim astronomskim društvom Rijeka, a učenici vrše mjerenja i promatranja na Zvjezdarnici te dobivene podatke koriste u izradi istraživačkih radova koji su im potrebni za sudjelovanje na državnom natjecanju.


U prethodne dvije godine učenici su se pet puta plasirali na državno natjecanje. Prošle je godine učenik Massimiliano Marcel osvojio treće mjesto na državnom natjecanju, dok je Petar Dušević, sada učenik drugog razreda, pozvan na kvalifikacije za Olimpijadu iz astronomije.