Fiskalni računi

EPK povećao prihode ugostiteljima i iznajmljivačima: Evo što kažu friški podaci Porezne uprave

Aneli Dragojević Mijatović

Foto: V. Karuza

Foto: V. Karuza

Dakle, iznos računa na godišnjoj razini (prvi dan veljače ove godine u odnosu na prvi dan veljače lani) u Rijeci je u ovoj djelatnosti bio gotovo dvostruko veći, odnosno bio je veći za više od 925 tisuća kuna, dok je broj računa bio veći za gotovo 10 tisuća računa



Na dan otvorenja Rijeke Europske prijestolnice kulture, u subotu 1. veljače, fiskalni promet u Rijeci, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića, bio je gotovo dvostruko veći nego istog datuma prošle godine, proizlazi iz podataka koje smo dobili od Ministarstva financija, Porezne uprave.


Naime, s obzirom na velik broj ljudi, Riječana i turista, koji su na dan otvorenja cjelogodišnje riječke manifestacije obilazili brojna događanja, bilo je za očekivati da su pojačano posjećivali ugostiteljske objekte te u njima više i trošili, o čemu smo pitali Poreznu upravu.


U Poreznoj su poručili da »s obzirom da se otvorena manifestacija europske prijestolnice kulture, odnosno iskazani promet navedenog razdoblja, najviše reflektira na djelatnost »I«- Djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića, za tu djelatnost dostavljaju podatke.« Kako bi se podaci mogli usporediti, naveli su i promet na dan 1. veljače 2019. godine.




– Na dan 1. 2. 2019. godine broj računa iznosio je 31.973, a iznos računa 1.097.819,23 kuna, dok je na dan 1. 2. 2020. godine broj računa iznosio 41.359, a iznos računa 2.023.588,84 kuna, izvijestili su iz Porezne uprave.


Dakle, iznos računa na godišnjoj razini (prvi dan veljače ove godine u odnosu na prvi dan veljače lani) u Rijeci je u ovoj djelatnosti bio gotovo dvostruko veći, odnosno bio je veći za više od 925 tisuća kuna, dok je broj računa bio veći za gotovo 10 tisuća računa.


Naravno, s obzirom da je ova statistika obuhvatila samo promet do pola noći, a da je fešta za mnoge trajala i dulje, za vjerovati je da je ukupni financijski efekt otvorenja EPK-a i veći.