Donacija

EKOLOŠKI INCIDENT Riječka Lučka uprava pomoći će u čišćenju Raškog zaljeva

Hina

Foto B. Biočić

Foto B. Biočić

Još uvijek nisu poznati rezultati izvida koje policija i Lučka kapetanija Pula provode nad brodom Fidelity koji plovi pod libanskom zastavom, a iz kojeg je u petak istekla za sada još neutvrđena količina goriva, iako se neslužbeno govori o čak 3800 tona teškog goriva. Rezultati bi mogli biti poznati u utorak

U Raškom zaljevu u ponedjeljak je nastavljeno čišćenje zaljeva i plaža nakon ekološkog incidenta u kojem je u petak isteklo gorivo iz teretnog broda, a u Općini Raša sutra će se održati sastanak lokalnih vlasti s pomoćnikom ministra mora Sinišom Orlićem i predstavnicima Lučke uprave Rijeka, koja će donacijom pomoći u čišćenju. Djelatnici riječke Dezinsekcije i volonteri danas su ručno obalu, plažu i kamenje, a počelo je i čišćenje čamaca iz luke u Trgetu. Čamci su izvađeni iz mora i odvoze se u obližnju tvornicu vapna na Most Raši na kemijsko čišćenje.

Danas se čistila i plaže na zapadnom dijelu zaljeva uz pomoć članova DVD-a Marčana, i to plaže u Općini Marčana – Pedrola, Sveti Mikula, uvala Luka te Kalavojna. U čišćenju su pomagali i brojni volonteri, a akcija se nastavlja i sutra i potrajat će barem još desetak dana.


Još uvijek nisu poznati rezultati izvida koje policija i Lučka kapetanija Pula provode nad brodom Fidelity koji plovi pod libanskom zastavom, a iz kojeg je u petak istekla za sada još neutvrđena količina goriva, iako se neslužbeno govori o čak 3800 tona teškog goriva. Rezultati bi mogli biti poznati u utorak.Također još uvijek se ne zna nalaz veterinarske inspekcije vezan za okolne uzgajivače školjaka. Oni za sada ne smiju stavljati dagnje u promet, a sve dok se ne utvrdi je li onečišćenje došlo i do njih. Inspektori Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture danas su nastavili obavljati inspekcijski nadzor teretnog motornog broda za kojeg je utvrđeno da je prouzročio onečišćenje. Brod je i dalje na lučkome vezu, gdje će boraviti do okončanja inspekcijskog nadzora i očevida o uzrocima ove pomorske nesreće.Od danas pa do subote za sav je promet zbog čišćenja zatvorena lokalna cesta od luke Bršica do Trgeta, a i dalje je na snazi zabrana kupanja u Trgetu. Promet Raškim zaljevom od danas je privremeno otvoren, odnosno zaljev mogu napustiti samo one brodice koje su očišćene. Sutra će se u Općini Raša održati sastanak pomoćnika ministra mora, prometa i infrastrukture za sigurnost plovidbe na Siniše Orlića, predstavnika Lučke uprave Rijeka, pod čijom je ingerencijom luka Bršica, ravnatelja Denisa Vukorepe i predsjednika Upravnog vijeća Bojana Hlače. Nakon sastanka obići će onečišćena područja z Raškom zaljevu.Iz Ministarstva najavljuju da će tijekom obilaska biti govora i o donaciji sredstava koje će Lučka uprava Rijeka izdvojiti za pomoć onečišćenim područjima, a kao rezultat dogovora i na poticaj ministra mora prometa i infrastrukture Olega Butkovića.