Širokopojasna infrastruktura

E-ŽUPANIJA Brzi internet za 1900 adresa na području PGŽ-a

Sanja Gašpert

U sljedeće tri godine gotovo 1.900 adresa na području grada Kastva te općina Viškovo, Čavle, Jelenje, Kostrena i Klana dobit će mogućnost priključka na optiku, odnosno zavidnu brzinu interneta prema svjetskim standardima



Prema do sada odrađenim aktivnostima na projektu e-Županija, u Gradskoj vijećnici u Kastvu održano je svečano potpisivanje Sporazuma o provedbi razvoja širokopojasne infrastrukture na području Grada Kastva te općina Viškovo, Čavle, Jelenje, Kostrena i Klana. Uz predstavnike Grada Kastva te općina Viškovo, Klana, Jelenje, Čavle i Kostrena, svečanosti su nazočili i članovi projektnog tima e-Županija zajedno s predstavnicima REA-e Kvarner te predstavnici operatora Hrvatski telekom i Rune Adria, koji su temeljem provedene javne rasprave iskazali komercijalni interes za izgradnju širokopojasne infrastrukture za navedeno područje.


Prema potpisanom sporazumu, u sljedeće tri godine gotovo 1.900 adresa dobit će mogućnost priključka na optiku, odnosno zavidnu brzinu interneta prema svjetskim standardima. Dodatnim povlačenjem iz nacionalnih financijskih sredstava planirano je u potpunosti pokriti sve stambene objekte do prosinca 2020. godine.


– Bilo je zaista puno sastanaka i posla da se stigne do ove faze projekta. Bit ćemo podrška i partneri kod ugradnje optičkog kabela na našem području, jer je cilj da mještani dobiju brzinu interneta prema svjetskim standardima, odnosno 100 mb download / 100 mb upload, što svakako otvara nove mogućnosti u poduzetništvu i poslovnim idejama, kao i brži protok informacija i svakodnevno korištenje interneta, s naglaskom na mlađu populaciju. U idućem periodu očekuje nas još »papirnatog posla« i unutar tri godine ugradnja infrastrukture što me posebno veseli, kazao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja prilikom potpisivanja Sporazuma. Dodao je kako je na području Općine Jelenje planirana ugradnja optike, odnosno svjetlovodne mreže za 1702 adresa od strane projekta RUNE i 157 adresa od strane Hrvatskog Telekoma.




Ukupan projekt vrijedan je gotovo 85 milijuna kuna, a sredstva za provedbu projekta osigurana su u županijskom proračunu za 2018. godinu i planirana su za daljnje godine. Primorsko-goranska županija prva je u Hrvatskoj završila javnu raspravu i omogućila općinama i gradovima provedbu projekta.