Jubilej

Frano Supilo: Veliki sanjar naprednog novinarstva na poštanskim markama HP-a

Vanja Vesić

U najnovijoj seriji »Znamenitih Hrvata« Supilo se našao u društvu operne sopranistice Zinke Kunc Milanov te povijesnog izumitelja i konstruktora prvog padobrana Fausta Vrančića



Povodom stogodišnjice smrti, Frano Supilo (1870 – 1917.), utemeljitelj Novog lista i Crvene Hrvatske, novinar, publicist i političar, sanjar naprednog novinarstva i moderne Hrvatske, osvanuo je na poštanskim markama Hrvatske pošte (HP) u glasovitoj seriji pod nazivom »Znameniti Hrvati«.


Hrvatska pošta ponovno je ugodno iznenadila serijom poštanskih marki velikana hrvatske povijesti kojoj će se posebno veseliti pasionirani filatelisti kao i brojni poklonici i poštovatelji lika i djela, rodonačelnika jednih od najstarijih novina na ovim prostorima.


Kako to obično biva, velikani zapravo dobivaju priznanje puno godina nakon svoje smrti, a do uvažavanja i prihvaćanja njihovih zasluga dug je i trnovit put ovisan o povijesnim prilikama i neprilikama i praćen površnim komentarima loših povjesničara i još lošijih političara.




Mali je kuriozitet da je serija poštanskih marki sa Supilovim likom osvanula još početkom 70-ih prošlog stoljeća za vrijeme bivše Jugoslavije. Marka sa Supilom bila je izdana povodom stogodišnjice njegovog rođenja čemu su se dakako i veselili i ondašnji, a vjerujemo i današnji najzreliji čitatelji Novog lista.


U najnovijoj seriji »Znamenitih Hrvata« Supilo se našao u ugodnom društvu jedne dame, operne sopranistice i najveće pjevačke zvijezde koje je Hrvatska imala, Zagrepčanke po rođenju i svjetski nagrađivane Zinke Kunc Milanov te rođenog Šibenčanina povijesnog izumitelja, polihistora, filozofa i plemića, konstruktora prvog padobrana Fausta Vrančića.


Pravaška ideja


Iako se Supila uvijek povezuje s Rijekom, ne treba zaboraviti da je ikona riječke, hrvatske i južnoslavenske napredne misli rođena u Cavtatu 1870. i da Dubrovnik ima razloga slaviti ga. U Dubrovniku je i njegovo posljednje počivalište. Mladi Supilo još kao srednjoškolac postaje politički aktivist u svom rodnom kraju i 1885. prosvjeduje protiv krute austrijske politike prilikom posjeta prijestolonasljednika Rudolfa gradu Dubrovniku.


Samo pet godina nakon toga, Supilo u Dubrovniku pokreće slobodarski list Crvena Hrvatska, u kojem razvija ideje ujedinjenja hrvatskih teritorija pod pravaškom idejom, idejom koja je tada imala liberalni pogled na svijet. U listu razvija političke ideje sjedinjenja Dalmacije s Hrvatskom te ubrzo, uz Antu Trumbića, postaje najistaknutiji predstavnik dalmatinskoga liberalnog pravaštva. Zagovarao je preustroj Habsburške Monarhije na federalističkom načelu te smatrao da moderna hrvatska država treba obuhvaćati užu Hrvatsku, Slavoniju, Dalmaciju, Istru te BiH. Crvenu Hrvatsku Supilo će uređivati do 1899. kada počinju sukobi unutar Stranke prava.



– Frano Supilo zaslužio je svoju marku povodom stogodišnjice smrti kao čovjek koji se kroz svoje djelovanje snažno borio za ostvarenje hrvatske državnosti – kazala je Edita Gregurić-Cvenić, voditeljica grupe filatelističkih usluga u Hrvatskoj pošti.


– »Znameniti Hrvati« jedna su od najdugovječnijih serija prigodnih poštanskih maraka u Hrvatskoj – izlaze kontinuirano još od 1997. HP se trudi ovjekovječiti istaknute ličnosti koje su ostavile svoj trag u hrvatskoj povijesti, kulturi, postignućima… Motive serije u 2017. odabralo je stručno tijelo pri Hrvatskoj pošti, Povjerenstvo za izbor motiva te grafičkih i likovnih rješenja poštanskih maraka RH.



Suvremeni pristup


Od 1900. Supilo je u Rijeci, gdje utemeljuje Novi list, novinu koja će promijeniti tradicionalno shvaćanje novinarstva, ali i pratiti Supilovu anti-konzervativnu orijentaciju prema ideji ujedinjenja južnoslavenskih naroda unutar Austro-Ugarske Monarhije u jednu državu. U to vrijeme Novi list je bila jedna od vodećih novina u cijeloj Europi, koju su mnogi citirali jer je davala konkretne i točne podatke, neovisne o političkim pritiscima i natražnjačkim prijetnjama.


Komparativne studije s ostalim novinama iz tog vremena pokazale su se kako je koncept Novog lista suvremenim pristupom, grafičkim, novinarskim i uredničkim pristupom temama i tekstovima bio uz bok svjetskim novinarskim perjanicama. Novom listu uspjelo je imati odlične prihode od oglašavanja istovremeno objavljujući angažirane tekstove i bitne teme za čitateljstvo. Koncept koji je i danas aktualan, san svakog poštenog novinara i medija koji suštinski shvaćaju Supilovu ostavštinu.