Prvi korak k novom KBC-u

Energu kredit EBRD-a za gradnju energane na Trsatu

Marinko Glavan

Na buduću kogeneracijsku energanu, čija je procijenjena vrijednost 10 milijuna eura, bit će priključeni objekti sveučilišnog Kampusa, kupci toplinske energije iz sadašnje toplane Vojak te postojeći objekti KBC-a na Sušaku, ali i planirani novi KBC Rijeka



RIJEKA Ugovore za kreditiranje izgradnje nove energane na Trsatu, u iznosu od 6,15 milijuna eura potpisali su u Rijeci gradonačelnik Vojko Obersnel, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić i direktor Energa Sanjin Kirigin.


Na buduću kogeneracijsku energanu, čija je procijenjena vrijednost 10 milijuna eura, bit će priključeni objekti sveučilišnog Kampusa, kupci toplinske energije iz sadašnje toplane Vojak te postojeći objekti KBC-a na Sušaku, ali i planirani novi KBC Rijeka.


Energana će, osim toplinske energije proizvoditi i električnu struju, a osiguravat će i centralno hlađenje za sadašnje i buduće objekte KBC-a, po čemu, istaknuto je prilikom potpisivanja ugovora, predstavlja jedinstveni objekt u Hrvatskoj.




   Pokretanje projekta izgradnje energane, prema riječima gradonačelnika Obersnela, potvrđuje neupitnost izgradnje novog KBC-a. 


  Ulaganja 23 milijuna €


– Kada bi bilo imalo sumnje u realizaciju novog KBC-a, sigurno ne bismo ulazili u ovako veliku investiciju, kazao je Obersnel, koji je s EBRD-om potpisao ugovor o jamstvu za kredit Energu. Dodao je kako će ovim ulaganjem biti osigurana kvalitetnija usluga opskrbe toplinske energije na području koje sada pokriva toplana Vojak, kao i opskrba Kampusa i KBC-a, a nije propustio priliku prozvati kritičare gradske vlasti. 


   – Ovaj projekt vrijedan je ukupno deset milijuna eura, a pred nekoliko mjeseci s EBRD-om smo potpisali ugovor od 13 milijuna eura za projekt KD Vodovod i kanalizacija. Ukupno je to 23 milijuna eura ulaganja u gradsku infrastrukturu, što je priličan iznos za grad koji, kako neki stalno govore, stagnira i nazaduje, rekao je Obersnel. 


   EBRD-u je ovo treći plasman sredstava u trgovačka društva čiji je osnivač Grad Rijeka, istaknula je direktorica banke Jelušić Kašić te najavila nove zajedničke poslove. 


   – Očekujemo da ćemo u roku od godine dana s KD Vodovod i kanalizacija sklopiti ugovor još veće vrijednosti od ovog koji danas potpisujemo s Energom, a sredstva će biti namijenjena projektu izgradnje odvodnje, rekla je Jelušić Kašić, naglasivši da je kredit Energu prvo takvo ulaganje EBRD-a na području toplinarstva.



Odlukom skupštine TD-a Energa Sanjin Kirigin ponovo je izabran na mjesto direktora nakon nedavno provedenog javnog natječaja. Na natječaj se, prema informacijama iz Energa, prijavilo nekoliko kandidata, no mandat je, kako se i očekivalo, ponovo pripao Kiriginu koji je na čelu tog trgovačkog društva još od ožujka 2006. godine.



Isplativo toplinarstvo


Ulaganje će, nadovezao se direktor Energa Kirigin, omogućiti novi razvojni ciklus u sektoru toplinarstva koji je tom trgovačkom društvu zbog donedavne politike državnog određivanja cijena prouzročio višemilijunske akumulirane gubitke. 


   – Ovo je prilika da se dokaže kako toplinarstvo može biti učinkovito i isplativo, kazao je Kirigin. 


   Sredstvima od kredita EBRD-a financirat će se realizacija prve faze projekta koja obuhvaća nabavu i ugradnju novih kotlova, IT sustava, ali i zamjenu dijela postojeće toplovodne mreže, u ukupnoj duljini od oko šest kilometara čime bi gubici u prijenosu toplinske energije trebali biti znatno smanjeni. U prvoj fazi u energanu će biti ugrađena tri nova kotla, a kako se i kada bude gradila nova bolnica, bit će dodavani novi, koji će pokriti potrebe KBC-a.


Prva faza trebala bi biti realizirana u roku od otprilike godine dana, s tim da bi najveći dio radova morao biti gotov prije početka iduće sezone grijanja. EBRD će, najavljeno je, rezervirati sredstva i za preostale radove druge faze – kogeneracijskog postrojenja za proizvodnju toplinske i električne energije, u iznosu od 3,85 milijuna eura.