Vrijedna knjiga

Fotomonografija o slavnoj postrojbi: Ratni put 128. brigade otrgnut od zaborava

Damir Cupać

Zaslužni što je nakon četiri godine rada priča o 128. brigadi dovršena i sačuvana u fotomonografiji / snimio  I. TOMIĆ

Zaslužni što je nakon četiri godine rada priča o 128. brigadi dovršena i sačuvana u fotomonografiji / snimio I. TOMIĆ

Ovo reprezentativno izdanje na dostojanstven način svjedoči o ratnom putu riječke brigade, a bit će prezentirano na obilježavanju 26. obljetnice osnutka postrojbe u subotu u HKD-u na Sušaku



Nakon četiri godine rada priča o 128. brigadi dovršena je i zauvijek sačuvana u fotomonografiji o ovoj vojnoj postrojbi koja nosi ime zaštitnika grada – sv. Vida. Knjiga će biti prezentirana na obilježavanju 26. obljetnice osnutka postrojbe koja će se održati u subotu u 12 sati u HKD-u na Sušaku. Predsjednik Udruge 128. brigade Ivan Lerga pozvao je sve zainteresirane građane da dođu na svečanost, a za svih je osiguran besplatno jedan primjerak.


– Na knjizi smo radili četiri godine jer smo raspolagali s puno materijala. Ona opisuje početak stvaranja brigade od postrojavanja u Lovorki Kukanić u ljeto 1991. godine do zadnjih dana u jesen 1995. godine u Bosni. Između korica su fotografije uglavnom pripadnika 128. brigade. Meni osobno su najzanimljivija lica na fotografijama, lica na početku i na kraju rata, lica koja ukazuju na strah i zabrinutost 1991. godine te ponos, sreću i euforiju nakon što je Hrvatska oslobođena, izjavio je Lerga. On se zahvalio Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji na potpori bez koje bi projekt bilo nemoguće realizirati.


Povijest postrojbe


Prvi zapovjednik 128. brigade Joko Đipalo naglasio je da osjeća ponos što je Hrvatska obranjena u Domovinskom ratu od velikosrpske agresije te što je ostvaren povijesni san Hrvata, a to je samostalna Hrvatska.




– Agresiju na Hrvatsku izvršile su srpske paravojne snagu uz potporu JNA. Njihov cilj je bio ostvarenje Velike Srbije. U tom ratnom vihoru stvorena je 128 brigada Hrvatske vojske. Prva borbena zadaća bila je spriječiti borbeni razvoj 13. korpusa JNA i nakane generala Marijana Čada koji je prijetio da će sravniti Rijeku sa zemljom. Nakon što se vojska povukla, prebačeni smo na ličko ratište gdje smo zauzeli liniju fronta od gotovo 40 kilometara, od Medaka prema Gospiću, od Ljubova prema Ličkom Osiku. Tijekom rata život je izgubilo 25 pripadnika brigade, a njih preko 200 je što lakše što teže ranjeno. Sudjelovali smo u Oluji i dali značajan doprinos oslobođenju zemlje. Naša je brigada oslobodila Korenicu, naveo je Đipalo, a Lerga je dodao da je 6. kolovoza 1995. godine možda najznačajniji datum u povijesti postrojbe jer su tada dvije bojne ušle u taj grad, a treća je bojna izbila na Plješevicu gdje je razvila hrvatski barjak. »Time se ponosimo«, kazao je Lerga.


Petar Trinajstić pojasnio je da je knjiga vremeplov kroz prošlost 128. brigade.


– No, nije to samo putovanje u prošlost, već je riječ o knjizi koja povezuje, zbližava koja nastoji premostiti podjele tako prisutne u našem društvu.


Na braniku domovine


Posebno je važno da su kroz postrojbu prošli ljudi različitih nacionalnosti, vjeroispovijesti, političkih uvjerenja i da nije bilo nikakvih ekscesa niti se za nama vuku ikakvi repovi, ponosan je Trinajstić.


Riječki dogradonačelnik Nikola Ivaniš izrazio je zahvalnost što je knjiga ugledala svjetlo dana, podsjetivši da je upravo gradonačelnik Vojko Obersnel inzistirao na njezinom stvaranju kako se prošlost ne bi zaboravila.


– Rijeka je ponosna na 128. brigadu koja je dobila zbog svoga doprinosa i jedan od najljepših trgova u gradu, podsjetio je Ivaniš.


Pročelnik Ureda županije Goran Petrc ocijenio je da je monografija reprezentativno izdanje koje će na dostojanstven način svjedočiti o ratnom putu ove riječke brigade koja je stala na branik grada.