97. obljetnica smrti

Frano Supilo – reformator hrvatskog novinarstva

Davor Mandić

Organizacijom novine koja misli i na čitatelje i na prihod od oglašavanja, Supilov Novi list utro je put modernim novinskim tiskovinama u Hrvatskoj



Hrvatski novinar, publicist i političar Frano Supilo, osnivač Novog lista, umro je u Londonu 25. rujna 1917. godine. O 97. obljetnici njegove smrti nisu izišli u javnost novi prilozi tumačenju Supilove važnosti za političku ili povijest novinarstva Hrvatske, no u mnogim postojećim izvorima primat ima Supilovo političko djelovanje. Supilo kao reformator i modernizator novina i novinarske struke puno je manje zastupljen u analizama, iako je u tom segmentu svoga djelovanja pokazao najveće vizionarstvo.


Kao politički aktivist mladi Supilo nastupa već kao srednjoškolac u svom rodnom kraju, kada 1885., u 16. godini, prosvjeduje protiv austrijske politike prilikom posjeta prijestolonasljednika Rudolfa Dubrovniku. Samo pet godina nakon toga, Supilo u Dubrovniku pokreće list Crvena Hrvatska, u kojem razvija ideje ujedinjenja hrvatskih teritorija pod pravaškom egidom.


Crvenu Hrvatsku Supilo će uređivati do 1899., kada već počinju sukobi u Stranci prava, u kojoj je izabran u vodstvo 1895. godine. Od 1900. Supilo je u Rijeci, gdje osniva Novi list, novinu koja će umnogome promijeniti tradicionalno poimanje novinarstva, ali i pratiti Supilovu orijentaciju prema ideji ujedinjenja južnoslavenskih naroda unutar Austro-Ugarske Monarhije u jednu državu.




Supilo ulazi u Hrvatski sabor 1905. godine kao lider Hrvatsko-srpske koalicije, no u sukobu oko ideje Hrvatske kao centralne države okupljanja, za što se zalagao Supilo, i Srbije u istoj ulozi, za što se zalagao Svetozar Pribičević, Supilova ideja biva potisnuta.


Supilo se povlači iz Koalicije, da bi tijekom Prvog svjetskog rata djelovao u emigraciji u sklopu Jugoslavenskog odbora, no i tamo se sukobio sa srpskom stranom pa je konačno istupio i iz Odbora. Umro je u psihijatrijskoj instituciji u Londonu od posljedica moždanog udara.


Kao osnivač i glavni urednik Novog lista Supilo se pokazao kao reformator hrvatskog novinarstva. Komparativne studije pokazale su tako  koncept riječkih novina koji suvremenošću stoji uz bok svjetskim novinskim perjanicama. Grafički, urednički, uz opremu tekstova i tekstove pisane po pravilima struke, ali i organizacijom novine koja misli i na čitatelje i na prihod od oglašavanja, Supilov Novi list utro je put modernim novinskim tiskovinama u Hrvatskoj.


Akademik Petar Strčić smatra da je Frano Supilo bio jedna od najznačajnijih ličnosti ne samo Hrvatske, nego i puno šire.


– Frano Supilo krenuo je već kao jako sposoban mladi novinar u Dubrovniku, odakle su ga uzeli na Sušak, gdje je nastavio s novinarskim radom, no budući da je znao da je preko, u Rijeci, bio puno manji porez i na književnu i na novinarsku djelatnost, Novi list je umjesto na Sušaku osnovao u Rijeci. Ubrzo je novina postala jedna od vodećih novina u cijeloj Europi, koju su mnogi citirali, znajući da daje konkretne i točne podatke, neovisne o političkim strukturama i njihovim naredbama – kaže Strčić.