Tradicija

Fotosavez PGŽ raspisuje natječaj na temu – Karneval 2018.

Sanja Gašpert

Natječajem se želi propitati koliko je zadržana autentičnost u slavljenju karnevala, a koliko je on evoluirao u urbano-folklornu manifestaciju. Prispjele fotografije na natječaj trajno će se čuvati u arhivu kulturne baštine Fotosaveza PGŽ-a



RIJEKA U duhu očuvanja tradicije ovoga kraja, Fotosavez Primorsko-goranske županije raspisuje fotografski natječaj na temu karnevala – Karneval 2018.


– Kao što se isti događaj različito imenuje, isto tako se od mjesta do mjesta i različito manifestira. Upravo tu različitost karnevalskog slavlja diljem naše županije želimo zabilježiti fotografijom. Bilježenjem tih razlika u slavljenju dokazujemo bogatstvo naše kulture i tako zabilježeno bogatstvo čuvamo kao tradicijsku vrijednost. Ovim natječajem želimo propitati koliko smo zadržali autentičnost u slavljenju karnevala, a koliko je on evoluirao u urbano-folklornu manifestaciju. Prispjele fotografije na natječaj trajno će se čuvati u arhivu kulturne baštine Fotosaveza Primorsko-goranske županije, kaže predsjednik Fotosaveza PGŽ-a Borislav Božić.


Na natječaju mogu sudjelovati svi zainteresirani, domaće stanovništvo, gosti iz bilo kojega kraja svijeta, profesionalni fotografski autori, ali se prihvaćaju samo fotografije karnevalskih običaja iz Primorsko-goranske županije.




– Danas svi snimate – aparatom, mobitelom ili iPhoneom. Odaberite deset fotografija i prijavite ih na ovaj natječaj. Nemojte se ustručavati ili susprezati po onoj potrošenoj floskuli »ma nisam ja profesionalac, ja to snimam za sebe«.


Upravo takve fotografije koje su snimljene iz vlastitog zadovoljstva, pokazale su se znatno toplijima i vrednijima i u sebi znaju nositi prave stvaralačke strasti. Fotografiraj pokladni, karnevalski, zvončarski, antonjski običaj ovoga kraja, jer time ćeš se upisati u trajnog čuvara tradicije Primorsko-goranske županije – kaže Božić, koji je ujedno i inicijator natječaja.


Dvije su kategorije ovoga natječaja – primaju se fotografije karnevalskih običaja PGŽ-a snimljene najmanje prije dvadeset godina, ali se, također, mogu skenirati fotografije karnevalskih običaja iz obiteljskih albuma. Oni koji nemaju uvjete za skeniranja, mogu fotografije poslati ili donijeti originale na adresu Fotosavez Primorsko-goranske županije, Pod voltun 4, 51000 Rijeka – Za natječaj Karneval 2018.


U drugoj kategoriji primaju se fotografije snimljene isključivo na ovogodišnjim karnevalskim svečanostima, a teme su karnevalski portret, odnosno karnevalski događaj.Više o natječaju može se pročitati i preuzeti prijavnice na http://fotosavezpgz.hr/karneval-2018/.