Riječki karneval

Evo što se sve sprema za Maškarani reli Pariz-Bakar ove subote na Krimeji

Jakov Kršovnik

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj



RIJEKA Maškarani auto-rally “Pariz-Bakar”, Humanitarna maškarana jota i brojna druga događanja bit će održana do kraja karnevalskog doba. Popularni reli “Pariz-Bakar” ove će subote ponovno krenuti na Krimeji.


Okupljanje počinje već u 8 sati, a start je planiran u 10 sati i pet minuta. Planirano je zadržavanje na Korzu od 10.30 do 11 sati, a zatim će kolona maškaranih vozila, na čelu s Meštrom Tonijem, krenuti prema Kostreni gdje ih čeka prvi ispit spretnosti.


Na cilju u Bakru bit će drugi ispit spretnosti te proglašenje pobjednika. Već 29. godinu za redom maškarani će vozači sudjelovati u jednoj od najdugovječnijih pratećih manifestacija karnevala, a Tomislav Šepić u ime Autokluba Rijeka rekao je da toliko puno godina znači i veliku obvezu te dodao kako se u subotu očekuje lijepo vrijeme.


Humanitarna maškarana jota




Prijave su otvorene još u četvrtak, a prema zadnjim podacima predana je 61 prijava.


Humanitarna maškarana jota održat će se u subotu, 22. veljače, na Trgu Republike Hrvatske od 11 do 13 sati, kako je najavio predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka Darko Sertić. U svom 14. izdanju prikupljeni novac bit će doniran Centru za odgoj i obrazovanje za opremanje praktikuma za djecu s invaliditetom koja se školuju da budu serviri i konobari.


Nastupit će Kantridersi, a program će voditi Josip Krmpotić. Kako je Rijeka ove godine Europska prijestolnica kulture, program će biti proširen te posjetitelje očekuje modna revija na temu Karoline Riječke, heroine koja je spasila grad od razaranja.


Na dosadašnjim humanitarnim jotama prikupljeno je 115 tisuća kuna, a svake je godine prikupljeni novac doniran u druge svrhe. Osim jote, Udruga Palentar s Grobnika pripremat će palentu kompiricu te će se svi koji dođu moći jesti i piti po simboličnoj cijeni od deset kuna za palentu i jotu te pet kuna za vino.


Ines Boban Štiglić iz TZ grada Rijeke najavila je i podsjetila na brojna događanja koja prate Riječki karneval. Novost je modna revija kimona u HNK Ivana pl. Zajca, o kojoj će detaljnije informacije tek uslijediti.


Gradska glazba Trsat ove će subote u Hrvatskoj čitaonici Trsat s početkom u 19.30 održati tradicionalni karnevalski koncert, na koji su pozvali Josu Butorca. Povorka Maškarani Pehin održat će se dan kasnije, 16. veljače, te će se Pehlinom prošetati dvadeset do trideset tradicijskih karnevalskih grupa.


Dan japanske kulture


Japan u Rijeci, dan japanske kulture, bit će održan 21. veljače u HKD-u na Sušaku, u organizaciji TZ grada Rijeke, NPO JCEA – japansko-hrvatskog društva razmjene i We Link agencije iz Osake.


Glavni program počinje u 20 sati i ulaz je besplatan, ali zbog ograničenog broja mjesta pozivnice, kojih je ostalo vrlo malo, trebaju se podignuti u TIC-u na Korzu. Nastupit će Hagakure bubnjari iz grada Saga s otoka Kyushu te umjetnik Baikei Uehira. Bit će prezentirano i japansko umijeće kaligrafije, a također će sudjelovati dio originalne postave profesionalne samurajske grupe iz filma “Kill Bill” – Katanayaichi.


Ranije će se održati radionica kaligrafije, za koju su prijave završene, a u atriju HKD-a će od 18.30 do 19.30 biti moguće razgledati izložbu kaligrafije. Predstave “Muškarci.hr” i “Celo telo tu me boli” isto su na programu HKD-a, u sklopu karnevalskih Dana smijeha, a i HNK Ivana pl. Zajca prati mesopust s događanjima u sklopu Kazališnog vrtuljka koji donosi predstave i druge kazališne vrste.


Tu su i standardni tanci petkom na botelu Marina i Pašcu te subotom na Zametu. Dječje zabave organiziraju MO Škurinje i Kozala, a nedjeljomsu one na botelu Marina.


Karnevalska udruga Čiket planira dvije humanitarne akcije – 21. veljače su karaoke, a tu je i pidžama party, sve u Caffe baru Iskra. Od 20. do 23. veljače bit će održan Maškarani maraton Radio Rijeke, a Boban Štiglić podsjetila je i na karnevalske zabave i koncerte do kraja veljače u Ex port Delti.