Upozorenje kriznog eko-stožera

Eko stožer Marišćina: Odluke o prikupljanju otpada su protuzakonite!

Andrej Petrak

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

"Mještanima ovih općina i gradova njihova su predstavnička tijela nametnula nepravedan, nezakonit i prevelik trošak zbrinjavanja otpada, koji proizlazi iz nakaradnog pokušaja KD Čistoća da zaobiđe najvažnije obveze i dužnosti koje su joj zakonski propisane."



RIJEKA – Udruga Krizni eko stožer Marišćina tvrdi da odluke o prikupljanju komunalnog otpada, izglasane u Rijeci, Viškovu, Kastvu, Kostreni, Kraljevici, Čavlima i Jelenju, gdje je ta usluga dodijeljena KD Čistoća, predstavljaju kršenje hrvatskih zakona i europskih normi.


– Mještanima ovih općina i gradova njihova su predstavnička tijela nametnula nepravedan, nezakonit i prevelik trošak zbrinjavanja otpada, koji proizlazi iz nakaradnog pokušaja KD Čistoća da zaobiđe najvažnije obveze i dužnosti koje su joj zakonski propisane. Dugoročne posljedice ovih promašenih i loših odluka plaćat će sami mještani i građani koji u većini jedinica lokalne samouprave nisu imali ni zakonski predviđen rok od 30 dana da kroz javne rasprave postave sva pitanja i dobiju sve odgovore, kaže predsjednik KESM-a Josip Begonja.


Najvećim problemom ovih odluka vidi zajedničko prikupljanje miješanog komunalnog otpada i bio otpada koristeći jedan zajednički spremnik. Odvoz tog spremnika predstavljat će i najveći dio računa korisnicima.




– Guranje bio otpada u pomiješani otpad, koji čini najveći dio komunalnog otpada i koji predstavlja prosječno 35 posto svog proizvedenog otpada, ujedno je i veliki napad na novčanike naših građana. Računi će svakako porasti i kada jedinice lokalne samouprave krenu plaćati drakonske hrvatske i europske kazne zbog neadekvatnog sustava zbrinjavanja bio otpada, dodaje Begonja.


Smatra da su predstavnička tijela u riječkom prstenu olako prihvatila elaborat, koji je naručila Čistoća, a čija je jedina svrha, kaže, da osigura daljnji rad ŽCGO Marišćina.


– Umjesto da svojim građanima osiguraju kompostere i spremnike za bio otpad, predstavnička su tijela odlučila da je bio otpad bolje neadekvatno pretvarati u gorivo za cementare koje će tako indirektno spaljivati i novac građana Riječkog prstena, ističe Begonja.