Ne zanemarujte simptome

Ekstreman porast: Broj novooboljelih od gripe u PGŽ se utrostručio, ali…

Barbara Čalušić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Iako se radi o velikom povećanju, broj evidentiranih slučajeva zaraze gripom nije velik te je dosad od početka sezone gripe u Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a pristiglo 718 prijava zaraze gripom



RIJEKA – U posljednjem zabilježenom epidemiološkom tjednu u Primorsko-goranskoj županiji, broj novooboljelih od gripe se utrostručio. Iako se radi o velikom povećanju, broj evidentiranih slučajeva zaraze gripom nije velik te je dosad od početka sezone gripe u Nastavni zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a pristiglo 718 prijava slučajeva zaraze gripom.


Ima puno viroza


– U posljednjem tjednu zabilježili smo 318 novih slučajeva gripe što znači da broj oboljelih i dalje bilježi ekstreman porast, no sve u svemu, ove je godine sezona gripe kod nas puno blaža nego ranijih godina. Najveći broj oboljelih zabilježen je kod djece, bilo da je riječ o predškolskoj ili školskoj populaciji, što se može tumačiti i činjenicom da djeca trebaju ispričnice zbog izbivanja iz škole ili vrtića, kaže dr. Danijela Lakošeljac iz Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a.


Najviše je potvrđeno slučajeva gripe tipa A (H3N2), a kako kaže Lakošeljac, slična, blaga sezona gripe, bilježi se i u cijeloj Europi.




– Unatoč izrazito blagoj zimi trenutačno je dosta viroza tipičnih za ovo doba godine, dakle respiratornih viroza koje također pune liječničke ordinacije. Kad je riječ o gripi, prevladava tipična klinička slika koja počinje s naglom visokom temperaturom, a potom i s respiratornim simptomima, dodaje Lakošeljac.


Dok u PGŽ-u unatoč malom broju zaraženih gripa još uvijek bilježi ekstreman porast broja slučajeva, u cijeloj Hrvatskoj pojava gripe u ovom je trenutku dosegnula svoj plato. Tako je zadnji epidemiološki tjedan u Hrvatskoj zabilježio 10.199 novih slučajeva gripe, što je neznatno više nego tjedan ranije. Ukupno je u Hrvatskoj ove sezone od gripe oboljelo 30.587 osoba, a zabilježeno je i 19 smrti uslijed posljedica zaraze gripom.


Higijenske mjere


Osim cijepljenja, najbolji načini prevencije su izbjegavanje zatvorenih prostora u kojima se okupljaju veće skupine ljudi, a preporučuju se i uobičajene higijenske mjere kao što je redovito pranje ruku i provjetravanje prostorija.


Kad se radi o gripi, treba naglasiti da je riječ ozbiljnoj bolesti koja se u pravilu liječi simptomatski, skidanjem temperature antipireticima, uzimanjem dovoljno tekućine te najvažnije – mirovanjem dok ne prestanu osnovni simptomi bolesti. Antibiotici ne pomažu u liječenju gripe, a zanemarivanje simptoma ove bolesti može dovesti i do ozbiljnih komplikacija, čak i kad je u pitanju potpuno zdrav organizam.