TV i radio

Evo koliko je HRT potrošio u realizaciju prijenosa otvaranja EPK-a

Ivana Kocijan

Troškovi smještaja iznose 220 tisuća kn, troškovi dnevnica 140 tisuća kn, troškovi najma dodatnih vanjskih tehničkih kapaciteta 700 tisuća kn, vrijednost angažirane HRT-ove opreme prema tržišnim cijenama 600 tisuća kn, ostali troškovi (parking, cestarina, benzin i ostalo) 30 tisuća kn



Na svečanosti otvaranja EPK-a u Rijeci, 1. veljače 2020. godine, u kazalištu i na Rivi, HRT je uložio u realizaciju radijskog i TV prijenosa približno 1,7 milijuna kuna prema tržišnim cijenama (bez cijene rada naših ljudi), otkrio nam je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić.


Navedeni iznos sastoji se od sljedećih troškova: troškovi smještaja – 220 tisuća kuna, troškovi dnevnica – 140 tisuća kuna, troškovi najma dodatnih vanjskih tehničkih kapaciteta – 700 tisuća kuna, vrijednost angažirane HRT-ove opreme prema tržišnim cijenama – 600 tisuća kuna, ostali troškovi (parking, cestarina, benzin i ostalo) – 30 tisuća kuna.


TV-signal svima


Navedeni projekt HRT realizira: dvojim tonskim kolima, trojim televizijskim reportažnim kolima s ukupno trideset kamera (od toga tri bežične kamere), dva krana, jednom techno kranom, jednim kranom na faru i dva Dolly na faru.




– Osim izravnog prijenosa svečanosti otvaranja, HRT je osigurao izravna javljanja u programe Hrvatskog radija i Hrvatske televizije. Televizijski signal otvaranja EPK u Rijeci HRT daje svim nakladnicima u Hrvatskoj i inozemstvu, zaključio je Bačić.


Podsjetimo, Hrvatska radiotelevizija danas će tijekom čitavog dana pratiti događanja vezana uz svečano otvaranje Europske prijestolnice kulture u Rijeci kroz sve svoje radijske i televizijske programe. Praćenje otvorenja EPK-a na HRT-u počinje od jutra – javljanjem iz novog studija HRT centra Rijeka u emisiju »Dobro jutro, Hrvatska«, a nastavlja se emisijom »Špica, riva, korzo« koja se danas seli u Rijeku. Ispred riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca Martina Validžić i Danijel Despot razgovarat će s organizatorima prijestolnice kulture i upoznati gledatelje sa zanimljivim stanovnicima grada.


Središnja svečanost


Točno u 17 sati na Prvom programu HRT-a počinje prijenos svečanog otvorenja Europske prijestolnice kulture iz HNK Ivana pl. Zajca. Režiser prijenosa iz HNK Ivana pl. Zajca je Miljenko Bukovčan. Drugi program HTV-a je predviđen za središnji dio otvorenja koji će se u subotu navečer, pod redateljskom palicom spektakla otvorenja Dalibora Matanića i tv-redatelja Ivana Miladinova, uz komentatoricu Vlatku Kolarović, događati u riječkoj luci pod nazivom »Opera industriale«. Prijenos počinje u 19.30 i završava simbolično u 20.20. I Informativni će program pratiti događanja u Rijeci, a tu je i Hrvatski radio koji će također svoje nacionalne programe HRA1 i HRA2, kao i lokalni HR Rijeka, posvetiti Rijeci – i također prenositi oba otvorenja.