Anka Mrak Taritaš boravila u Rijeci

Energetska obnova 14 riječkih vrtića i osnovnih škola: Bespovratno milijun kuna za projektnu dokumentaciju

P. N.

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš uručila je gradonačelniku Vojku Obersnelu odluku o financiranju izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu 14 vrtića i osnovnih škola



RIJEKA  Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš uručila je riječkome gradonačelniku Vojku Obersnelu odluku o financiranju izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu 14 riječkih vrtića i osnovnih škola. Na taj način nastavljena je suradnja na projektima koji su započeli odobravanjem 6,5 milijuna kuna za energetsku obnovu dviju osnovnih škola i dvaju vrtića.


Izrada projektne dokumentacije preduvjet je javljanja na natječaj za sanaciju, a za 14 riječkih projekata bespovratno je dodijeljeno preko milijun kuna.


»Darovnica« ministarstva


– Mnogi su nas kritizirali da se samo bavimo izradom projektne dokumentacije, ali sada je jasno da se bez kvalitetne pripreme teško mogu povlačiti europska sredstva. Zadovoljni smo načinom na koji smo koristili instrumente koji nam stoje na raspolaganju kako bismo povukli sredstva za naše projekte. Danas smo dobili još jednu »darovnicu« iz  ministarstva, a sada slijedi izrada projektne dokumentacije za 14 vrtića i osnovnih škola. I nije stvar samo u novcu koji ćemo dobiti, jer ćemo i mi iz gradskog proračuna sufinancirati određene radove, već je bit u tome da smo na pravi način rasteretili proračun i stvorili uvjete za energetsku obnovu koja će imati višestruke koristi. Zahvaljujem  i ministrici Mrak Taritaš i njezinoj ekipi u ministarstvu koja je odradila izuzetan posao, izjavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.




Ministrica Anka Mrak Taritaš poručila je da će 21. stoljeće biti stoljeće energetske učinkovitosti koja omogućava ugodniji životni prostor, te smanjeno korištenje energenata koje posljedično znači smanjenu emisiju ugljičnog dioksida.



Sljedeće godine očekuje se i početak samih radova za četiri objekta za koja je već osigurano 6,5 milijuna kuna, a riječ je o osnovnim školama Nikola Tesla  i Fran Franković, te o vrtićima Turnić i Krijesnica. Radovi bi trebali biti obavljeni tijekom ljetnih školskih praznika kako bi što manje ometali odgojno-obrazovni proces.



Pilot-projekt


– Ovo što sada radimo je pilot-projekt koji uključuje energetsku obnovu zgrada namijenjenih školovanju, od vrtića do fakulteta. Grad Rijeka se dobro pripremio za natječaje pa se od 33 odluke o dodjeli sredstava koje smo donijeli njih 18 odnosi na Grad Rijeku. Prijašnji projekti vrijedni su 6,5 milijuna kuna, a sada je Grad Rijeka povukao milijun kuna za projektnu dokumentaciju, te će se nakon odrađivanja toga dijela posla stvoriti preduvjeti za javljanje za nove natječaje za energetsku obnovu. Natječaji su otvoreni do 2020. godine, a na raspolaganju imamo 311 milijuna eura, 211 za zgrade javne namjene. Zadovoljstvo je surađivati kada su projekti dobro pripremljeni, a sve skupa je poticaj zamahu građevinskog sektora, poručila je Mrak Taritaš.


Ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin uvjerena je da će realizacijom ovih projekata doprinijeti dizanju kvalitete života i rada, ali i energetskoj učinkovitosti.


– Isto tako i ljepoti naših objekata jer je jako važno u kakvim uvjetima najmlađi odrastaju, rekla je Guštin.


Projektna dokumentacija za energetsku obnovu izrađivat će se za osnovne škole Gelsi,  Podmurvice, Eugen Kumičić, Gornja Vežica, Škurinje, Ivana Zajca, Pećine i Kozala, te vrtiće Krnjevo, Veseljko, Podmurvice, Potok, Belveder i Vidrice.


okvir