Energetski dani: Izložba Rijeka misli zeleno otvorena na Korzu

Ljiljana Hlača

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



RIJEKA U sklopu Riječkog zelenog tjedna obilježavaju se Energetski dani Grada Rijeke a povodom toga na Korzu je postavljena izložba pod nazivom Rijeka misli zeleno koja se sastoji od plakata javnih objekata (vrtića i škola) u vlasništvu Grada Rijeke koji su obnovljeni na energetski način.


Da naš grad uistinu misli zeleno dokazuju to i brojke. Prema riječima pročelnice Odjela za gospodarenje imovinom Denis Šulina od 2016. godine – kada se krenulo s energetskom obnovom – pa do danas obnovljeno je 15 objekata u vlasništvu Grada Rijeke; od toga osam škola i sedam vrtića. U 2019. godini kreće novi ciklus te je za ljetni period najavljena obnova 6 objekata javne namjene – tri škole i dva vrtića i zgrada Muzeja grada Rijeke.


– Ukupna investicija do sada uloženoga i onoga što će se uložiti je 97 milijuna kuna od čega je Grad Rijeka osigurao 50 posto a ostalo su nepovratna sredstva. Energetskom obnovom osim što se zgrade uljepšavaju tu su i neki drugi benefiti – produžava se vijek objekta, stvara se povoljna mikro klima, umanjuju se troškovi održavanja, smanjuje se emisija CO2 te se utječe na gospodarski razvoj, rekla je Denis Šulina.




Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović rekao je da je vrlo bitno naglasiti da su i građani Rijeke prepoznali ovu aktivnost i putem svojih upravitelja uložili mnogo – pa je tako od 524 zgrade u Hrvatskoj u Rijeci obnovljeno čak 160 zgrada, obnovljeni su neboderi na Kantridi i Vežici, a sve to Rijeku stavlja na prvo mjesto po energetskoj obnovi. Plakati ostaju na Korzu do 23. svibnja.