Interes velik, kapaciteti mali

Energenti poskupljuju studentski smještaj u Rijeci?

Ingrid Šestan Kučić

Naš je prijedlog poskupljenje od svega nekoliko posto, odnosno 15-ak kuna, a jedino bi nešto više mogle poskupjeti jednokrevetne sobe, no odluka je na Upravnom vijeću, kaže ravnatelj Jurjević        



RIJEKA  Studentski centar Rijeka raspisao je natječaj za raspodjelu mjesta redovitim studentima u Studentskom naselju »Ivan Goran Kovačić«, a ono što će studente s početkom nove akademske godine najvjerojatnije dočekati, povećanje je cijene smještaja. Pojašnjavajući kako se radi o neznatnom povećanju uzrokovanom povećanjem cijene energenata, ravnatelj Studentskog centra Dinko Jurjević ističe kako će konačnu odluku donijeti Upravno vijeće, i to krajem srpnja.


   – Mi smo jedini Studentski centar u Hrvatskoj koji godinama nije mijenjao cijenu smještaja, a istovremeno su cijene energenata rasle. Preuranjeno je govoriti o tome koliko će smještaj poskupjeti, jer odluka je na Upravnom vijeću. Naš je prijedlog poskupljenje od svega nekoliko posto, odnosno petnaestak kuna, a jedino bi nešto više mogle poskupjeti takozvane samice, odnosno jednokrevetne sobe, pojašnjava ravnatelj.



U kooridnaciji sa Studentskim zborom pripremamo novu sezonu, pri čemu su u prvom planu brucoši i stariji studenti koji žele promijeniti smještaj. Prvi smo u Hrvatskoj koji se smještajem studenata bavimo na ovaj način i nakon prve godine djelovanja možemo reći da smo zadovoljni, s obzirom da smo tek počeli. Zaposlili samo i jednog djelatnika, naravno studenta, tako da ćemo sada imati i bolju uslugu, istaknuo je Luka Panjković iz Studentske smještajne agencije, čija se ponuda može pronaći na adresi ssa.uniri.hr.




   Aleksandar Šušnjar, zamjenik predsjednika Studentskog zbora, dodaje da je Rijeka specifična po tome što ima mnogo studenata, a malo mjesta u domovima, pa većina onih koji nisu iz Rijeke i okolice moraju pronaći smještaj kod privatnih iznajmljivača. – S obzirom da nismo radili istraživanje, ne možemo reći koliko su studenti zadovoljni ovim servisom, ali ako nismo imali nikakvih pritužbi, vjerujemo da su zadovoljni. Naime, kad god nešto ne valja, studenti se prvo obraćaju nama, istaknuo je Šušnjar.


   Prema iskustvima iz agencije, studenti najviše traže jeftine stanove (200 do 300 eura), jednosobne ili eventualno dvosobne, smještene u užem gradskom središtu, odnosno u blizini fakulteta. S obzirom na kampus, posebno su popularni stanovi na Sušaku. (I. B.)



   Dodajući da studenti trenutno po ležaju mjesečno izdvajaju 345 kuna, Jurjević kaže kako će, kao i prijašnjih godina, od šestotinjak ležajeva Studentskog naselja najveći broj pripasti starijim studentima, dok će se brucošima ponuditi svega 20 posto kapaciteta, odnosno 120 ležajeva. To će u praksi značiti da će manje od pet posto brucoša ući u Studentsko naselje, a prema očekivanjima ravnatelja Studentskog centra Dinka Jurjevića, i ove će se godine voditi žestoka borba za dobivanje kreveta.


   Izmijenjeni kriteriji


– Kao i do sada, očekujemo da će se najmanje tri studenta prijaviti za jedan krevet. Naime, stvarna potreba za smještajem je gotovo tri tisuće mjesta, jer svake godine imamo oko 2.500 studenata koji se javljaju na natjačaj za subvencije za privatni smještaj i za smještaj u Studentskom naselju, ističe ravnatelj.


   Dodajući kako će se natječaj za subvencije za privatni smještaj uobičajeno raspisati na jesen, Jurjević ističe da su ove godine neznatno izmijenjeni kriteriji natječaja za smještaj u Studentskom naselju, no i dalje glavni kriteriji za dolazak do kreveta ostaju prosjek ocjena, socijalni kriterij te status branitelja. Oni studenti koji imaju prosjek ocjena 4,449 i najmanje 55 ECTS bodova, stječu pravo izravnog ulaza u Studentsko naselje, a za brucoše izravnu ulaznicu predstavlja prosjek ocjena 5,00, i to svih godina srednjoškolskog obrazovanja.


   Deficitarcima prednost


Uz ocjene i socijalni status, dodatne bodove studentima donosi cijeli niz okolnosti, poput brata ili sestre na školovanju, rastavljenih roditelja, jednog ili oba roditelja nezaposlena, ali i osvojene rektorove i dekanove nagrade, kao i uspjesi na državnim i međunarodnim natjecanjima. Prednost pri ulasku u Studentsko naselje imaju i studenti koji studiraju na studentskim programima u znanstvenim područjima koja se vode kao deficitarna na nacionalnoj razini pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Riječ je o znanstvenim područjima biomedicine i zdravstva, tehničkih, humanističkih i prirodnih znanosti, odnosno o studijima doktor medicine, sestrinstvo, farmacija, strojarstvo, elektrotehnika, računalstvo, matematika, anglistika i germanistika.  

  Natječaj Studentskog centra otvoren je do 21. srpnja, a rezultati za sadašnje redovite studente bit će objavljeni do 30. srpnja, dok će se rezultati za one koji prvi put postaju studenti objaviti do 29. kolovoza