19. Halubajski karneval

Dvije tisuće maškara prodefiliralo Viškovom

Andrej Petrak

Na čelu karnevalske procesije vozio je vjerni stari pingauer, a slijedile su Meštrica Mića Maja i kraljica joj Tea, korak iza bili su sad već svrgnuta načelnica Sanja Udović i drugi općinari



Dvije tisuće maškara protutnjalo je Viškovom u povorci 19. izdanja Halubajskega karnevala. Mnogo toga lijepoga, stvorenog s puno maškaranog duha moglo se vidjeti jučer na potezu od benzinske pumpe pred Viškovom prema parkiralištu Milihovo u centru mjesta.


Najslađi dio povorke, kao i uvijek, činili su oni najmlađi. Bilo da su bili snješkići, maškarali se u simpatično voće i povrće poput mališana Dječjeg vrtića Viškovo, banane u pidžami, zvjezdice i nebeska tijela noćnog neba, male znanstvenike ili minjone, stvorili su dojam da se u ovom kraju za maškaranu tradiciju ne treba bojati.


Snimio Silvano JEŽINA


Snimio Silvano JEŽINA





Na čelu cijele karnevalske procesije vozio je vjerni stari pingauer s velikim natpisom 19. Halubajskega karnevala, a slijedile su Meštrica Mića Maja i kraljica joj Tea, korak iza bili su sad već svrgnuta načelnica Sanja Udović i drugi općinari.


Halubajski karneval ni ove godine nije mogao propustiti Meštar Toni sa svježe izabranom kraljicom Riječkog karnevala Ivom, a u divotama viškovskog maškaranog svijeta uživali su i predstavnici udruženja karnevalskih gradova, zajedno s predstavnicima prijateljskih karnevala iz Italije. Čim je ova vesela kolona krenula, stali su ih uz cestu čašicom častiti mještani, koji su se zajedno s drugim gledateljima rasporedili uzduž  cijele rute.


Snimio Silvano JEŽINA


Snimio Silvano JEŽINA



Pehinarski feštari i gospoda stupali su svojim sigurnim korakom, članovi Udruge umirovljenika Viškovo nasmijavali sve prisutne, a iza njih žurili su uvijek upečatljivi Sovinjski pusti sa svojim malim zvoncima.


Bili su tu i stari, dobro poznati gosti iz Labinjonske kompanije domoće folšarije, a pravo oduševljenje izazvali su gosti iz Stona, pristigli u uzvratni posjet Halubajskom karnevalu, nakon što su na ljetnom festivalu u Stonu ugostili zvončarske skupine iz ovog kraja.


Zafrkanti iz Stona doveli su sa sobom cijelu jednu umobolnicu. Sva sila doktorica, doktora i medicinskih sestara gurala je krevet svog pacijenta, kojem je očito hitno bila potrebna pomoć i smirenje.


– Vežite ga, očajnički su vikali, dok su im ostali pacijenti sa strane izvodili spačke.


Stare gedore stigle su, po običaju, u velikom broju, zajedno s impozantnim alegorijskim kolima, na kojima su imali, ni više ni manje, nego telefonsku govornicu. Samuraji Kataroške mahali su velikim zastavama Japana, na radost grupe japanskih turista  koji su sve popratili svojim kamerama.


Klanjske mačkare izvele su prikaz ludih dvadesetih zajedno s potjerom automobilima gangstera i policajaca, a Maškare Studena pozivale su sve zainteresirane na svoje jedinstveno zimsko maškarano druženje, što je u studenjskom domu održano po završetku Halubajskog karnevala.


Kao prava vojska trasom su promarširali članovi matuljskog Zijat sost tancat i pit, a Viškovom su proletjele i papigice sitih i pijanih. Kunpanija z Halubja ponovo je oduševila svojom maštovitom kreacijom,  a povorku su zatvorile zvončarske skupine ovog kraja, predvođene domaćinima, Halubajskim zvončarima, zaglušujućom zvonjavom tjerajući zimu.


Bio je to kraj povorke, ali ne i maškarane zabave u Viškovu, jer svi prisutni mogli su do dugo u noć tancati u, posebno za ovu priliku postavljenom velikom šatoru na Milihovu. Za održavanje atmosfere u šatoru bili su zaduženi Trio Vox i D’Beni Band.