Studij u Istanbulu

‘Erasmus proširuje vidike’: Pričali smo s riječkom studenticom koji je dio obrazovanja provela na Bosporu

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Boravila sam na privatnom fakultetu koji je nov i koji tek dvije godine sudjeluje u Erasmusu. Osim obveznih predmeta mogu se slušati i dodatni prema vlastitim profesionalnim preferencijama



RIJEKA Sveučilište u Rijeci i u ovoj akademskoj godini nastavlja s provedbom Erasmus programa putem kojeg će brojka studenata koji su od 2009. godine koristili ili u aktualnoj akademskoj godini koriste ovu stipendiju doseći broj od njih gotovo tisuću, a brojka nastavnog i administrativno-tehničkog osoblja 300.


Za iduću akademsku godinu Agencija za mobilnost i programe EU odobrila je Sveučilištu u Rijeci novih 6,29 milijuna kuna za mobilnost studenata i osoblja čime će iduće više od 250 studenata, odnosno 130 članova nastavnog i nenastavnog osoblja Sveučilišta ostvariti mogućnosti za unapređivanje svojih nastavnih i stručnih kompetencija. Prošle je pak godine Sveučilištu Agencija odobrila 5,6 milijuna kuna za mobilnost studenata i osoblja, a jedna od studentica riječkog Sveučilišta koja se odlučila uključiti u Erasmus je i Tara Maula koja je dio svog studija na Ekonomskom fakultetu odlučila zamijeniti petomjesečnim studiranjem u Istanbulu.


Za taj dio studija Tara kaže kako je to neponovljivo iskustvo koje bi svima preporučila, a iako Istanbul nije bio njen prvi izbor nakon pet mjeseci boravka u tom gradu Tara zaključuje da nije nimalo pogriješila.


Pomoć prijatelja




– Moj prvi izbor zapravo je bio Berlin, no ispalo je da sam na kraju odabrala Istanbul. Prilikom odabira mjesta vodila sam se idejom da želim nešto novo i drugačije, nisam željela zemlju koja je prehladna ili pak dosadna i na kraju se ispostavilo da sam napravila pravi odabir. Boravila sam na privatnom fakultetu koji je nov i koji tek dvije godine sudjeluje u Erasmusu pa nema baš toliko iskustva sa stranim studentima. Bilo nas je samo četvero. Bila sam kao i bilo koji drugi njihov student, sa svim pravima i obvezama koje studenti imaju, kaže Tara.



Sveučilište u Rijeci uključilo se kao aktivni partner u provedbu Erasmusa prije osam godina, tijekom kojih je na raspolaganju za mobilnost imalo 24 milijuna kuna. Sredstva su gotovo u potpunosti iskorištena te je Ured za međunarodnu mobilnost Sveučilišta u Rijeci u više navrata proglašavan primjerom dobre prakse u provedbi programa u Hrvatskoj od strane Agencije za mobilnost i programe EU.


– Vrlo smo zadovoljni realizacijom Erasmus programa na našem Sveučilištu, jer odobravanje novih godišnjih novčanih iznosa ovisi u najvećem dijelu o uspješnosti realiziranog projekta u prethodnoj godini. Vidimo da je ove godine svota porasla u odnosu na prošlogodišnju, dakle s 5,6 na 6,3 milijuna kuna, što je odlično, a k tome je praktički u zadnje dvije godine realizirano gotovo 50 posto od ukupne svote koliko je od 2009. odobreno Sveučilištu u Rijeci, kazala je rektorica Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Snježana Prijić Samaržija.


Osim što sudjelovanjem u programu studenti Sveučilišta u Rijeci i osoblje imaju priliku posjetiti partnerska sveučilišta i pohađati tamošnje ekvivalentne studijske programe ili se pak upoznati s drugim sveučilišnom praksama. Unatrag sedam godina riječko je Sveučilište ugostilo i oko tisuću dolaznih Erasmus studenata i 300 članova osoblja s inozemnih institucija.



Ono što predstavlja životnu, dodanu vrijednost sudionika programa mobilnosti svakako je i integracija u društvo u kojem realiziraju stipendije, kako akademske tako i ukupne društvene i lokalne zajednice koje su odabrali kao privremeno mjesto boravka, a Tara ističe da je ljepota Erasmusa u tome je što je osim obveznih predmeta mogla slušati i određeni broj dodatnih predmeta, koje je odabrala prema vlastitim profesionalnim preferencijama.


U Istanbulu su joj kolege studenti, osim u nastavi, pomagali i u drugim životno važnim segmentima, pa joj je tako, primjerice, Udruga Erasmus student network (ESN) asistirala u pronalasku adekvatnog stambenog prostora u blizini fakulteta. Najvećom vrijednošću svojeg Erasmus iskustva Tara ističe nove kolege i prijatelje koje je stekla za svog boravka u Istanbulu i s kojima je u redovnom privatnom i profesionalnom kontaktu.


Savjet: Probajte!


– Sudjelovanje u Erasmusu jedno je od najboljih iskustava ikad i svakome savjetujem da proba, ističe Tara.


Posljednje dvije godine Tara je predsjednica ogranka ESN-a u Rijeci te je u stalnom kontaktu s inozemnim studentima koji za svoj višemjesečni studijski boravak biraju baš riječko Sveučilište. Tara kaže kako su strani studenti zadovoljni boravkom na riječkom Sveučilištu iako ima i onih koji dožive kulturni šok.


– Sve ovisi iz koje zemlje dolaze studenti. Primjerice ukoliko su iz skandinavskih zemalja čude se ako nije sve točno i na vrijeme, nije im jasno kako parkiramo automobile gdje ne bi trebali ili pak da vozači ne poštuju pješake. Međutim, ako su pak studenti iz Grčke i Španjolske onda im ništa od toga nije čudno, jer njihove su zemlje slične, priča Tara.