U znaku pomorstva i maritimne baštine

Festival Fiumare: Rovinjska batana najizvornija barka

Ljiljana Hlača

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Fiumare se održava već četvrtu godinu s ciljem da se građanima približi pomorsko naslijeđe i običaji Kvarnerskog zaljeva, ali i Rijeke

RIJEKA Radionicama tradicijskih brodograđevnih vještina, počasnim defileom Gradske straže Bakar i Bokeljske mornarice, sajmom autohtonih proizvoda i predmeta te prigodnim glazbenim programom u okviru kojeg su nastupile klape Vidulice i Flumen Sancti Viti kraj HNK Ivana pl. Zajca svečano je započeo Festival mora i pomorske tradicije – Fiumare, koji je ove godine dio međunarodnog projekta Mala barka koji financijski podržava EU.Fiumare se održava već četvrtu godinu s ciljem da se građanima približi pomorsko naslijeđe i običaji Kvarnerskog zaljeva, ali i Rijeke, grada pomorske i trgovačke tradicije. Fiumare traje do 27. svibnja. U sklopu svečanosti izrečene su i prigodne riječi. 

Izložba Titanic – Carpathia




Tako je ravnatelj Lučke uprave Vlado Mezak rekao da se Fiumare programski uklapa u njihove napore da se luka što više približi građanima, a savjetnik ministra turizma Ivo Bašić naglasio je da su ovakve manifestacije važne iz dva razloga. Prvi je taj što prije svega obogaćuju turizam određenog podneblja, a drugi jer pridonose očuvanju tradicije. Svečanom otvorenju prethodilo je otvorenje izložbe Titanic – Carpathia u organizaciji Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u sklopu koje su na prvom katu kazališta izložene fotografije Carpathije te svjedočanstva putnika toga broda koji je jedini priskočio u pomoć stradalima s Titanica, iako je u blizini mjesta potonuća bilo i drugih brodova.  


Konvoj brodova


Čini se da su se organizatori usredotočili na događanja koja će se bez obzira na vremenske prilike održati sutra, a riječ je o regati tradicijskih barki na jedra koja je najavljena za 17 sati (riječka luka) te treći svečani konvoj brodova i brodica s vatrometom. Jedino je zbog vremena upitna ribarska fešta koja je također programom najavljena za sutra za 17 sati. 


Proglašena je i najizvornija tradicijska barka, a riječ je o rovinjskoj batani koja je u vlasništvu muzeja Kuća o batani/ Casa della batana iz Rovinja. Utvrđeno je da navedeno plovilo ima najmanje »suvremenih« elemenata. Priznanje te posebna zastava koja će se vijoriti na toj barci u znak obilježavanja Europskog dana pomorstva i promocije pomorske baštine, uručeni su Luki Simiću. Ovaj Festival organizira Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre, a partneri na projektu su TZ Kvarner, Grad Rijeka, PGŽ, Luka Rijeka i TZ grada Rijeke.