Bešumno čišćenje

Električno vozilo skupljat će otpad s kostrenskih plaža

Barbara Čalušić

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

 Zahvaljujući dodatnoj opremi i širini od svega 1,1 metar te odličnim manevarskim sposobnostima, vozilo će se koristiti tamo gdje nije moguće pristupiti drugim, većim vozilima 



KOSTRENA Nakon višenamjenske čistilice, Komunalno društvo Kostrena u sklopu priprema za ljetnu sezonu obnovilo je svoj vozni park višenamjenskim električnim vozilom Goupil G3L koje je jučer predstavljeno novinarima. 


Riječ je o modelu s nultom emisijom ispušnih plinova i velikom uštedom energije. Na stotinu kilometara vozilo troši 17 kW/h električne energije, što u usporedbi s benzinskim vozilima sličnog tipa  predstavlja trošak od svega 15 kuna na 100 kilometara, umjesto troška od 115 kuna na 100 kilometara. Karakteristika ovog vozila je i bešuman rad, pa se očekuje da će se smanjiti razina buke. 


– Zahvaljujući dodatnoj opremi, kao i svojoj širini od svega 1,1 metar te odličnim manevarskim sposobnostima, vozilo će se operativno najviše koristiti prilikom sakupljanja otpada na kostrenskim plažama i obalnom putu, ali i ostalim lokacijama u Kostreni kojima nije moguće pristupiti drugim, većim vozilima. Vozilom se jednostavno rukuje, može doći svugdje pa omogućava djelotvoran rad bez ometanja prometa i idealno je rješenje za sve poslove koji zahtijevaju često zaustavljanje i pokretanje – rekao je direktor KD Kostrena Tomislav Matić.Nabavna vrijednost vozila sa svom dodatnom opremom iznosi 184.800 kuna, od čega je 30.000 kuna bespovratnih sredstava koja su dobivena putem natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.




Kostrenska načelnica i predsjednica Skupštine KD Kostrena Mirela Marunić, prilikom predstavljanja vozila naglasila je da je zadovoljna načinom na koji danas funkcionira komunalno društvo. – Uspješno poslovanje KD-a Kostrena pokazuje kako se radom, zajedništvom i suradnjom puno toga može postići. Želimo li Kostrenu razvijati, neizbježno je da će rasti i troškovi na nekim proračunskim pozicijama, upravo da bi se na nekim drugima ostvarile uštede kao što je to slučaj s KD-om. Rad i upravljanje projektima ima svoju cijenu, samo su obećanja besplatna – poručila je Marunić.


U Općini Kostrena ističu kako je KD Kostrena napravio uštede u proračunu za 2016. godinu koji u odnosu na 2013. godinu iznose više od 400 tisuća kuna, uz povećanu kvalitetu usluge. Porast prihoda ostvaren je i od usluga koje ostvaruju na slobodnom tržištu – najma poslovnih prostora, komercijalnog korištenja dvorane, stadiona i parkirališta gdje su u dvije godine prihodi povećani za gotovo 800 tisuća kuna.