Kolegij gradonačelnika

Dvije najmlađe riječke gradske tvrtke čekaju europski novac da krenu s radom

Damir Cupać

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Smart RI je osnovan u cilju upravljanja Centrom kompetencija za pametne gradove (CEKOM), odnosno upravljanja inovacijskim klasterom u svrhu povezivanja gospodarskih subjekata i istraživačkih institucija na projektima istraživanja i razvoja u pametnim gradovima kako bi se doprinijelo rješavanju izazova s kojima se gradovi nose, kao što su promet, energetika, ekologija...



RIJEKA Kolegij gradonačelnika prihvatio je izvješće o poslovanju triju novih gradskih tvrtki – Rijeka 2020, Smart RI, CEKOM brodogradnja, ali puno rasprave nije bilo jer dvije zadnje tek trebaju pokrenuti poslovne aktivnosti jer one zavise od prihvaćanja niza projekata koji bi se trebali financirati novcem iz europskih fondova.


– Riječ je o ukupno 160 milijuna kuna. Nadam se da ćemo osigurati europska sredstva. Rijeka 2020 bilježi nešto veću poslovnu aktivnost, a u godinama pred nama očekujemo da će se ona intenzivirati – izjavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


Trgovačko društvo Rijeka 2020 tijekom prošle godine nije imalo zaposlenih radnika. Financijskim planom bila je planirana samo plaća direktora, no kako se ni to zapošljavanje nije realiziralo, naknada za obavljanje poslova direktora društva isplaćena je putem ugovora o djelu, uz prethodnu suglasnost Nadzornog odbora. Tvrtka je u prošloj godini ostvarila gubitak od 30-ak tisuća kuna. U 2016. godini Rijeka 2020 uprihodovala je ukupno oko 320.000 kuna i to 160.000 kuna iz županijskoga proračuna i isto toliko iz državnog budžeta.


Rijeka 2020




– Sredstva iz gradskog proračuna doznačena su u siječnju 2017. godine, a riječ je o 400.000 kuna, navedeno je u financijskom izvještaju. Od ukupnih prihoda najviše je potrošeno, oko 250.000 kuna, za intelektualne i osobne usluge te promidžbu. Intelektualne i osobne usluge te promidžba uključuju troškove promidžbe, pisanje i uređivanje tekstova te izradu koncepta i odabir sadržaja za promotivnu knjižicu, prezentacije, internetsku stranicu i društvene mreže te izradu promotivnog filma, usluge vezane uz opće poslovanje te autorskih djela vezanih uz pripremu i provedbu kulturnog programa.


Tvrtku Rijeka 2020 osnovali su u svibnju 2016. godine Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, a vlasnički udjel podijeljen je tako da je gradskih 72 posto, a županijskih 28 posto. Novo gradsko poduzeće osnovano je zbog provođenja projekta Europska prijestolnice kulture za 2020. godinu u Republici Hrvatskoj. Od uprave se očekuje samostalna, efikasna i transparentna provedba projekta Rijeka 2020 tako da će se implementirati operativne, programske i komunikacijske strategije, dok će infrastrukturne investicije obuhvaćene Prijavnom knjigom voditi Grad Rijeka, odnosno Primorsko-goranska županija. Društvo je odgovorno za pripremu i provedbu kulturnog i umjetničkog programa, komunikaciju i marketing, prikupljanje sredstava i upravljanje.


– Glavna zadaća Društva je osigurati provođenje umjetničke vizije i strukture kulturnog programa te osigurati uvjete koji odgovaraju strateškim i operativnim ciljevima, kao što je zacrtano u prijavnoj dokumentaciji za naslov Europske prijestolnice kulture, očekuju osnivači poduzeća.


Smart RI i CEKOM


Smart RI je osnovan u cilju upravljanja Centrom kompetencija za pametne gradove (CEKOM), odnosno upravljanja inovacijskim klasterom u svrhu povezivanja gospodarskih subjekata i istraživačkih institucija na projektima istraživanja i razvoja u pametnim gradovima kako bi se doprinijelo rješavanju izazova s kojima se gradovi nose, kao što su promet, energetika, ekologija…


Smart RI je nositelj i prijavitelj projekta CEKOM na natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta za dodjelu bespovratnih sredstava za Podršku razvoju Centara kompetencija. U Društvu u 2016. godini nije bilo zaposlena niti jedna osoba niti su bili ostvareni troškovi za zaposlenike, već su sve poslove obavljali članovi uprave bez naknade.


CEKOM Brodogradnja osnovan je s ciljem vođenja Centra kompetencija za unaprjeđenje kvalitete u brodograđevnoj industriji – inovacijskog klastera za provođenje projekata razvojnog ili proizvodnog karaktera i razvoja kompetencija u području brodograđevne industrije kao i pružanja usluga drugim poslovnim subjektima. Budući da je tvrtka u prošloj godini bila neaktivna u financijskom smislu, financijska izvješća za 2016. godinu nisu izrađena već je, sukladno zakonskim propisima, predana izjava o neaktivnosti Poreznoj upravi i Financijskoj agenciji.