Okupljanje u Dražicama

Festival palente i sira: Niš ni boje od palente kompirice

Sanja Gašpert

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Ove godine rekordna, više od 600 kilograma teška palenta istrešena je na »taruj« točno u 20 sati



JELENJE Rekordna, više od 600 kilograma teška palenta kompirica, koja je sinoć točno u 20 sati istrešena na veliki »taruj«, obilježila je jubilarni, 10. Festival palente i sira, održan ove godine na Trgu mlikarice u Dražicama, a nazanimljiviji trenutak manifestacije popratila je klapa Grobnik s pjesmom »Niš ni boje od palente kompirice«.


Riječ je o najmasovnijoj i najposjećenijoj manifestaciji na Grobnišćini, pokrenutoj 2007. godine, koja se održava naizmjenično – jedne godine u Dražicama, a druge u Čavlima, u organizaciji općina Čavle i Jelenje, njihovih turističkih zajednica i Udruge Palentar te u suradnji s Centrom za brdsko-planinsku poljoprivredu i ruralni razvoj.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA



Grobnička tradicija




Manifestaciju je, s ciljem da se spasi od zaborava grobnička tradicija – palenta i grobnički sir, pokrenuo danas pokojni Živko Šupak u suradnji s Ivanom Kruljcem, a u izradi potrebne opreme – kotlića, »taruja«, gorača za plin i ostale potrebne opreme, pomoć su pružili »3. maj«, Stolarija Došen, Arpugo, KRANing.


– Ove godine skuhali smo do sada rekordnu palentu, u koju je utrošeno oko 160 kilograma krumpira i 200 kilograma »muke« iz mlina u Martinovom selu, oko pet kilograma soli i isto toliko masla te 320 litara vode. U kuhanju palente sudjelovalo je trideset kuhara, članova naše Udruge, Grobničkih dondolaša, Grajskih maškara, koje je i ove godine vodila »meštrica od palente« Grozdana Rak, kazao je predsjednik Udruge Palentar Nikola Vrančić, dodajući kako je mještanima podijeljeno više od 2.000 tisuće besplatnih porcija.


Načelnik Općine Jelenje Ervin Radetić, ove godine domaćin manifestacije, istaknuo je kako je ponosan što se ovakvim događanjima njeguje tradicija.


Kuhanje male palente


– Na našem Mljekarskom trgu danas smo, osim ove manifestacije, ugostili i prizvođače sira, mlijeka, meda, odnosno autohtonih proizvoda iz cijele Hrvatske. Općina Jelenje potiče proizvodnju takvih proizvoda, pa smo tako u proračunu osigurali sredstva za stočarstvo, odnosno uzgoj krava, koza i ovaca, a u planu nam je uskoro na Mljekarskom trgu postaviti prvi mljekomat, kazao je Radetić.


Novost ovogodišnje manifestacije bilo je kuhanje male palente va kotliću, u kojem je sudjelovalo pet ekipa, a pobjedu je odnijela ekipa UDVDR-a Jelenje, koju su činili Arsen Mihelčić i Marinko Malčić.


I ovogodišnju manifestaciju pratio je bogat kulturno-zabavni program, koji su vodili Alen Polić i Frenki Fućak, a u njemu su sudjelovali klape Trabakul i Grobnik, Zumba Eli, Plesni centar Sirius, KUD Zvir, Alen Polić, Jelenske maškare, Udruga Vidov san za čistu planetu, Mastersi i Lana Jurčević.