Jubilarni sajam stipendija i visokog obrazovanja

Francuska vrlo poželjno odredište za studiranje

Ingrid Šestan Kučić

Francuska godišnje izdvaja 1,4 posto BDP-a za visoko obrazovanje, što omogućuje niske troškove studiranja, među kojima i troškove upisnine koji su među najnižima u Europi. Francuska po broju stranih studenata i poželjnosti studiranja zauzima treće mjesto u svijetu, istaknula je savjetnica francuskog veleposlanika Clélia Chevrier  



RIJEKA Sveučilište u Rijeci u partnerstvu s Institutom za razvoj obrazovanja (IRO) jučer je na Filozofskom fakultetu organiziralo Sajam stipendija i visokog obrazovanja koji je okupio više od 76 izlagača iz 15 zemalja Europe, Sjeverne Amerike, Srednjeg Istoka i Azije. Riječ je o jubilarnom, desetom, izdanju Sajma stipendija koji je treću godinu za redom uz Zagreb održan i u Rijeci, a ovogodišnja zemlja partner je Francuska. Naglašavajući kako se radi o najvećem sajmu takvog tipa u ovom dijelu Europe, direktor IRO-a Ninoslav Šćukanec istaknuo je da je ovogodišnji Sajam rekorder po broju izlagača.


– U proteklih 10 godina kroz Sajam se predstavilo više od 400 visokih učilišta koja su ponudila više od 10 tisuća stipendija. U deset godina Sajam je posjetilo 70 tisuća studenata, a ove godine njih 10 tisuća. Ti podaci dovoljno govore o uspješnosti Sajma i opravdanosti njegovog postojanja. Ove godine Sajam u prvom redu predstavlja mogućnosti studiranja, stipendiranja i usavršavanja u Francuskoj, a riječ je o jednoj od najpopularnijih destinacija za studiranje koja godišnje privlači 280 tisuća međunarodnih studenata, istaknuo je Šćukanec.


Interes za društvene znanosti


Dodajući kako su na Sajmu dostupne stipendije iz svih znanstvenih područja Šćukanec navodi da studenti ipak najviše interesa pokazuju za stipendije iz društvenih znanosti, a ove je godine u ponudi 5.500 stipendija, od čega je njih dvije tisuće za studiranje u Hrvatskoj. Uz informiranje, cilj Sajma je i otvoriti stručnu i javnu raspravu o aktualnim temama obrazovne politike u Hrvatskoj, a u tom kontekstu jučer je održan i okrugli stol »Povećanje dostupnosti visokog obrazovanja kroz studentske potpore – ostvarivanje ciljeva iz nove Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije RH« s ciljem stavljanja naglaska za potrebom uređenja studentskog standarda, uvođenja izravnih studentskih potpora, kao i restrukturiranja neizravnih potpora i uvođenja državnog kreditiranja studenata.





O interesu za Sajam koji za mnoge studente predstavlja vizu za odlazak u inozemstvo jučer je najbolje govorila rijeka studenata koji su se cijeli dan slijevali prema Filozofskom fakultetu, a među prvima već rano ujutro na Sajam su stigli studenti Akademije primijenjenih umjetnosti. Neki, poput Josipa Torića, studenta 4. godine na Sajam su došli tek »turistički«, bez određenog cilja.


– Imam pauzu pa sam došao vidjeti što se nudi. No, da mi se pruži prilika, otišao bih u Francusku, jer me privlači njihova kultura, kaže Josip.


I njegova kolegica Maja Birkić na Sajam je došla samo informativno, a kao svoje favorite istaknula je studije u Njemačkoj i Engleskoj, dok je za razliku od njih put Filozofskog fakulteta s jasnim ciljem jučer krenula Josipa Maček, jer njena je želja nastavak obrazovanja u inozemstvu.


– Došla sam jer me zanima mogu li dobiti stipendiju za daljnje studiranje vani ili pak za odlazak nakon diplome. Najviše me zanima Francuska, jer poznato je da je tamo područje umjetnosti jače nego u Hrvatskoj. Lani sam isto bila na Sajmu i bilo je nekih ponuda, ali htjela sam sačekati još jednu akademsku godinu prije odluke, navodi Josipa.



Među izlagačima jučer se našla i 21 hrvatska ustanova, a visoko obrazovanje zemlje partnera ovogodišnjeg Sajma predstavilo je jedanaest francuskih institucija, među kojima i prestižno sveučilište L’Institut d’ Etudes Politiques de Paris. Sa sustavom visokog obrazovanja i istraživanja u Francuskoj, kao i stipendijama francuske vlade riječke je studente jučer upoznala prof. Christiane Keriel, savjetnica generalnog direktora za visoko školstvo francuskog Ministarstva obrazovanja i istraživanja, koja je kao jednu od prednosti studiranja u Francuskoj istaknula jednak tretman stranih i francuskih studenata te relativno niske troškove školarina. Činjenicu da Francuska nudi niske troškove studiranja potvrdila je i prva savjetnica francuskog veleposlanika Clélia Chevrier ističući kako Francuska godišnje izdvaja 1,4 posto BDP-a za visko obrazovanje.


Mogućnost za mobilnost


– To nam omogućuje niske troškove studiranja, među kojima su i troškovi upisnine koji su među najnižima u Europi. Francuska po broju stranih studenata i poželjnosti studiranja zauzima treće mjesto u svijetu, a mnogi studenti dolaze kako bi naučili francuski jezik ili upoznali našu kulturu. Za studij u Francuskoj nije nužno poznavanje jezika, jer sve ustanove nude visoko obrazovanje i na engleskom jeziku, istaknula je Chevrier.


Činjenicu da je Francuska poželjno odredište studentske mobilnosti potvrdila je i prorektorica riječkog Sveučilišta prof. dr. Snježana Prijić Samaržija naglašavajući kako Sveučilište u Rijeci ima sklopljene ugovore o suradnji s četiri francuska visoka učilišta, a otvarajući Sajam riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da se upravo takvim manifestacijama mladim ljudima pruža mogućnost za mobilnost. Podsjećajući kako u Rijeci sustav stipendiranja odavno postoji, Obersnel je istaknuo kako su ove godine osigurane i stipendije za socijalno ugrožene učenike i studente, dok je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Edita Stilin podsjetila da Primorsko-goranska županija ove godine izdvaja 460 tisuća kuna za studentske stipendije i to one koji se školuju za deficitarna zanimanja.