Nova knjiga

“Elso Kuljanić – život i znanost”: Priča o putu od radnika do akademika

Ingrid Šestan Kučić

Priča o djetinjstvu i putu od radnika do akademika U autobiografiji akademik Kuljanić opisuje i školovanje te kako je od tokara postao znanstvenik koji je držao pozvana predavanja na svjetski poznatim sveučilištima. Prikazani su glavni dosezi stručnog rada autora, a akademik Zvonko Kusić je zaključio da se radi o velikoj višeslojnoj biografiji



RIJEKA »Elso Kuljanić – život i znanost« naziv je knjige koja je jučer predstavljena u Rektoratu Sveučilišta u Rijeci, a riječ je o monografiji koja uz opis života i stvaranja nekadašnjeg rektora i dekana, donosi i njegov pjesnički izričaj. Govoreći o akademiku Kuljaniću, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić istaknuo je da se radi o znanstveniku koji je cijeli život radio istraživanja za industriju.


Doktorirao u Americi 


– Akademik Kuljanić nikada nije radio nešto što ne bi moglo biti primjenjivo. Doktorirao je u Americi i radio za američku industriju, ali i za Hrvatsku. On predstavlja rijedak primjer neposredne veze znanosti i industrije. Za člana Akademije znanosti i umjetnosti odabran je 1997. godine, kada je osnovan tehnički razred, kazao je akademik Kusić.


Akademik Elso Kuljanić redoviti je član i Međunarodne akademije za proizvodno strojarstvo, a tijekom svog rada primio je niz priznanja i pohvala. Posebnu dimenziju jučer predstavljene knjige, prema ocjeni akademika Kusića, čini autorova ljubav prema rodnom otoku Cresu.




– Knjiga prikazuje svijet otoka, iz nje izvire borba za život koju otočani vode. Kuljanić je prikazao svoje djetinjstvo, ali i put od radnika do akademika – istaknuo je akademik Kustić.


Naime, u svojoj autobiografiji akademik Kuljanić opisuje i školovanje te kako je od tokara postao znanstvenik koji je držao pozvana predavanja na svjetski poznatim sveučilištima. Prikazani su glavni dosezi stručnog rada autora, a akademik Kusić je zaključio da se radi o velikoj višeslojnoj biografiji čovjeka koji je znanstvenik, tehničar, inženjer, pjesnik, otočan, otac, suprug i djed.


Izdavač knjige je Sveučilište u Rijeci, dok je urednica Elvira Marinković Škomrlj za koju je rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija kazala kako radi na podupiranju sveučilišne baštine kroz izdavačku djelatnost.


– Akademik Kuljanić u knjizi govori o mnogim važnim ulogama koje je obnašao, jer bio je rektor i dekan, ali prije svega bio je nastavnik i odgajatelj generacija studenata. Riječ je o osobi koja ima nesvakidašnju međunarodnu karijeru znanstvenika i profesora, a posebno veseli što se, iako je imao priliku ostati, odlučio vratiti iz Amerike i svoju karijeru nastaviti naprije u Zagrebu te potom u Rijeci – istaknula je rektorica.


Korijeni u knjizi 


O pjesmama akademika Kuljanića koje su našle mjesto u knjizi govorila je prof. dr. Rajka Jurdana Šepić, naglasivši da je kroz njih autor unio svoje korijene u knjigu, dok je sam akademik Kuljanić istaknuo kako je knjigom želio otrgnuti od zaborava pojedinosti o riječkom sveučilištu za vrijeme obnašnja dužnosti rektora i ratnih godina te je poručio da zadatak profesora nije samo prenijeti znanje, nego i odgojiti studente.