Sigurno bicikliranje

Europski tjedan mobilnosti: Može li Rijeka postati grad po mjeri biciklista?

Katarina Blažević

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Grad Rijeka već 16 godina obilježava Tjedan mobilnosti kako bi se promovirala održiva urbana mobilnost, sprječavanje emisije štetnih plinova, kao i kvalitetniji način života u urbanim sredinama



RIJEKA – Europski tjedan mobilnosti ove će se godine u Rijeci obilježiti od 16. do 22. rujna, a središnja tema ovoga puta je »Sigurno hodanje i bicikliranje« s porukom »Krećite se s nama«. Promocijom sigurnog pješačenja i bicikliranja nastoji se potaknuti građane na korištenje aktivnih modela transporta te su u tu svrhu organizatori priredili raznovrsna događanja za mlađu i stariju populaciju.


Već šesnaestu godinu zaredom Grad Rijeka obilježava Europski tjedan mobilnosti kako bi se promovirala održiva urbana mobilnost, sprječavanje emisije štetnih plinova, kao i kvalitetniji način života u urbanim sredinama. S obzirom da je ove godine tema povezana i uz zdravlje, organizatorima se pridružio i Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb.


– Primarna tema ove godine je kretanje zbog čega nam se i Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb pridružio u organizaciji, a novost ove godine je i Revija zelenog filma »Bez buke i smrada e-biciklom do grada«. Ona će se održati odmah prvoga dana, u ponedjeljak, a prikazat će se kratki filmovi na temu kako je bicikliranje riješeno u drugim europskim gradovima jer u Rijeci nažalost još uvijek to nije u potpunosti uređeno, rekla je nešto više o programu ravnateljica Direkcije za razvoj, urbanizam i ekologiju Grada Rijeke Eda Rumora.




Nakon kratkih filmova održat će se i panel diskusija kako bi se došlo do rješenja i poboljšanja gradske infrastrukture za bicikliste. U Domu mladih održat će se smotra školskih prometnih jedinica u utorak, dok će u srijedu u Gradskoj vijećnici biti skup predavanja »O zdravlju i kretanju zajedno«.


Edukacija građana o pravilnom prelasku ceste i ponašanju u prometu bit će u četvrtak u samome centru grada gdje će mladi iz Društva »Naša djeca« dijeliti crvene kartone građanima koji ne poštuju prometne znakove i propise, a zelene onima koji ih poštuju.


Zanimljivo će biti i u Tower centru u petak kada će posjetitelji sudjelovati u nagradnoj igri ukoliko umjesto pokretnih stepenica koriste one obične, a istoga dana će se na Korzu održati modna revija u tenisicama.


Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković na kraju je naglasila i važnost kretanja za zdravlje.


– Još jednom moramo ponoviti koliko je važna bilo kakva fizička aktivnost za naše zdravlje. Barem pola sata hodanja dnevno može uvelike doprinijeti zdravlju, a poznata je i izreka švicarskog liječnika: »Kretanje može zamijeniti lijek, ali lijek ne može zamijeniti kretanje«.