Predstavljen priručnik "Moja Rijeka"

Eksperimentalni nastavni program: Osnovci će u školi učiti o Rijeci

Karolina Krikšić

Program kao slobodnu aktivnost mogu birati učenici petih razreda u pet škola



RIJEKA Učenici petih razreda pet riječkih škola od ponedjeljka kao slobodnu aktivnost u ovoj školskoj godini mogu odabrati program »Moja Rijeka«. Riječ je o eksperimentalnom programu koji je s ciljem povećanja znanja o Rijeci i jačanja riječkog identiteta pokrenuo Grad Rijeka, a koji je jučer predstavljen u Villi Ružić.


»Moja Rijeka« obuhvaća 27 tema i obrađuju raznovrsne elemente koji definiraju grad poput informacija o zemljopisnom položaju Rijeke, o prirodi i sportu te o gradskoj povijesti, a prvi će se u zanimljivo putovanje Rijekom upustiti petaši iz OŠ »Kozala«, OŠ »Nikola Tesla«, OŠ »Podmurvice«, OŠ »Srdoči« i OŠ »Zamet«.


Za potrebe provedbe programa »Moja Rijeka« izrađeni su priručnici u čijem su stvaranju sudjelovali Velid Đekić kao autor tematskih tekstova, Karol Visinko kao autorica metodičkih tekstova te ilustrator Ivan Mišković i Ivan Vranjić koji je bio zadužen za grafički dizajn i prijelom priručnika te izradu web stranice.




Na ideju o izdavanju priručnika riječki je gradonačelnik Vojko Obersnel došao nakon istraživanja provedenog 2007. godine koje je pokazalo da Riječani relativno malo znaju o povijesti, znamenitostima, kulturi i umjetnosti svoga grada te je pokretanje edukativnog programa u osnovnim školama s ciljem povećanja znanja o gradu i jačanja riječkoga identiteta uvršteno u Smjernice gradonačelnika od 2009. – 2013. godine.


Sam projekt je započet u rujnu 2011. godine kad je formirana radna skupina koja je sudjelovala u kreiranju priručnika »Moja Rijeka«, a riječki je gradonačelnik istaknuo da Villa Ružić nije slučajno odabrana za njegovo predstavljanje. Naime, istaknuo je Obersnel, iako Villa Ružić predstavlja jedan od bisera riječke povijesti, ona je nedovoljno poznata riječkoj javnosti, a osim toga, u njoj je boravila i poznata dječja književnica Ivana Brlić-Mažuranić, »mama Šegrta Hlapića«.


Pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj objasnila je da će program provoditi nastavnici predmetne nastave, društveno-humanističkog usmjerenja, odnosno povijesti i hrvatskog jezika i to u skupinama koje čini 14 do 25 učenika petih razreda. Njihov će se rad pratiti i evaluirati, a iskustvo stečeno tijekom nastavne godine poslužit će za eventualno unapređenje programa prije njegova uvođenja u ostale škole.


Naime, »Moja Rijeka« ove će školske godine učenicima biti ponuđena kao slobodna aktivnost, koja, za razliku od izbornog predmeta, ne treba imati alternativni nastavni predmet, već predstavlja jedinstvenu ponudu, a namjera je da ovaj predmet postane standardni izborni predmet za učenike od 5. do 7. razreda osnovnih škola.