Došao je i taj dan

FIUMANKA U akvatoriju Riječkog zaljeva 18. izdanje velike jedriličarske regate

Boris Perović

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA Došao je i taj dan, Fiumanka danas postaje punoljetna! S početkom točno u 12 sati održat će se start 18. izdanja velike riječke jedriličarske regate, zahvaljujući kojoj će se more ispred Rijeke iznova zabijeliti jedrima, kako već nalaže tradicija u ovim danima u prvoj polovici lipnja. Atraktivna priredba zadovoljit će brojne Riječane kojima je jedrenje u srcu budući da će stanovnici grada na Rječini moći sa svojih prozora i balkona pratiti zbivanja na plavoj pozornici, putovanju brojnih jedrilica na njihovoj ruti prema cilju u riječkoj luci.


A plovit će se i ove godine po već uhodanom planu: sportski nastrojeni jedriličari projedrit će petnaestak nautičkih milja od startne linije ispred riječkog lukobrana do Omišlja i natrag, manje ambiciozne obiteljske jedrilice imat će rutu do Kostrene i opet do riječke luke, a tradicijska plovila okrenut će oko bove kod Porto Baroša. Želja organizatora je da svi koji se pojave na startu završe regatu bez odustajanja, tri predviđene rute trebale bi svima ići na ruku.


Naravno, osnovni preduvjet za plovidbu na svakoj regati je – vjetar. A vjetra je na Fiumanki praktički uvijek bilo, kritično je znalo biti jedino na nekoliko uvodnih izdanja prije petnaestak godina. Ako je suditi po prethodnim danima i uvodnim ovogodišnjim Fiumankinim regatama, Eol je Rijeku odlučio posjetiti malo prerano. Naime, u srijedu je podario buru sudionicima prvog Port Cupa, natjecanja s posadama lučkih uprava, da bi se potom malo sakrio… Jučer su predstavnici medija iz Hrvatske i inozemstva imali problema s traženjem vjetra na Europskoj medijskoj regati koju će danas nastaviti u sklopu Velike Fiumanke, a jednako su se proveli i jedriličari na humanitarnoj Rotary regati. Tek u drugom plovu zapuhao je maestral jačine 7-8 čvorova, tako da su regate ipak održane. Što će biti danas?



Ovogodišnja Fiumanka imat će posebnu humanitarnu notu. Naime, start regate bit će obilježen puštanjem balona koji će se od jutra moći kupiti na štandu Udruge Veliko srce-malom srcu na Terminalu, po cijeli od 10 kuna. Sav prihod od prodaje balona ide u humanitarne svrhe.Tijekom dana na Terminalu se odvija zanimljiv program: od 14 sati pjeva klapa Cinquina, u 17 sati sviraju Harmonikaši, a od 21 sati Kantridersi. Za najmlađe će na Terminalu od 17 sati biti postavljen Start fun poligon. U 20.30 sati na Gatu Karoline Riječke održat će se proglašenje pobjednika nakon čega slijedi besplatan koncert grupa Elemental i Sillycons. Kraj punoljetne Fiumanke obilježit će se vatrometom točno u ponoć.


– Prije nekoliko godina pomaknuli smo start s 11 sati na podne upravo iz razloga da dobijemo veću mogućnost za više vjetra koji češće zapuše u poslijepodnevnim satima. Prognoza nije baš obećavajuća, predviđa se toplo vrijeme i ne previše vjetra, ali vjerujemo da će sudionici Fiumanke ipak dobiti priliku uživati u jedrenju – kaže Ljiljana Ivetac iz agencije »2. mjesto«, organizatora Fiumanke.


Na startnoj liniji i ove godine se očekuje više od 200 jedrilica, barem sudeći prema broju prijava koje su i jučer išle vrlo dobro. Svi koji u posljednji trenutak odluče sudjelovati na Fiumanki, mogu se prijaviti i danas, regatni ured bit će otvoren od 10 sati. Istovremeno svoja vrata otvara i sajam Plavo-zeleni expo koji će na Rivi Boduli trajati do 20 sati.


A tko su favoriti ovogodišnje Fiumanke? Svakako u prvom planu bit će četverostruki uzastopni pobjednik »Shinig Umago«, maksi krstaš kojim tako uspješno već godinama kormilari Željko Perović. Međutim, na putu prema petom trijumfu zaredom ispriječit će mu se slovenska »Maxi Jena«, 24-metarska jurilica kojoj je dovoljno već i malo vjetra da uhvati lijepu brzinu. Jedrilica koja je pod sigurnom rukom Mitje Kosmine čak desetak puta dolazila druga na tršćanskoj Barcolani, a jednom i pobijedila, vraća se na Fiumanku nakon punih 12 godina. Godine 2005. prva je projedrila regatnim poljem ispred Rijeke, ali je naknadno diskvalificirana zbog navodnog preranog starta. Iza ova dva favorita, iz prikrajka će svoju šansu vrebati čuveni Dušan Puh sa svojom »Adriatic Europom« te Rajko Kujundžić s »Molo Longom«.



Prvog dana Europske medijske regate najviše uspjeha imali su predstavnici Mađarske televizije u konkurenciji jedrilica Jeanneau One Design. Oni su nakon dva plova nadmašili kolege iz Radiotelevizije Slovenije i Hrvatske radiotelevizije. Na jedrilicama Fareaest 28R u vodstvu su predstavnici Kanala Ri ispred Novog lista i La Voce del Popola. U Rotary regati prvo mjesto je osvojio Ivica Šćurić sa svojom jedrilicom »Follow Us«.