Program počinje u petak

EKUMENSKI TJEDAN U RIJECI Izbornik Zlatko Dalić bit će poseban gost Molitvene osmine

Mirjana Grce

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

'Cijela subota, 19. siječnja posebno će biti posvećena mladima. U Sportsko-rekreacijskom centru 3. maja od 10 do 17 sati održavat će se Ekumenski malonogometni turnir, a njegovoj završnici u 16,30 sati pridružit će se izbornik Dalić koji će pobjednicima uručiti pehar te posvjedočiti o svojoj vjeri i što mu je vjera značila na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. Istog dana u 18 sati će u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci biti predstavljena knjiga »Rusija naših snova', a izbornik Dalić će tim povodom uputiti prigodnu riječ, rekao je Grlj



RIJEKA  Kršćanske crkve u gradu Rijeci ove se godine Svjetskoj molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana pridružuju naglašavajući mlade i potrebu da među njima, na kojima crkve ostaju, živi duh i praksa ekumenizma, u ljubavi jednih prema drugima.


Izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić poseban je gost ovogodišnje riječke Molitvene osmine, a u programima toga Tjedna sudjeluju Evangelička, zatim Baptistička, Makedonska pravoslavna crkva te Katolička crkva, kao i »Udruga mladi za Krista« te riječki skauti – poručili su predstavnici Ekumenskog odbora Grada Rijeke, s pressice u Ri info, najavljujući Ekumenski tjedan koji se kao i drugdje u svijetu održava od 18. do 25. siječnja.


– Ovogodišnja Molitvena osmina odvijat će se pod geslom »Teži za samom pravdom« (Pnz 16, 11-20) koje su odabrale kršćanske crkve iz Indonezije, rekao je mons. Matija Matičić, predsjednik riječkog Ekumenskog odbora objasnivši da to geslo uz težnju za pravdom, znači i težnju za dobrim, otvorenošću, solidarnosti, kao i borbu protiv svega negativnog, korupcije, nepravde, izostanka solidarnosti i nepoštivanja drugoga.


Snimio Roni Brmalj


Snimio Roni Brmalj





– Riječki Ekumenski odbor odlučio je u Molitvenom tjednu ove godine učiniti neke iskorake na način da se gotovo svaki dan održavaju ekumenska događanja, i da je naglasak na mladima, objasnio je predstavljajući program Tjedna pastor Baptističke crkve Giorgio Grlj, jedan od pokretača riječkih ekumenskih događanja prije više od dva desetljeća. Tjedan će biti otvoren molitveno – 18. siječnja u Svetištu Majke Božje Trsatske, nakon večernje mise 19,15 sati. Cijela subota, 19. siječnja posebno će biti posvećena mladima. U Sportsko-rekreacijskom centru 3. maja od 10 do 17 sati održavat će se Ekumenski malonogometni turnir, a njegovoj završnici u 16,30 sati pridružit će se izbornik Dalić koji će pobjednicima uručiti pehar te posvjedočiti o svojoj vjeri i što mu je vjera značila na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. Istog dana u 18 sati će u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci biti predstavljena knjiga »Rusija naših snova«, a izbornik Dalić će tim povodom uputiti prigodnu riječ, rekao je Grlj.


U nedjelju 20. siječnja svaka će crkva u sklopu svojih bogoslužja moliti za jedinstvo kršćana, a sljedeća tri dana ekumenski molitveni susreti na temu različitih aspekata pravde, održavat će se u tri crkve: 21. siječnja u 19 sati u Evangeličkoj crkvi na Trgu Grivica 6; 22. siječnja također u 19 sati u Pastoralnom centru »Riječ i Život« Baptističke crkve u Primorskoj ulici 2, a 23. siječnja u 19 sati u prostorima Makedonske pravoslavne crkvene općine »Sv. car Konstantin i carica Elena« u Matačićevoj 5. I završni ekumenski susret apostrofira mlade – održat će se 25. siječnja u 19 sati u Centru za mlade »Bl. Miroslav Bulešić« u Ulici S. Krautzeka 76, i na njemu će se okupiti molitvene zajednice mladih iz različitih kršćanskih crkava.


Govoreći o sportskoj dimenziji riječke Molitvene osmine Siniša Klem iz Udruge »Mladi za Krista« poručio je da se Malonogometni ekumenski turnir održava šestu godinu za redom, da sudjeluje osam ekipa, da se ekumena na sportskom terenu i uči i pokazuje, a kao posebnost ovogodišnjeg turnira izdvojio dolazak izbornika Dalića.