Vijeće srpske nacionalne manjine

EUROPSKA INICIJATIVA NA KORZU Milijun potpisa za raznolikost u Europi

Damir Cupać

snimio Ivica Tomić

snimio Ivica Tomić

"Zadovoljni smo odazivom građana koji potpisuju bez obzira na nacionalnu pripadnost jer su svjesni da svaki građanin negdje u Europi može biti manjina. Svaki sedmi stanovnik Europe je pripadnik neke nacionalne manjine ili etničke grupe."



RIJEKA – Vijeće srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije pokrenulo je na Korzu potpisivanje inicijative »SafePack (MSPI) pod geslom »Niste sami. Milion potpisa za raznolikost u Europi«. Jučer su građani mogli potpisati inicijativu na Korzu, a od ponedjeljka svakog dana od devet do 15 sati mogu to napraviti u Ciottinoj 19 u prostorijama Vijeća srpske nacionalne manjine sve do 28. ožujka 2018. godine.


– Zadovoljni smo odazivom građana koji potpisuju bez obzira na nacionalnu pripadnost jer su svjesni da svaki građanin negdje u Europi može biti manjina. Svaki sedmi stanovnik Europe je pripadnik neke nacionalne manjine ili etničke grupe. Zbog različitih pristupa manjinskim problemima ukazala se potreba jačanja i standardizacije manjinskih prava i položaja, odnosno usvajanja kopenhaških kriterija o zaštiti manjina za sve članice EU-a.


Kako bi se to dogodilo, potrebno je donijeti zakonske akte usmjerene na sigurnost nacionalnih manjina, odnosno set pravnih akata koji se odnose na jezik i zaštitu kulture. A da bi Europska komisija i Europski parlament o tome diskutirali, potreban je uspjeh građanske inicijative kao instrumenta direktne demokracije. Ako više od milijun građana iz najmanje sedam država podrži neku inicijativu koju je predložila grupa građana, Europska komisija i Europski parlament moraju je uzeti u razmatranje, pojasnila je tajnica Vijeća srpske nacionalne manjine PGŽ-a Dragica Skorupan.