Četvrtak, 2. srpnja 2015.
Arhitektonsko čudo

foto Džamonjina džamija nad Kvarnerom na ponos Riječanima: skulptura u prostoru

Foto Marko GRACIN
Foto Marko GRACIN
Autor: Nela Valerjev Ogurlić
Objavljeno: 28. travnja 2013. u 16:05

S trga puca prekrasan pogled na Učku, more i otoke, a cijeli kompleks sljubljen je s okolišem. Da ništa ne bi smetalo pogledu s južne strane platoa postavljena je prozirna staklena ograda. Izdaleka se čini kao da džamija kipara Dušana Džamonje lebdi nad gromačama, utopljena u mirise mediteranskog raslinja 

S  velikim uzbuđenjem islamski vjernici iščekuju iduću subotu i službeno otvorenje Islamskog centra s džamijom na području Gornjeg Zameta u Rijeci, gdje su u tijeku završne organizacijske pripreme za taj svečani događaj na kojem se očekuje oko trideset tisuća posjetitelja. Riječka je džamija, uz onu u Gunji i Zagrebu, tek treća džamija na tlu Hrvatske, a podignuta je nakon pedeset godina od prvih inicijativa muslimana u Rijeci da dobiju svoju bogomolju. 

  Glavni inicijator njene izgradnje i jedan od utemeljitelja Islamske zajednice u Rijeci bio je Muhamed Tokalić koji nije dočekao ostvarenje svog sna. Njegov sin Neđad položio je umjesto oca povelju s ajetom iz Kurana uz temeljni kamen ispod minareta, a sljedeće tri i pol godine svakodnevno bdio nad gradilištem, vodeći računa o svakom detalju izvedbe. 

Džamija u Rijeci Foto Marko GRACIN (4)
Džamija u Rijeci / Foto Marko GRACIN

  – Mome je ocu pripala čast polaganja povelje, ali je nekoliko dana prije tog događaja pao u komu, a nedugo potom i umro. No ipak se prije toga probudio, tako da je uspio čuti kako je prošao taj za njega posebno važan događaj. Od djetinjstva sam slušao njegove planove o gradnji džamije, ali moj ozbiljniji angažman u Islamskoj zajednici zapravo je počeo trenutkom očeve bolesti, kad sam pozvan da u njegovo ime položim povelju. Od tog trenutka život mi se promijenio – kaže Neđad Tokalić. 

  – Svaki trenutak svog vremena u zadnje tri i pol godine posvetio sam izgradnji Islamskog centra, kao koordinator projekta. Danas sam sretan, jer mislim da je na najbolji način ispunjen san generacija. Dobili smo centar s džamijom koja je umjetničko djelo, a svi moji napori tijekom gradnje bili su usmjereni na to da sačuvam autentičnost projekta nastalog prema ideji velikoga kipara Dušana Džamonje i arhitekata Branka Vučinovića i Darka Vlahovića. Duboko se nadam da će u Islamskoj zajednici biti dovoljno mudrosti da se integritet tog djela nikad i ničim ne ugrozi, kaže Tokalić. 

 Relevantno djelo

Ni Dušan Džamonja nije dočekao izgradnju Islamskog centra, a velika mu je želja bila projektirati džamiju. Još u osamdesetima radio je natječajna rješenja za džamije u Oranu i Bagdadu, koje nisu izvedene, a riječka predstavlja njihovu umanjenu izvedenicu. Stručnjaci za islamsku arhitekturu Zlatko Karač i Alen Žunić s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu ističu da je riječ o međunarodno relevantnome djelu čijom je realizacijom ostvaren važan doprinos sakralnoj arhitekturi Hrvatske. 

  Sam kipar je prije deset godina rekao: »Moja džamija će izgledati kao golema skulptura«. I danas upravo tako izgleda. Monumentalna razvedena kugla s plaštom od inoksa, komponirana iz šest kalota u čijim se obrisima i staklenim procjepima pojavljuje islamski simbol polumjeseca, izranja iz trga popločenoga kamenom travertinom, koji je umjetnika asocirao na pustinjski pijesak. Izvedena je prema Džamonjinom idejnom rješenju i složenom projektu arhitekata Branka Vučinovića i Darka Vlahovića iz biroa »ADB« u Zagrebu: 

  – Skulpturu prema kojoj će biti izvedena džamija birali smo zajedno s Dušanom Džamonjom, u njegovom ateljeu u Vrsaru. Izabrali smo jednu izvedenu u gipsu, malo veću od teniske loptice i to je bio model kojeg smo apsolutno morali poštovati. I poštovan je do savršenstva, u centimetar – kaže Vučinović. 

  Osnovna ideja od prvog trenutka je bila tretirati džamiju kao stvarnu skulpturu u prostoru. Trg ispod kojeg se nalaze podzemne etaže Islamskog centra zamišljen je kao postament u čijem je središtu džamija s minaretom. Sve ostale sadržaje Islamskog centra arhitekti su podredili toj skulpturi i pokušali ih dematerijalizirati. 

  – Dvije etaže ispod platoa i podzemnu garažu sakrili smo tako da se izvana gotovo ne vide, a pogotovo najniža etaža koja prvom verzijom projekta nije bila predviđena, ali se nakon promjene lokacije za gradnju džamije pojavila zbog strmine terena. Nju smo maksimalno sakrili kamenim zidom – kaže Vučinović kojeg je Džamonjina skulptura odmah očarala. 

  – Forma je takva da vam strahovito puno omogućava. Kad uđete u tu formu otvaraju vam se jako lijepi prostori, s puno svjetla, a u svom obliku sadrži mnogo simbolike. Polumjeseci koji se pojavljuju u procjepima posebno efektno izgledaju noću kad je džamija osvijetljena, a danju kroz njih prodire svjetlost i kako se sunce pomiče, tako se pomiču i sjene u prostoru. 

  No da bismo od te male skulpture došli do objekta koji je tristo puta veći trebalo je puno truda. Imate formu koja nije kugla, nije valjak, nije geometrijsko tijelo, a trebate je prenijeti u tehnički nacrt. To je bio vrlo težak posao za nas arhitekte, a pogotovo statičare koji su trebali napraviti model konstrukcije. Pomoć smo pokušali potražiti u tvrtkama koje imaju prostorni skener u Münchenu i Londonu, ali kad smo čuli cijenu skeniranja skulpture od tadašnjih 60 tisuća maraka, odlučili smo to probati riješiti vlastitom pameću. I u dva dana snimili smo je u milimetar, prisjeća se Branko Vučinović. 
 

Kuća za vječnost

S minaretom je bilo drugih problema. Izvorno, minareti su bili kule osmatračnice, a danas stoje uz džamije zbog simbolike postojanosti, uzvišenosti, stremljenja k duhovnom i kao simbol jedinstva Boga. Prema originalnom projektu visina riječkog trebala je biti 35 metara, iz čisto skulptorskih razloga. No, zbog otpora koji je u to doba vladao prema izgradnji Islamskog centra, minaret je morao biti skraćen, a s njega se neće obavljati ni poziv na molitvu. 

  – Dosta smo se borili oko visine, ali nismo uspjeli pa je danas minaret niži od originalno zamišljenog. Grad je povukao crtu na 23 metra, kaže Vučinović. 

  U odabiru materijala projekt je također doživio transformaciju. Originalna zamisao je bila da džamija bude obložena bijelim kamenom, ali kako je Džamonja dosta radio u metalu vremenom se nametnula ta opcija, a u početku se razmišljalo o valovitom aluminiju. No, probni uzorci nisu izgledali obećavajuće. 

  – Bilo je dosta problema, jer je aluminij mekan, a nije izgledalo dobro ni estetski. No, tad nas je investitor vrlo ugodno iznenadio. Rekao je: »Tu kuću gradimo za vječnost, neka bude najbolje što postoji!« Tako smo došli do inoksa najviše kvalitete koji je posebnom metodom obogaćen titanom, što ga čini otpornijim na vanjske utjecaje i dugovječnijim, a daje mu i novu estetsku dimenziju jer više nije blještav već matiran. Elementi od inoksa rađeni su u tri dimenzije, a za oblaganje cijele džamije trebalo je nekoliko tisuća komada. No, kad dođete pred kraj, svaki element treba posebno izmjeriti i napraviti, tako da su izvođači imali strahovito veliki posao, kaže Vučinović. 
 

U zagrljaju Mediterana

Islamski centar izgrađen je na parceli od 10.800 četvornih metra. S pristupnog platoa prilazi se povišenom trgu na kojem je džamija čiji molitveni prostor zatvaraju tri segmenta kupole od kojih najviši ima 16 metara. S trga puca prekrasan pogled na Učku, more i otoke, a cijeli kompleks sljubljen je s okolišem. Da ništa ne bi smetalo pogledu s južne strane platoa postavljena je prozirna staklena ograda, a kako su donje etaže skrivene ogradom od kamena u žičanim okvirima izdaleka se čini kao da džamija lebdi nad gromačama, utopljena u mirise mediteranskog raslinja. 

  – Došli smo na parcelu koja je bila šikara, koja tu stoji tisuće godina. S najvećom pažnjom brinuli smo o okolišu i maksimalno se prilagodili prirodnoj konfiguraciji, da je ne narušimo, da prirodu sačuvamo kakva je bila. Tisuće i tisuće kubika iskopanoga kamena vratili smo natrag u kamene zidove, a među gromače zasadili crnike, oleandre, ružmarin, čemprese, bršljan, lavandu i mirisne jasmine. Za djecu koja će imati svoje igralište posađeno je i malo trave, a građani su nam počeli donosti voćke, što ima svog šarma, pa smo i njih posadili, jer je to njihova kuća i zašto bismo im to branili, kaže Vučinović. 

  Element vode kao simbol čistoće u arhitekturi islama također ima posebno značenje, pa kompleks krase i tri fontane od kojih jedna žubori na samom ulazu u džamiju, a preostale dvije u vanjskom prostoru. Za najveću na pristupnom platou također je iskorištena gromača, a još jedna, elegantno smještena između dvije južne kalote, napravljena je kao bazen sa staklenom stijenom, tako da svjetlost prodire kroz vodu i osvjetljava uredski prostor u podzemlju. 

  Na prvoj etaži pod džamijom smješteni su kafić i restoran otvoren za sve posjetitelje, polivalentna dvorana za razna društvena i kulturna okupljanja, mediateka, uredski prostori, a tu je i divanhana – posebena prostorija namijenjena za ženske razgovore. Etažu niže smještena su dva stana za vjerske službenike i gostinski apartmani, a nasuprot tome učionice za vjeronauk te vrtić za djecu predškolske dobi. Kompleks ima i podzemnu garažu, a u vanjskom je dijelu predviđen i prostor za rekreaciju veličine košarkaškog igrališta. Svi prostori podzemnih etaža oblikovani su u kombinaciji sirovog betona i suvremenih materijala, a molitven dio koji može primiti 1.200 – 1.400 vjernika usklađen je sa svim vjerskim pravilima islama. 

 Hrvatska pamet

Muškarci i žene u molitvi su odvojeni, pa je mušakarcima namijenjen prizemni, a ženama prostor na galeriji. Ispred oba se nalaze abdesthane  za obredno pranje. Najvažniji element u molitvenom prostoru je mihrab, akustična niša u koju imam izgovara molitvu. Uvijek je položen u smjeru Božje kuće u Meki, kao centralnog svetišta islama, a svi su mu vjernici okrenuti licem u obredu molitve. Tu je i minber koji služi kao propovjedaonica tijekom obaveznih molitvi petkom, a neizostvan dio molitvenog dijela je i prostorija pod nazivom itikjaf koja služi za duhovno odvajanje u svetom mjesecu Ramazana. Zadnjih deset dana Ramazana jedan od vjernika se fizički odvaja i provodi u molitvi za sve ostale i potpunoj duhovnoj posvećenosti. 

  Budući da islam ne dopušta klanjanje likovima, u ukrašavanju džamije isljučen je svaki oblik dekoracje koji uključuje elemente pojavnosti bića, pa se za dekoraciju koriste arabeske, ornamenti geometrijskih linija i stiliziranih biljnih motiva, često kombinirani s izrekma iz Kurana. No, riječka je džamija lišena svakog ukrasa. 

  – Na žalost, molitveni prostor nije završen. Završna obrada unutarnje kalote je potpuno bijela, iako je drukčije zamišljena. Cijeli je svod trebao biti prekriven treperavom brončnom mrežom, ali su financije presudile. Iako se radi o minornom trošku u usporedbi s cijelom investicijom, na kraju se dogodilo da je za to ponestalo novaca, ali se nadamo da će u nekoj idućoj fazi i to biti napravljeno, kaže Vučinović koji s posebnim ponosom ističe da je cijeli kompleks proizvod hrvatske pameti. 

  – Mislim da se izvođači bilo gdje u svijetu mogu prezentirati s ovim objektom, a posebno priznanje zaslužuju inženjeri koji su radili konstrukciju. Za taj dio posla imali smo veliki problem pronaći suradnike. Odbile su nas vrlo renomirane tvrtke i institucije, jer treba biti siguran da će to stajati, a naš uvjet je bio da u džamijskom dijelu ne želimo grede i stupove. Imate šest kalota koje se prepliću jedna s drugom, a nemaju oslonca, kao ljuske koje »lebde« u zraku, a rasponi su golemi. No, na kraju su inženjeri riječkih tvrtki »I.T.T« i »Stabilnost« savršeno obavili taj posao, kaže Vučinović. 

  A kako? 

  Graditeljski izazov

– Teško, priznaje građevinski inženjer Esad Hadžiomerspahić. Imate šest nepravilnih kalota koje neravnomjerno oterećuju donju građevinu, a zanimljiv je podatak da je debljina betonske ljuske samo 16 centimetara, što je tanko kao ljuska jajeta i upravo fascinantno s obzirom na raspone konstrukcije. Najviša kupola ima raspon od 32 metra, visinu od 16 metara i 7 metara strši izvan svoje osi. Posao je bio toliko složen da je samo za konstrukciju napravljeno više od 600 nacrta i 1000 presjeka. A svaki morate potpisati s punom sviješću o tome da vas čeka Remetinac u slučaju pogreške. Svaki smo proračun provjeravali u četiri različita programa, a kad se skinula oplata pokazalo se da smo sve proračunali s 99 posto točnosti – kaže Hadžiomerspahić, dok njegov mlađi kolega Luka Eškinja riječ entuzijazam ističe kao ključnu u cijelom projektu. 

  – Bili smo svjesni da radimo specifičnu građevinu kakvu ćemo teško ikada više raditi, a da bismo došli do rezultata koji će stajati trebalo je odbaciti sve dotašnje načine razmišljanja o konstrukciji i početi razmišljati na drukčiji način. To je dovelo do niza originalnih ideja i nekonvencionalnih rješenja, počevši od samog betoniranja koje je rutinska stvar, ali ovdje je bila posebna priča. Uloženo je puno truda, a zajednički nazivnik za sve po meni je entuzijazam, jer su svi zagrizli u taj veliki izazov i mogućnost za dokazivanjem. Svi su uložili najviše što su mogli i pokazali se pravim inženjerima, a to su oni koji mogu napraviti što i drugi, ali puno bolje i jeftinije. Kad se tražilo rješenje kako izvesti kupole, dolazili su i strani ponuđači, ali s višestruko skupljim ponudama, a na kraju je sve završilo najbolje moguće s našim ljudima i alatima. 

 Tisuću dana i ljudi

Da je riječ o vrhunski izvedenom poslu pokazuje i godišnja nagrada Hrvatskog saveza građevinskih inženjera koju je dipl. ing. građ. Sretan Galjanić kao glavni inženjer gradilišta GP Krk dobio za poseban doprinos graditeljstvu upravo radi džamije. 

  – Jedan od tehnički najtežih zadataka za nas izvođače bila je izvedba ulazne kupole pred molitvenim prostorom, koja je u jednom danu trebala biti izlivena iz betona u punoj visini od 12 metara, tako da se ne vide prijelazi betonaže, kako bi s unutarnje strane ostao kontinuirani otisak drvenih letvica širine od 7 centimetera, koji je vidljiv u interijeru građevine. S obzirom na to da se beton morao ulijevati u elemente koji su svega 16 centimetara široki i dvostruko armirani to je bilo izuzetno zahtjevno. Prije toga je trebalo riješiti ne manje složeno pitanje kako uopće napraviti oplatu s obzirom na oblik konstrukcije. Kontaktirali smo najveće europske proizvođače oplata, želeći upotrijebiti njihovo znanje, ali se pokazalo da bi nas samo oplata koštala koliko je ovdje koštala izvedba cijele konstrukcije džamije pa smo se snašli sami, pomoću stotina poprečnih presjeka koji su za svakih pola metra rađeni po vertikali i horizontali. Za svaku pojedinu kupolu prema tome smo izrezivali drvene nosače da bismo postigli zakrivljenost i doslovno koristili iskustva brodogradnje. Na kraju su praktički izvedene dvije džamije – jedna izlivena iz betona kao skulptura, i jedna potpuno drvena koja je skidanjem oplate nestala, kaže Galjanić koji je izračunao da je u cijeli objekt ugrađeno oko 500 tona armatura i preko 4 tisuće kubika betona, za kojeg se tražila posebna receptura. GP Krk je kao glavni izvođač radove izveo s tridesetak podizvoditeljskih tvrtki, a cijeli je pothvat izgradnje trajao oko tisuću dana i angažirao otprilike isti broj ljudi koji su aktivno sudjelovali u izvedbi.

Komentari

100
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • velimir
  velimir   Objavljeno: 2. svibnja 2013. u 22:52

  Šeici,sultani i cijeli arapski svijet toliko novca ima da im dozvoliš gradit oni bi svaki dan džamiju otvarali a sa ovima iz katra definitivno treba biti dobar i sve usmjeravati ka razvoju rijeke i prava je šteta da se nismo ogrebali da uz džamiju napravi stadion ili nešto korisno.Danas sam drugi put bio u riječkoj džamiji i sve je ok i muslimani su to u rijeci zaslužili mada i gore će svega biti i prolaziti.

  • Alma Todoroski Azemi
   Alma Todoroski Azemi   Objavljeno: 5. svibnja 2013. u 12:40

   Koki bas tako, ovdje u Amsterdamu vidim svaki drugi,treci bilo to crnac,surinamac,marokanac ili turcin ozenjen sa holandankom ili obratno. Bit ce toga i u Hrvatskoj samo sto ce u Hrvatskoj uvijek biti i ostati ce rasisticko ponasanje ;( uvijek ce voliti samo sebe, osim naravno ima i onih koji su ok.

  • Patriot
   Patriot   Objavljeno: 3. svibnja 2013. u 8:11

   A tebi je stadion kao nešto korisno?

  • koki
   koki   Objavljeno: 3. svibnja 2013. u 0:22

   Slažem se sa tobom.
   Rijeka je oduvijek slovila za otvoreni,multietnički grad.Također poznajem nekolicinu muslimana ( od kojih su neki bili i po nekoliko godina u Domovinskom ratu,naravno na strani HV ) te smatram da će ova đamija osim na ponos njima,biti ponos i našem gradu.
   Žao mi je što neki đamiju ovdje stavljaju u kontekst politike,mita,termina "ćo mi-ćo ti"no vjerujem da ti isti,kada bi došli u u npr.Amstedam i vidjeli kako crni Surinamac po cesti zagrljen hoda sa pravom Holanđankom,ne bi o tome pisali sa zgražanjem po portalima NL.
   Neka đamije...

 • Gusar
  Gusar   Objavljeno: 2. svibnja 2013. u 14:57

  Netko je za ovo stavio dobre novce u đep,od bezbroj potrebnih stvari potrebnih ovom gradu i svim njegovim građanima mi dobijemo đamiju (A NE,NE NITKO NIJE DOBIO MITO ) razmislite...

 • Gusar
  Gusar   Objavljeno: 2. svibnja 2013. u 14:57

  Netko je za ovo stavio dobre novce u đep,od bezbroj potrebnih stvari potrebnih ovom gradu i svim njegovim građanima mi dobijemo đamiju (A NE,NE NITKO NIJE DOBIO MITO ) razmislite...

 • fineti
  fineti   Objavljeno: 1. svibnja 2013. u 20:22

  ..cvijet hrvatskog naroda..lijepo zvuči i iskreno mi je žao što uistinu nije tako i ostalo,a moglo je,da je bilo više pameti a manje ludosti tamo devedesetih..ovo je,da budem grub,ustupak za sve loše i to je valjda ok..

 • Nepokolebljiv
  Nepokolebljiv   Objavljeno: 1. svibnja 2013. u 17:37

  Ovaj komentar je vrijedan ponoviti!
  U srce me teko makar nisam cakavac.
  Bog te blagosovio radi ljubavi za vlastitu kulturu koju vrijedi sacuvati za bogatstvo svih nas.

  domaći čovik Objavljeno: 30. travnja 2013. u 11:54
  @nevean, kod prvo preporučil bin ti da ako tako misliš počneš pisat komentari na čakavštine. Va sakoj prilike govori po domaći. Ako misliš da treba neč poduzet po pitanju čakavštine - uputil bin te na Univerzalnu deklaraciju o jezičnim pravima (www.unesco.org/most/lnngo11.htm).
  Čakavski zajik treba POD HITNO proglasit zajik sam zase a ne ga držat kod nekakov dijalekt, za taoca nekakove "Hrvacke slogi" kade si drugi "puše" a štokavci (bilo ke veri i orjentacije) profitiraju na tujoj muke , borbe i ostvarenoj kulture. To treba otvoreno reć i iskat ono nač imamo legitimno pravo a to je :
  1. Čakavski zajik kod poseban zajik
  2. Va krajeh va keh čakavci predstavljaju većinu - mogućnost da se građani moru obratit vlaste i vlast in mora odgovorit na čakavsken.
  3. Uvest čakavski zajik i kulturu kod poseban predmet va krajeh va keh predstavljamo većinu
  4. Osnovat katedru i studij za čakavski zajik i kulturu na sveučilištu
  5. Državu prisilit na izdvajanje sredstav za očuvanje i razvoj čakavskoga zajika.
  6. Imena mest na čakavsken području napisat dvojezično (npr. Rika - Rijeka - z istočne strani i Reka - Rijeka z zapadne)
  7. Državna televizija i radio (saka čast Radio Rijeke) moraju povećat broj ur emitiranja na čakavsken ili organizirat regionalni program ki će emitirat na čakavsken.

  Va ovomu ćemo imet pomoć i od EU ka blagonaklono gleda na mići regionalni zajiki al samo pod jednen uvjeton da naš domaći govor dobije ststus "de iure" posebnog zajika ča on je "de facto" .
  I na kraju bin samo otel reć va kakovoj države živejemo : Naša država se zalaže da govor naše braći Gradišćanskeh Hrvati (ki mi lahko razumemo aš je 90% čakavski) dobije status posebnoga zajika a taj isti (ili vrlo slični) zajik nutar njezineh granic riva va status nekakova dijalekta.
  I na kraju ako si za kakovu akciju pušćaj komentar na starnicamin NL kade vidiš da neč komentiran.
  Zadnje je vrime da se zbudimo

 • Andy
  Andy   Objavljeno: 30. travnja 2013. u 19:23

  Bas ljepo cudimo se i ponosimo gradevinskom zdanjem, upravo onako kako su se Trojanci cudili velicanstvenom konju. Kad su shvatili, bilo je kasno nadam se da zanas jos ima malo nade, barem za nas koji smo iz povijesti nesto naucili. Idite u miru - Amen.

 • Domina
  Domina   Objavljeno: 30. travnja 2013. u 18:13

  Onix, inox, titan...šta je slijedeće? Platina. Svi ti vjerski muljatori imaju svoje ovce, a Ante, Stevo, Suljo ih prate veselo mekećući i tu i tamo se pokolju. Pa kad ta trojica ostanu bez posla i kad im banke uzmu krov nad glavom bar znaju da će im svećenik, pop, imam pružit sigurno utočište. Hvaljen Isus, Bog vam pomogo i Allahu ekber!

 • Joja Kozarac
  Joja Kozarac   Objavljeno: 30. travnja 2013. u 18:08

  Putovala dva slucajna putnika vlakom u istom kupeu, prvi pocne vaditi pancetu i kapulu,otkrije da je zaboravio noz,pogleda suputnika,ovaj mu trenutno ponudi nozic. Prvi sav sretan i gladan pocne jesti,kad je zavrsio objed,obrise papirom nozic i vrati ga vlasniku usput ispricavajuci se sto mu ga ne vraca cistog,ljubazni gospodin mu na to odgovori da se ne mora brinuti sto ga vraca prljavog jer i tako on obrezuje kurcice sa tim nozicem....

  • Andy
   Andy   Objavljeno: 30. travnja 2013. u 19:36

   ...Kaze ponosno Rabin putujuci cijelim svijetom. Manje je bitno tko sto gradi, gdje i kako, daleko je bitnije tko i kako to kontrolira.

  • Domina
   Domina   Objavljeno: 30. travnja 2013. u 18:19

   Za vrijeme okupacije Sarajeva nije bilo čevapa pa su prešli na frigane lignje

 • maui
  maui   Objavljeno: 30. travnja 2013. u 17:08

  Svatko ima pravo na drukčije mišljenje, ali netolerantnost nije nikad bila odlika našeg grada. Izljevi mržnje i/ili vrijeđanje pripadnika bilo koje vjeroispovijesti su moralno dno, ali i kažnjiva ustavna nedjela.
  Što se Džamonjinog rukopisa tiče, proguglao sam dosta fotki džamija i naša mi je, vjerojatno krajnje subjektivno, najljepša.

 • perica
  perica   Objavljeno: 30. travnja 2013. u 11:58

  fenomenalno izgleda, pravi spomenik Džamonji. ja sam baš ponosan i nemam neke loše osjećaje.

  a kako smo Talijane izgurali iz Rijeke, tako će možda netko i nas. To je tako, kolo sreće.

 • brko1
  brko1   Objavljeno: 30. travnja 2013. u 10:17

  Sutra se obrezujem!

 • brko1
  brko1   Objavljeno: 30. travnja 2013. u 10:15

  Sutra se obrezujem!

 • tataradi
  tataradi   Objavljeno: 30. travnja 2013. u 6:50

  Wow! Prelazim na Islam!

  • Patriot
   Patriot   Objavljeno: 30. travnja 2013. u 10:15

   Ali s njega nema povratka. Bar ne s glavnom na ramenu ...

 • laPlaya
  laPlaya   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 21:48

  ja mislim da vi "pravi riječani" i to dublo pod navodnicima ,jer neznam kako da vas nazovem nego tako(ne svi nego oni koji ce se prepoznati tu) ste jedne velike primitivčine!!spominjete tu kako nije mjesto džamiji tu,kako je ruzna kako je ovo kako je ono kako bi to trebalo biti di se ne vidi i tako da ne nabrajam dalje...e to da je mjesto džamiji da se ne vidi da se sakrije van rijeke,to razmišljaju isti takvi koji su se skrivali negdje,bilo to na faksovima ili van zemlje to je samo njima poznato od 90 do 95,a dok je vecina rijeckih muslimana dala život za tu istu drzavu i grad rijeku i neki koji su ostali zivi bez posljedica u ratu,sa ovakvim komentarima se nebi bas slozili.eto da ne duljim vise svi ste skuzili sto sam htio reci sa ovime,mada su neki dosli do spoznaje da ce tu doci na bogomolju i sam vodja ALqaide bin laden i neki bombasi samoubojice i extremni talibani i oduzeti njihove svete zivote,mada ih smrt ceka iza ćoška...zivili...

 • Blau
  Blau   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 21:17

  Evo da nadopunim. Tu se vidi nas popustljivi, mekani, apaticni i gubitnicki primorski mentalitet. "A ca cemo mi nebogi..." A sada se zalimo i skandaliziramo. Gotovo je sada.
  I to se prodaje kao nekava tolerancija, modernizam, Europeizam i sto ti ga ja znam... a zapravo je cisti nedostatak testosterona! Ajde tako nesto pokusaj u Splitu napraviti (ili opcenito dole juzno). Pa to ne bi 3 dana dolje trajalo a Linica i slicne politicare koji su ovo omogucili morala bi policija bi helihopterima evakuirati. Koliko god mi "Jug" kritizirali kao nekakvu zabit, primitivnu sredinu, Kerumland itd. mora se priznati da se oni dole jos jedini jos bore protiv ovih EU i globalnih diktata, protiv pederskih parada itd. i za nas tradicijonalni nacin zivota kojeg moramo sacuvati. Kapa dolje Dalmaciji - imamo mi itekako puno od njih za nauciti.

  • Patriot
   Patriot   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 22:08

   Bolje da si ovo kazao ti nego ja. Iako, vrijedi se prisjetit da je Linić u onom prošlom sazivu SDPove vlade (Račanove) jednom dočekao radnike splitskog škvera na markovom trgu, dok su svi ostali iz vlasti utekli. I uredno ih je otperjao nazad u Split ...

 • m.blomkwist
  m.blomkwist   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 20:55

  Prvi malo jači teremoto i ode kupola u dim

 • Hrvatin
  Hrvatin   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 20:52

  Ja da mrzim muslimane!, pa ja sam bio u El Miniji u Egiptu u Kairu na polu otoku Sinaj, Turskoj Tunisu itd.. , kad sam god bio u Arapskom svijetu toliko mi se svidjelo da sam htio ostati tamo i postat sam musliman, nema sta predivni uvijeti zivota, kupovna moc, sigurnost, tolerancija, otvorenost drustva i higiena!!! daj boze da cijela hrvatska jednoga dana postane muslimanska drzava!! ;-)

 • Blau
  Blau   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 18:55

  Nemam nista protiv da nasi Muslimani imaju prostor za vjerske obrede, ali ovakav ogroman centar ne spada u Rijeku, koja nikada nije bila Islamski grad ni kulturno, ni vjerski. Nazalost nasi "Crveni" politicari kupljeni su petrodolarima. Sada putnik koji zaobilaznicom dolazi iz Trsta (tzv. "Zapada" gdje takvih stvari sada ima koliko hoces) prvu stvar sto vidi je ta ogromna spodoba, ta dzamija, koja putniku kaze "Dobrodosao na Balkan"!

  • Andy
   Andy   Objavljeno: 30. travnja 2013. u 19:43

   Netocno Amire: Rijeka je stoljecima bila katolicka.

  • Pancho Pancho
   Pancho Pancho   Objavljeno: 30. travnja 2013. u 18:56

   Spomenik Obersnelove i Komadinove vlasti,ko da dolaziš sa mora u Istambul ne Rijeku.

  • sal
   sal   Objavljeno: 30. travnja 2013. u 9:07

   sram vas moze,da bog da se u svakom malo vecem gradu napravi islamski centar u hrvatskoj,amin...ako je predsjednik i vlada dopustila izgradnju džamija,odkud prava vamna obicnim građanima da se protivite???vi mislite samo su financirali dzamiju ??autoput koji takoder spada pod katarskom financijom,da bi se rijecani hrvati vozili ljepse i brze po autoputu to je sve katar financirao,kao sto je financirao i ostala događanja u rijeci kao "hvala"za dopuštenje izgradnje dzamije..tako da,nemate sto drugo nego sutit i molit boga da se jos takvo sto izgradi,jer je sada rijeka u jako velikoj prednosti radi ovoga...kako i za vjernike tako i za ostale građane nemuslimane..i bosna je muslimanska drzava,a svaki grad ima crkvu i pravoslavnu i kršcansku,a da ne govorim o sarajevu,u kojoj je postotoak muslimana toliko velik a sadrzi 10 crkva...niste financirali,i nitko vas nista ne pita niti se od vas trazi da uopste dolazite u dzamiju,nego sutite,gledajte i divite se.i budite sretni sto katar zna za rijeku,jer su kao sto sam vec rekla rijecani u jako velikoj prednsoti,pa nebi rijeka samo tako dala izgradnju dzamije,sve to ide jedno uz drugo....danas sutra financirat ce za izgradnju nekog falkuteta,ili obnovu rijeckih bolnica,a zasto?zato jer su dobili dopustenje za izgradnju islamskog centra...i to sto ce sutra rijeka mozda imati lijepu i modernu bolnicu i fakultet,ne,to nije financirala drzava hrvatska nego upravo ovi iz katra..

  • sal
   sal   Objavljeno: 30. travnja 2013. u 9:07

   sram vas moze,da bog da se u svakom malo vecem gradu napravi islamski centar u hrvatskoj,amin...ako je predsjednik i vlada dopustila izgradnju džamija,odkud prava vamna obicnim građanima da se protivite???vi mislite samo su financirali dzamiju ??autoput koji takoder spada pod katarskom financijom,da bi se rijecani hrvati vozili ljepse i brze po autoputu to je sve katar financirao,kao sto je financirao i ostala događanja u rijeci kao "hvala"za dopuštenje izgradnje dzamije..tako da,nemate sto drugo nego sutit i molit boga da se jos takvo sto izgradi,jer je sada rijeka u jako velikoj prednosti radi ovoga...kako i za vjernike tako i za ostale građane nemuslimane..i bosna je muslimanska drzava,a svaki grad ima crkvu i pravoslavnu i kršcansku,a da ne govorim o sarajevu,u kojoj je postotoak muslimana toliko velik a sadrzi 10 crkva...niste financirali,i nitko vas nista ne pita niti se od vas trazi da uopste dolazite u dzamiju,nego sutite,gledajte i divite se.i budite sretni sto katar zna za rijeku,jer su kao sto sam vec rekla rijecani u jako velikoj prednsoti,pa nebi rijeka samo tako dala izgradnju dzamije,sve to ide jedno uz drugo....danas sutra financirat ce za izgradnju nekog falkuteta,ili obnovu rijeckih bolnica,a zasto?zato jer su dobili dopustenje za izgradnju islamskog centra...i to sto ce sutra rijeka mozda imati lijepu i modernu bolnicu i fakultet,ne,to nije financirala drzava hrvatska nego upravo ovi iz katra..

  • Tihi Bob
   Tihi Bob   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 22:09

   Amire molim te budi pristojan. Nisi doma.

  • Amir Ikanovic
   Amir Ikanovic   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 21:00

   Debilu jedan prvo salijeve strane ide Babtisticka crkva(Nedovrsena), pa onda Islamski centar, Pa onda crkva da desne strane, kada ih gledas iz ociju arhitekta bez obzira na vjeru one su slicnih oblika i materijala, Odlicno nadopunjuju jedna drugu. Rijeka nikada nije bila ni katolicka ni pravoslavna ni muslimanska nego gradanska i riječka. I poštuj tuđe.

 • Pancho Pancho
  Pancho Pancho   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 16:42

  A da Đamonja napravi katedralu u Saudijskoj Arabiji.

 • pixel.ri
  pixel.ri   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 13:32

  ...:::PREKRASNO ZDANJE:::...
  Voziš se obilaznicom, a džamija svijetli iz daljine.... PREKRASNO!!!!

 • pixel.ri
  pixel.ri   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 13:31

  ...:::PREKRASNO ZDANJE:::...

 • portir
  portir   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 13:30

  Domaće stanovništvo pokradeno ???
  Pa tko je rasprodao djedovinu ??
  Domaći čovik, proda je starinu da bi kupija novi auto, da bi kupil TV u boji, da napravi WC da ne sere po okolišu , školova je dicu i to prodajući starinu.
  Nije kao njegovi stari i došljaci iša tući more ili raditi po bauštelama po svitu da bi njemu i negivin bilo bolje, nego je sve rasproda, odučija se ozbiljnega dela dicu iškolova ali in je posta loš primjer kao otec, sve s..ba zbog svog primitivizma, zatucanosti, lijenosti i prije svega prepotentnosti.
  Sad su mu svi krivi i svi lopovi jer je pored lijenčine i primitivca ispa i papak koji nije naučija svoju dicu delat i sad ga oni pitaju " ćaća što si ostavija meni da prodajem i od čega sada ja i moji ćemo živit"
  Trebate shvatiti da ne trebate gledati kako drugi žive , nego učite od njih kako triba delat, jer od toga se živi a ne od rasprodaje starine !

  • Marinko
   Marinko   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 20:09

   Svaka cast portir. Komentar na mjestu.Kapa dolje.

 • Tihi Bob
  Tihi Bob   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 11:16

  Ja se baš ne osjećam ponosno.

 • Patriot
  Patriot   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 8:57

  Netko će sigurno znat bolje od mene, no zar nije modernistička crkva Sv. Nikole Tavelića (koliko znam, jedinog hrvatskog sveca) gore u susjedstvu Islamskog centra - niti 400 metara u pravcu grada, također uz zaobilaznicu, s donje strane - ne tako davno u onom režimu imala osamdesetih godina uvjet za gradnju da NE BUDE VIDLJIVA S MORA? Aktualna vlast je znala zašto je dala takav uvjet, računajući valjda da bi pomorci koji su u ono vrijeme još i dolazili u riječku luku mogli odlazit na poklon i molitvu zaštitniku pomoraca, iako se radilo o jednom drugom Nikoli, a ne onom koji čuva i pomorce ...

  Da štos bude veći, Sv Nikola Tavelić pogubljen je upravo u muslimanskom Jeruzalemu, zajedno s još troje franjevačke braće. Kadijinom i narodnom voljom prije toga su bili mučeni, da bi ih sasječene spalili i raznesli kako ih se ne bi moglo štovat po zemaljskim ostacima, makar i pepelom. IstinaBog, to je bila 1391. godina.

  Čemu ovaj komentar? Možda samo zato što smo ne tako davno branili vizuru s mora, danas se njome ponosimo. Makar u pitanju bila za ovaj kraj netradicionalna vjera i običaji ... Veseli možda i to da se danas ovim ponose isti oni koji su jučer branili da se crkva našeg jedinog sveca zamjećuje s mora.

  Bogu hvala, danas zaslugom istih tih koji su onda branili to što su branili, a koji se vjerojatno danas (kako piše autorica) ponose ovim Islamskim centrom, naš kvarnerski zaljev nema ni brodova ni pomoraca koji bi u pogledu na bogomolje mogli pronalazit pomorcima uvijek potrebnu utjehu, nadu i bliskost sa svevišnjim. Ovim ili onim, svejedno je ...

  Koga zanima:
  http://www.svetinikola.hr/?page_id=44

  • Emilio Estevez
   Emilio Estevez   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 13:05

   sada Kopar mora čuvati vizuru grada.

  • Tihi Bob
   Tihi Bob   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 11:13

   Svaka čast.

 • anja88
  anja88   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 3:18

  "Moja džamija će izgledati kao golema skulptura"

  Moja džamija, moj kulturni znak, moje, moje....

  Koja gramzivost...

 • Osijek
  Osijek   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 2:40

  nije dobro sto se vidi more. barem da je negdje van grada.
  muslimi dobili novac od koga?

  • Amir Ikanovic
   Amir Ikanovic   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 21:03

   90% novca je doslo od jednog jedinog covjeka... ostalo donacijama ljudi iz bo0sne,hrvatske,austrije...itd

  • Asfaltino
   Asfaltino   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 13:02

   iz Katara.

  • zumbul
   zumbul   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 8:41

   Zašto? Prelijepo izgleda i s mora i otkudgod.

 • transparentna
  transparentna   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 0:29

  " džamija lebdi nad grmačama " - a nigdje pustinje ni oaza. Ljudi trebaju imati svoju bogomolju - ali da se baš stopila s primosrskim krajem , morem, kršom, pa i "mirisom medideranskog raslinja " - dalo bi se razgovarati. No, o ukusima se ne raspravlja.

  • Emilio Estevez
   Emilio Estevez   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 13:06

   stopila se više nego betonske zgrade iz doba socijalizma na Krnjevu ispod nje.

 • Patriot
  Patriot   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 23:35

  Čemu toliko gužve? Đamija kao bogomolja je bez rezerve dobrodošla u našem gradu, kao i sve ostale bogomolje ostalih ozbiljnijih crkvi. Kako netko reče, Bogu se zločinci ne mole, iako nam svježi primjer iz jednog manastira u Dalmaciji to baš i ne potvrđuje. Glede toga svim vjernicima muslimanske vjeroispovjesti čestitam na ovom dojmljivom objektu u kojem će moći s povelikom dozom ponosa upražnjavat svoje duhovne potrebe. Što se tiče svega onoga što iznad klanjanja pretekne - a što ulazi u djelatnost Islamskog centra - valjda za to i dalje postoji netko koji je za brigu o tome zadužen. Dosad ga je bilo ...

  Također, razumijem da je dijelu komentatora ovog portala veselo ismijavat i osuđivat postavljanje splitskog križa 2,3 puta manjeg od minareta ove bogomolje, no ne razumijem da se prema ovoj dugogodišnjoj želji riječkih muslimana prosipaju takvi komentari. Oni su neprimjereni i nepotrebni jednako kao i pretjerani hvalospjevi i idealiziranja autorice članka. Koja se može ponosit biločime, ali ipak - samo u svoje ime, ne u ime svih sugrađana.

  Jer ovim činom nije učinjeno ništa čime bi se trebaliponosit. Već tek ono što po svakom redu pripada onima koji žele kvalitetno upražnjavat potrebu za svojim vjerskim osjećajima i obavezama ...

  Osim toga, u ovom s egradu - osim nakaradnih (i zamalopraznih) trgovačkih centara baš ništa ne gradi. Pa nek' se onda barem i bogomolje grade ...

  • Joja Kozarac
   Joja Kozarac   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 14:09

   Samo bih te molio da izostavis preporuke lijecnika,ako bi ja morao preporuciti kakvog specijalistu,sigurno ne bi bio okulost !

  • Patriot
   Patriot   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 10:57

   Prečaninu, glupane, Kerum će otiće prije ili kasnije, ostat će dojmljiva Zapadna obala i još ljepši hotel Marijan (ili kako će se već zvat s novim vlasnicima) koji će od Labudove marine preko Rive biti spojeni s putničkom (pravom) lukom koja će se učinit podno Katalinića briga. Keruma će brzo zaboravit, a Split će krenut naprijed sto na sat, prije ili kasnije. Za razliku od Rijeke, i njezinog nepostojećeg Gatewaya, još i manje izglednog Waterfronta ...

   Kao i uvijek dosad, glup si, Prečanine, poprilično. Treba ti u tvojim uskim pogledima pomoći. preporučujem optičara za početak, kasnije ćemo pronaći ostale stručnjake ...

   http://www.patriot.com.hr/foto/DSC_2916_resize.JPG

  • Joja Kozarac
   Joja Kozarac   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 9:38

   Kerum se sprda sa krizem,da je on pravi vijernik onda bi zivio u skladu s vjerom.
   Za budale je najlakse napraviti kakvu besplatnu festu sa njihovim novcem,urediti okucnicu vlastitog hotela kojeg ne moze nikom utrpati,a takvi kao ti odmah odu u trans, ma ludilo brale !

 • paris
  paris   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 23:07

  U čemu je problem "Riječani"?Islamska zajednica Rijeka kupila terene(zemljište),uredno dobili sve dozvole,skupili lovu i izgradili sebi bogomolju.U čemu je problem,zar svi moramo biti katolici pa još i uskogrudni,homofobni.Osobno znam islamvjernika koji su u Rijeci i okolici već više od 50godina(pedeset).NJihova djeca govore često čistijim čakavskim jezikom od mnogih koji se predstavljaju Riječanima a govore nekim drugim narječjem iako su već treća generacija"Riječana".Neka se imaju gdje pomoliti i potražiti utjehu u Bogu.Zločincima ne trebaju bogomolje!

  • paris
   paris   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 23:52

   Poncho,stvarno neznam kako to ide u Saudijskoj Arabiji.svaka država uređuje svoj zakon.Hrvatska ne treba biti država u kojoj će bilo kojoj vjerskoj zajednici biti uskraćeno pravo na vjeroispovjest i na njihove bogomolje.Ne treba se bojati pravih vjernika nego Farizeja i loših i pokvarenih učitelja i" pastira"koji to nisu.
   Anja88,nisu muslimani krivi Ričanimi ki nimaju za jist ali suradnjun s muslimanimi z Katara pa i saudijske arabije moglo bi se poslovat kot i prije i bilo bi posla i kruha.Naše firme su dobro zarađivale va ton svitu ali smo se svrstali na stranu NATO-a i sad nas tamo ne žele.Ni nafta za nas!?

  • Pancho Pancho
   Pancho Pancho   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 16:58

   ODGOVORI PRIJATELJU AKO ZNAŠ KAKO IDE U SAUDISKOJ ARABIJI SA DRUGIM VJERAMA.

  • anja88
   anja88   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 3:19

   Riječani nemaju za jest. U multikulturnoj su zajednici oduvijek. Ne potpaljuj u prazno, ti nerazumni nerazumni momče.

 • mt-12
  mt-12   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 22:56

  Radim u turizmu, imam dosta gostiju židova. Kad su čuli da se gradi đamija u ri, pitali su me gdje vam je pamet? navuć će te si zlo, ja im objašnjavam da su to naši bosanci da to nije slično kao kod njih, oni meni govore vidit češ... malo je paradoksalno da je ne tako davno(91,92) islamski ekstremist raznio se bombom pred riječkom policijom, a gradi se đamija u tom istom gradu. samo zamišljam koliko je obi kenjobi spremio u đep od katarski šeika da im da dozvolu da grade đamiju u ri. Građevina je impozantna, nek se naši riječani muslimanske vjeroispovijesti imaju kamo pomolit, samo nemoj te navuć koje kakve likove koji tu ne pripadaju... srdačan pozdrav!

  • sal
   sal   Objavljeno: 30. travnja 2013. u 9:16

   cuvat se zidova treba najvise...a nebojte se vi muslimana,al pravih u rijeci,koji su vjernici i boje se boga,takvog se sigurno ne treba bojati ,nego pozeliti takvog za susjeda...to sto "bosanaca"ima svakakvih u to ne ulazim,al ima i hrvata svakakvih,i srba i albanaca i svih ostalih nacija...nijedna nacija nije savrsena,u svakoj postoje svakavi zlocini,ali ja govorim o pravoim muslimanu koji zivi po vjeri i onom sto je rekao bog,.od takvog se ne treba bojati...ali nazalost tako je doslo vrijeme,to sto su srbi poubijali skoro citavu bosnu o njima nitko ne kaze da su ubojice i teroristi,a neki iz arabije ubijek covjeka koji mu je htio mozda silovat zenu,odmah je on terorist...ali s vremenom ce se promjenit i to mislnjenje---ja se nadam...

  • sal
   sal   Objavljeno: 30. travnja 2013. u 9:16

   cuvat se zidova treba najvise...a nebojte se vi muslimana,al pravih u rijeci,koji su vjernici i boje se boga,takvog se sigurno ne treba bojati ,nego pozeliti takvog za susjeda...to sto "bosanaca"ima svakakvih u to ne ulazim,al ima i hrvata svakakvih,i srba i albanaca i svih ostalih nacija...nijedna nacija nije savrsena,u svakoj postoje svakavi zlocini,ali ja govorim o pravoim muslimanu koji zivi po vjeri i onom sto je rekao bog,.od takvog se ne treba bojati...ali nazalost tako je doslo vrijeme,to sto su srbi poubijali skoro citavu bosnu o njima nitko ne kaze da su ubojice i teroristi,a neki iz arabije ubijek covjeka koji mu je htio mozda silovat zenu,odmah je on terorist...ali s vremenom ce se promjenit i to mislnjenje---ja se nadam...

  • mt-12
   mt-12   Objavljeno: 30. travnja 2013. u 0:06

   sofronije dragi, a ča reći na "tvog" bogoljuba karića? možda si pročitao članak u jutarnjem, isti kao naš ivo. Tko se više javno hvali da voli svoju domovinu(bogoljub ili ivo) taj više krade tu istu..
   draga anja, nisam ja ništa pokrao nego se izborio za isto.. ne budi jalna, vjeruj u sebe i pomalo..
   ikane, dali bi ti sad išao u rat za braću muslimane/katolike u npr. siriju? svatko normalan ne bi, a koliko je bilo muđahedina u ratu bosni? njihov jedini motiv je bio obrana islama i ubijanje "ostalih ne vjernika" , i primili su ih objeručke(na sramotu RH koja je omogućila ne smetan transfer istih na odredište), riječ je vjerskim teroristima, koje ne poistovijećujem s normalnim muslimanima.
   paris, meni je jasna matematika 1 poginuli židov za 116 palestinaca, i da su židovi uzurpirali njihovu zemlju, samo sam prenio dio njihovih razmišljanja..
   Ne čini ono što ne želiš da ti drugi čine!
   Lijep pozdrav svima..

  • Asfaltino
   Asfaltino   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 12:58

   našli se pravi komentirati.

  • Sofronije
   Sofronije   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 12:22

   Evo malo iz NL Crne kronike: Barišić, Sanader, Torcida, Bosnar, Strigiotti, Ćurković, Naletilić, Kerum, Vrtiprah ....
   Bit će da je to zbog katoličkih bogomolja po Hrvatskoj. Malo je paradoksalno da se grade crkve a katolici rade sranja.

  • anja88
   anja88   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 3:21

   NAdam se da si domaća žena i radiš u turizmu, a ne doseljenik koji je pokrao posao lokalcu. Pozdravljam te s tvojim glupim anegdotama. Bolje ih ne širi okolo.

  • ikan89
   ikan89   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 23:36

   malo pogledaj zasto,tko i kad je napravio teroristicki cin na MUP-om nisu muslimani krivi radi tih debila. koji nemaju pojma o svojoj vjeri. prijatelju dzihad nije naziv samo za vjerski rat nego i za borbu kroz cijeli zivotni vjek za sebe i familiju, a nije vezan za ubijanje kao sto vecina misli. molim vas sve koji ovo citaju naucite nesto o sebi i o drugima pa onda pisite. sram vas moze biti koliko ste neuki. zbog ljudi kao sto ste vi i propada ovaj svjet.

  • paris
   paris   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 23:18

   A nisi se sjetio pitati cjenjene turiste što njihovi rade na Golanu,u oblasti Gaze i kad će palestincima priznati da žive u svojoj državi.Što se tiče terorizma,zato postoje službe koje se bave time ali može i ovako; Ne čini zlo drugome pa ti se zlo neće vratiti.

 • Hrvatin
  Hrvatin   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 22:56

  S

  • Sofronije
   Sofronije   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 12:23

   Kažeš, najviše mrziš nacionaliste i muslimane.

 • Franjo Tuđman
  Franjo Tuđman   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 22:39

  đamija i bazen jedini ozbiljniji projekti i investicije u zadnjih 30g. hvala vam na prosperitetu. hvala slavko, hvala zlatko i hvala vojko.

 • meri_22
  meri_22   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 22:10

  Ne brine mene dzamija,kao bogomolja,ni najmanje. Mene brine sto ce to biti centar ,dakle u Rijeci,za cijeli Balkan!! Zasto,zasto taj centar nije u Sarajevu,,nego ce u Rijeku dolaziti,pod krinkom islama,razne spodobe,za koje znamo sto sve u svijetu rade.

  • meri_22
   meri_22   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 18:32

   Dobro sam informirana,ova dzamija je centar islama za cijeli Balkan,vjeruj!

  • Pancho Pancho
   Pancho Pancho   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 17:01

   Prijatelju sječaš li se ko je digo u zrak auto pun eksploziva ispred Riječke policije,bilo prije desetak godina.

  • Emilio Estevez
   Emilio Estevez   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 13:08

   pa u zagrebu je isl. centar također. i u bosni ih ima sigurno. tako da ovo nije centar za cijeli balkan. centar znači da se pored obavljanja molitve mogu održavati i druge aktivnosti poput učenja, knjižnice, restorana, predavanja, konferencija itd.

  • Sofronije
   Sofronije   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 12:16

   Što u svijetu rade? Ili misliš da nam je dosta naših katoličkih spodoba što znamo što rade?

 • paparamericano
  paparamericano   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 21:38

  Lijepa DA, na ponos Riječana?!? NE!

 • m.blomkwist
  m.blomkwist   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 21:36

  Najlakše je zdignit rit va zrak i .....

 • Danchii
  Danchii   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 21:06

  Građevina je odlična. Dalo bi se prenamijeniti u dobar disko klub.

 • porno glumac
  porno glumac   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 20:25

  bog ljudskog roda je novac,svi ga vole,traze,skidaju obraz i gace za pare,pare pare

 • ne seri
  ne seri   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 19:37

  Fotografije su odlične (Y)

 • idiotidioticus
  idiotidioticus   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 19:34

  lijepo.
  ali bez razglasa za pozivanje na molitvu...
  eh, da još jedna stvar:
  najveće zlo od kad postoji ljudski rod - religija (bilo koja).....

  • Mady
   Mady   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 20:09

   mozda i je.ALI ako druge drzave imaju predznak katolicke pravoslavne muslimanske...ondas obzirom da su nasi vladari ATEISTI zbilja i je djamija ponos grada RIJEKE .na zalost

  • Dum Dum
   Dum Dum   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 20:07

   Pa piše ti u tekstu : minaret je morao biti skraćen, a s njega se neće obavljati ni poziv na molitvu ;)

 • waf
  waf   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 18:23

  ...ma ponosan sam u p.m.....

  • jacob33
   jacob33   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 20:31

   Ja jesam. Isto kao sto bih bio sretan da se ponovno sagradi sinagoga na krizanju Ciottine i La Guardije. I kao sto sam sretan ako baptisti uspiju zavrsiti svoj hram nesto dalje. I kao sto je Sv. Nikole odmah preko puta. Steta sto nije reprezentativnija, jer je gradjena 80ih godina, kad je bio nalog da se ukopa sto vise. Ali sve to na hrpi, to pokazuje raznolikost i ljepotu naseg drustva. Koju rijetko tko uopce pokusava vidjeti, u okrutnom svijetu kapitalizma, gdje smo svi mi nista nego - robovi.

 • capitalist
  capitalist   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 18:23

  Džamija je OK. A ponosan ću biti tek kad izgrade koju tvornicu umjesto crkve, džamije ili sinagoge.

 • nevean
  nevean   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 18:17

  Sve je to ok, Đžamonja je umjetnik, ali mislim da je domaće stanovništvo Kastavštine uništeno i devastirano uslijed gomile doseljenika koji su navalili u zadnjih 60 godina sa svih strana.Gubi se jezik , indentitet, zato slijedi opeta borba za Ča

  • domaći čovik
   domaći čovik   Objavljeno: 30. travnja 2013. u 11:54

   @nevean, kod prvo preporučil bin ti da ako tako misliš počneš pisat komentari na čakavštine. Va sakoj prilike govori po domaći. Ako misliš da treba neč poduzet po pitanju čakavštine - uputil bin te na Univerzalnu deklaraciju o jezičnim pravima (www.unesco.org/most/lnngo11.htm).
   Čakavski zajik treba POD HITNO proglasit zajik sam zase a ne ga držat kod nekakov dijalekt, za taoca nekakove "Hrvacke slogi" kade si drugi "puše" a štokavci (bilo ke veri i orjentacije) profitiraju na tujoj muke , borbe i ostvarenoj kulture. To treba otvoreno reć i iskat ono nač imamo legitimno pravo a to je :
   1. Čakavski zajik kod poseban zajik
   2. Va krajeh va keh čakavci predstavljaju većinu - mogućnost da se građani moru obratit vlaste i vlast in mora odgovorit na čakavsken.
   3. Uvest čakavski zajik i kulturu kod poseban predmet va krajeh va keh predstavljamo većinu
   4. Osnovat katedru i studij za čakavski zajik i kulturu na sveučilištu
   5. Državu prisilit na izdvajanje sredstav za očuvanje i razvoj čakavskoga zajika.
   6. Imena mest na čakavsken području napisat dvojezično (npr. Rika - Rijeka - z istočne strani i Reka - Rijeka z zapadne)
   7. Državna televizija i radio (saka čast Radio Rijeke) moraju povećat broj ur emitiranja na čakavsken ili organizirat regionalni program ki će emitirat na čakavsken.

   Va ovomu ćemo imet pomoć i od EU ka blagonaklono gleda na mići regionalni zajiki al samo pod jednen uvjeton da naš domaći govor dobije ststus "de iure" posebnog zajika ča on je "de facto" .
   I na kraju bin samo otel reć va kakovoj države živejemo : Naša država se zalaže da govor naše braći Gradišćanskeh Hrvati (ki mi lahko razumemo aš je 90% čakavski) dobije status posebnoga zajika a taj isti (ili vrlo slični) zajik nutar njezineh granic riva va status nekakova dijalekta.
   I na kraju ako si za kakovu akciju pušćaj komentar na starnicamin NL kade vidiš da neč komentiran.
   Zadnje je vrime da se zbudimo.

  • Nena13
   Nena13   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 15:25

   Pa sto ste onda niste medusobno razmozavali pa nebi gubili identitet,seljaku jedan Kastavski;niste imali wc dok vam bosanci nisu poceli graditi kuce okolo pa ste tako vidjeli kako izgleda jedna kupaona(Vrsili ste nuzdu iz kuce,a kupali se u lavoru i ljeti u moru)

  • Dean.Voris
   Dean.Voris   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 10:37

   Doseljenici su silom, ognjem i macem, natjerali domace cakavce da prodaju svoju djedovinu?! Mozda su trebali kupiti terene i kuce ali se onda nisu trebali doseliti? Mislim da bi to bilo rjesenje koje odgovara domacen coviku.

  • anja88
   anja88   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 3:22

   Da. Sami ste si krivi. PAsiva. Sakriveni. Šutili. ZAŠTO niste bilo PROaktivni, zaaaaaač???

  • jacob33
   jacob33   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 20:33

   Ča si rek'o bolan? Daj se sredi, istina je da su se dogodile neke promjene, ne uvijek na bolje, ali sto je bilo bilo je. Danas mnogi domoroci prodaju svoju guzicu za par eura, tako da je mjesano stanovnistvo najmanji problem. Veci su ti problem raznorazni "pravi domaci judi" koji voze s 2 promila u krvi, koji postuju sve obicaje dok sjede na Korzu 16 i unistavaju jos ono malo industrije sto je ostalo u gradu, itd, itd.

 • Joja Kozarac
  Joja Kozarac   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 18:16

  Bas me zanima u kojoj islamskoj zemlji bi dopustili gradnju crkve !?

  • Joja Kozarac
   Joja Kozarac   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 9:23

   Nisu problem lokalni muslimani,oni nisu niti financirali ovu gradjevinu !
   Ovdje nece samo dolaziti dobronamjerni i miroljubljivi,vec i integralisti,zasto je Svicarska zabranila gradnju minareta ili Italija dzamija ? Hrvatska ulazi u EU,poslije u Shengen,nece biti granica.Rijeka je vec osjetila na vlastitoj kozi sto znaci islamski terorizam,cini mi se da su neki kokosijeg mozga...

  • Marinko
   Marinko   Objavljeno: 29. travnja 2013. u 1:18

   Neka dzamije u Rijeci. Rijeka je multikulturalni grad i dobro je da ima dzamija i muslimana u njoj.Kao i pripadnika drugih vjeroispovjesti. Za one koji su naucili postovati druge, multikulturalizam s razlicitim religijskim vjerovanjima nikada nije bio problem.

  • jacob33
   jacob33   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 20:26

   Osim u Saudijskoj Arabiji, u mnogima. Za sve vas PREvelike katolike koji ne tolerirate niti sami sebe medjusobno, odite na Google i potrazite "catholic church dubai" npr. I eto barem par rezultata. St. Mary's, St. Francis of Assisi, itd. Potrazite drugi grad/drzavu i eto jos rezultata, npr. St. Joseph Cathedral u Abu Dhabiju. I sto bi vi onda?

   Je#ala vas religija, ako ne tolerirate svoju bracu. Zar se ne sjecate pitanja koje je postavio Isus: tko su moja braca? I muslimani i katolici (i krscani opcenito), kao i zidovi, vjeruju u istoga Boga, jednog jedinoga, a male razlike u shvacanju/tumacenju/itd ne bi trebale biti razlog za vjecno mlataranje na livadama laznih snova... ali to cemo shvatiti mozda nakon 500-tisucitog bombaskog napada idiota s ispranim mozgovima, kojima su razne doktrine i sveti ratovi (jihad) isprali mozak, kao i sedam djevica koje ih cekaju u raju (tj. sedam vragova u paklu, samo ne shvacaju to), ili nakon 50-tog krizarskog rata, kojim cemo mi njima nevjernicima utuviti istinu u glavu :(

   Jadan Bog, za koga je umro na krizu. I da, nisam ateist. Niti agnostik. Svaki dan se molim Bogu, tom istom Bogu u cije ime bi mnogi ubili svog vlastitog susjeda, jer nije rekao Bogu hvala nego Allahu Akhbar ili obrnuto. Je#o vas vise, uzivajte u predivnom djelu arhitekture i naucite prihvacati jedni druge, ljubite jedni druge kao sto je Isus (Joshua, Isa) ljubio vas. Nevjerojatni ste, cesto me sram sto sam covjek.

 • US FIUMANA
  US FIUMANA   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 17:33

  Ponos cega ???? A ce ce varioce proizvodit tamo ? Ili ce to morda bit Tvornica cokolade ? Torpeda ? Ciugareta ? Papira ? Ma jeben ja vama svima mater....\

  • Sofronije
   Sofronije   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 17:37

   E sada su svi ponosni kada svima mater. Vidiš kako je malo potrebno za ponos?

 • Vitto Maglica
  Vitto Maglica   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 17:19

  Mozda je uspjeh arhitektura i sve to stoji,poštujem pripadnike islama ili bilo koje druge vjere.Katolik sam i smatram da ovo nije "ponos" grada!Ponos bi bio da se riješe neke druge stvari sto se tice grada Rijeke.Imamo tako ljepu povijest umjesto da ulazemo u to i time privalcimo turiste,a ne oni maloumni sta pišu da če ovo privuc turiste mozda oce nekim djelom al bolje da se novac investira u Povijest grada!!!!

  • Sofronije
   Sofronije   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 17:36

   Ništa ti katolički ne brini, sad će majka crkva da napravi jošte 50-ak građevina za ponos.

 • barba kirac
  barba kirac   Objavljeno: 28. travnja 2013. u 16:32

  Čaj lipo je lipo. Džamonja je Džamonja to se zna . Veličanstveno i prelijepo. Ali kapa dolje projektantima i izvođačima , zbiljam su napravili nešto velebno i oku lijepo. Svima čestitke.