Ekipa za očevid

Forenzika u školskim klupama: Riječki gimnazijalci otišli kući s ‘CSI diplomama’

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin



RIJEKA Učenici Prve riječke hrvatske gimnazije jučer su otišli kući s CSI diplomama koje im je uručila ekipa forenzičara Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja »Ivan Vučetić« iz Zagreba nakon uspješno odrađene radionice Forenzika u PRHG-u.


Radionica forenzike bila je tek jedno u nizu događanja koje je Riječka gimnazija organizirala u povodu dana škole, a vodili su je djelatnici Centra Zdenko Mindum, Mario Mikulić, Danijela Međeši i Dijana Mucak. Ekipa za očevid, predvođena Mindumom, riječkim je gimnazijalcima iz prve ruke otkrila tajne rada Centra, ali ih upoznala i s pionirom daktiloskopske desetoprsne sistematike Ivanom Vučetićem. Učenici su dobili priliku upoznati forenziku kao znanost, saznati ponešto o vrstama vještačenja koja se u Centru obavljaju, načinu nastanka, pronalaska, izuzimanja te vještačenja pojedinih vrsta tragova te su dobili priliku davati i uzimati otiske koji su im na kraju ostali za uspomenu.


– Prva riječka hrvatska gimnazija prva je škola u Rijeci u kojoj gostujemo, a cilj je približiti forenziku učenicima. Želimo im pokazati srž našeg posla i da izbliza osjete draž forenzike – kazao je Mindum.




Susret s forenzičarima dio je fakultativnog predmeta Forenzika u PRHG-u koji je uveden u okviru projekta STEM Interaktiv. U sklopu forenzike u toj školi, kaže ravnateljica Jane Sclaunich, riječka će gimnazija surađivati i s djelatnicima PU primorsko-goranske, a krajem školske godine gimnazijalci će dobiti zadatak osmisliti »zločin«, koji će potom morati razriješiti.


Bit će to praktičan završni rad u kojem će dobiti priliku primijeniti stečena znanja o osnovama znanstvenog istraživanja i biološkoj forenzici. Kako je u sklopu STEM Interaktiva Riječka gimnazija razvila pet kurikuluma za fakultativnu nastavu informatike, fizike, biologije, kemije i matematike, tako su jučer održane i radionice iz tih područja. Učenici su imali priliku sudjelovati na radionici Financijske matematike koju su vodili djelatnici Erste banke, ali i na radionici kemije prehrane te eksperimenata iz fizike.


– Ukupno pet stotina učenika raspoređeno je u različitim radionicama, među kojima je kreativna radionica šivanja i izrade blagdanskih ukrasa, a predstavljen je i projekt Gimnazijalci u zajednici. Naime, naši su učenici iznimno volonterski aktivni, na dnevnoj bazi u volonterskim akcijama sudjeluje 150 učenika koji pomažu Socijalnoj samoposluzi, djeci s teškoćama, azilu za nezbrinute životinje i slično – kazala je ravnateljica.


Na zahtjev Vijeća učenika organizirana je i »Obrnuta učionica« koja je profesore vratila u školske klupe, a učenici su stali za katedre, a tijekom dana odvijala se i radionica filma, kao i integrirana nastava hrvatskog i engleskog jezika te panel diskusija Euroscola koja je organizirana ususret gostovanja riječkih gimnazijalaca u Europskom parlamentu.