Spinčići

Edo Poropat kroz antonjski rog najavljuje početak pusnih nemotarija na Kastavštini

Andrej Petrak

Predstavnica Pusnog odbora Spinčići Sanja Pešćica pozvala je sve da na Antonju dođu u Kastav i saznaju što to povratnik iz Amerike Don John T. planira učiniti s kapitalnim projektima u njihovom selu.



 Pusni odbor Spinčići na Antonju će preuzeti ključ grada iz ruku još uvijek aktualnog kastavskog gradonačelnika Ivice Lukanovića, čime će, uz zvuk antonjskog roga, iz kojeg će i ove godine puhati Edo Poropat, biti označen početak pusnih nemotarija na Kastavštini. Program Antonjski rog počet će u utorak, 17. siječnja, u 17. 30 sati na Trgu Matka Laginje, u organizaciji Turističke zajednice grada Kastva. Gosti Antonjskog roga bit će Meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala Sandra Ložnik Videčak, Škoromati iz Podgrada, Stari svati z Novoga i Kuturno-turistično društvo Topolc, a ovom prigodom bit će uručene diplome Zlatne broskve za najbolje maškare. Glazbeni uvod dat će Spinčićeva muzika, program voditi Nina Dukić Srok, a u Guitar caffeu bit će otvorena izložba fotografija Vedrana Karuze »Objektivom fotoreportera«, koju će biti moguće razgledati sve do 1. ožujka. Gradonačelnik Lukanović uvjeren je da je novi pusni gradonačelnik pripremio dobar pusni program pa da će Kastav i dalje ići naprvo.


– Naša pusna tradicija vela je i duga, ponosni smo na to što je imamo i jako smo privrženi svom gradu i pustu. Na Kastavštini se živi od pusta do pusta i pred nama je ljepši dio godine, poručio je još uvijek aktualni gradonačelnik.


Predstavnica Pusnog odbora Spinčići Sanja Pešćica pozvala je sve da na Antonju dođu u Kastav i saznaju što to povratnik iz Amerike Don John T. planira učiniti s kapitalnim projektima u njihovom selu.




– Sve će se ostvarit uz Johna. John je naš i mi smo Johnovi, poručila je Pešćica.


Prije nego li na scenu stupi Pusni odbor Spinčići, svog pusta predstavit će pusni odbori Jurčići i Rubeši, dok su se iz Trinajstića ove godine ispričali.


– Nećemo doći s pustom u Kastav jer je kapitalizam učinio svoje. Neki od nas rade do pet, neki duže i nismo se uspjeli uskladiti da dođemo. Pozivamo zato sve na našu 19. zimsku ribarsku feštu pul Trinajstić, što će biti održana 25. veljače od 17 sati nadalje. Ribu smo već naručili i bit će je dovoljno da počastimo cjelokupno pučanstvo u Kastavštini pa i šire – najavio je Marinko Vukušić.


Što su sve pripremili ovog pusta u Jurčićima bit će moguće saznati tek na Antonju jer, kako je objasnio Edo Poropat, njegovi iz odbora zapeli su na skijanju, a on se drži svoga posla.


– Moje je da zatulim u rog, a to ću i učiniti. Imam dva unuka, koji već to dobro znaju i s mojim će poslom nastaviti, samo im još moram nabaviti dva roga. O svemu drugome ne znam niš. Kako nam se pust zove, vidjet ćete za Antonju – objasnio je Poropat.


No, situacija s Rubešima znatno je jasnija, ondje će objesiti pusta Salmonelića, koji će platiti za sve nedaće, najavila je Barbara Tenčić.


– Salmonelić će ljudima objasniti da je najbolje uzgajati svoje prašćiće, jer najvažnije je zdravo jesti – bila je jasna Barbara Tenčić.


U pusna događanja u Kastvu i ove će se godine uključiti oni najmlađi iz Dječjeg vrtića »Vladimir Nazor« – rekla je ravnateljica Helena Ninković Budimlija.


– Svakog petka imat ćemo tance u vrtiću, sudjelovat ćemo na karnevalu u Opatiji te nastaviti s lijepom tradicijom paljenja mićeg pusta – rekla je ravnateljica.


Puknuti oktanci ponovo će stati u gradiću na brege, 21. siječnja u 10.30 sati u okviru osmog Rallyja maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija, pojasnio je Miroslav Krpan iz AK Ri autosport. Očekuje se sudjelovanje tridesetak vozila iz Hrvatske, Slovenije i Italije, na ruti koja povezuje Viškovo, Kastav, Frlaniju, Matulje i Opatiju. Kastav će i ove godine pohoditi Halubajski, Frlanski i Mučićevi zvončari te Grobnički dondolaši.