Sanacija fasade i krova

Energetska obnova uštedjet će školi Nikola Tesla čak 47 posto energije

Ljiljana Hlača

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Sanacija obuhvaća zamjenu cjelokupne fasadne stolarije, sanaciju ravnog krova te obnovu fasade, a trebala bi biti gotova do početka rujna ove godine



RIJEKA Predstavnici Grada Rijeke i izvođača radova, slovenske tvrtke VG5, potpisali su ugovor o energetskoj obnovi zgrade OŠ »Nikola Tesla« koja će početi za desetak dana. Riječ je o velikom zahvatu koji se djelom financira bespovratnim sredstvima iz fonda pilot-projekta Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja pod nazivom »«Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja«, a djelom iz sredstava Grada Rijeke. Završetak radova najavljen je za početak rujna.


Izolacija 14 centimetara


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je tijekom potpisivanja ugovora naglasio kako Rijeka u odnosu na ostale hrvatske gradove prednjači u ovakvim projektima te je do sada na energetski način obnovljeno 77 višestambenih zgrada i 40 obiteljskih kuća, sveukupno oko 2.700 stambenih jedinica. Načelnica sektora za programe i projekte EU-a pri Ministarstvu graditeljstva Ines Androić Brajčić rekla je da se dosta očekuje od energetske obnove javnih zgrada, a u prilog tomu ide i činjenica da je Ministarstvo graditeljstva osiguralo 100 milijuna eura za takve zahvate koji bi se trebali realizirati do 2020.


Ravnateljica OŠ »Nikola Tesla« Tajana Bandera-Mrakovčić nije skrivala zadovoljstvo da će ova impozantna građevina dobiti novo ruho, dok je voditelj ovog projekta pri Fondu za zaštitu okoliša Janko Poturica naglasio da nije teško dobiti ovakva sredstva, samo je potrebno dobro pratiti i ispunjavati natječajne uvjete.




Radovi na zgradi su procijenjeni na 6.515.985 kuna, dok je ukupna vrijednost cijelog projekta (s troškovima pripremne dokumentacije, nadzora i slično) 7.102.937 kuna. Sanacija obuhvaća zamjenu cjelokupne fasadne stolarije s drvenom, boljih toplinskih svojstava i sanaciju ravnog krova, neprohodne terase i stropa prema negrijanom tavanu tako da se postavlja toplinska izolacija debljine i do 14 centimetara te obnovu fasade.


Zaštićena cjelina


Zgrada je dio zaštićene kulturne cjeline, stoga je energetska obnova regulirana zahtjevima konzervatora odnosno energetski »etics« fasadni sustav izvodi se na strani unutarnjeg dvorišta (riječ je o postavi mineralne vune), dok se ostali dio fasade restaurira.


Restauratorski radovi na fasadi ne predstavljaju opravdani trošak u javnom pozivu Ministarstva graditeljstva temeljem kojeg je Grad Rijeka odnosno škola dobio bespovratna sredstva za energetsku obnovu, pa se taj dio radova u cijelosti financira iz gradske blagajne. Nakon obnove, očekuje se da će ušteda u potrošnji energije škole biti čak 47 posto.


Gradonačelnik je najavio skorašnje potpisivanje ovakvih ugovora za energetsku sanaciju OŠ »Fran Franković« te dvaju dječjih vrtića Krijesnica i Turnić.


Zgrada Osnovne škole »Nikola Tesla« izgrađena je 1934. godine, njezina bruto površina je 6.621 metara kvadratni, a trenutačni energetski razred C. Školu pohađa 525 djece u 24 odjeljenja. To je jedna od najvećih osnovnih škola na području grada u kojoj se već 36 godina provodi cjelodnevni odgojno-obrazovni rad.