"Igrom do sporta"

Dvadeseta obljetnica provođenja sportskog programa u zametskom vrtiću

Ingrid Šestan Kučić

Sudjelovanjem u programu »Igrom do sporta« dijete stječe: pozitivan stav prema sportu, vježbanju i zdravom načinu života i vještinu planiranja aktivnosti tjelesnog vježbanja  / Snimio Marin ANIČIĆ

Sudjelovanjem u programu »Igrom do sporta« dijete stječe: pozitivan stav prema sportu, vježbanju i zdravom načinu života i vještinu planiranja aktivnosti tjelesnog vježbanja / Snimio Marin ANIČIĆ

Danas je Programom »Igrom do sporta« obuhvaćeno više od 250 djece u 12 odgojnih skupina u vrtićima: Zamet, Drenova, Galeb, Mavrica i Krnjevo. Program svakodnevno provode educirani odgojitelji u suradnji sa stručnim suradnicima kineziolozima i stručnim timovima vrtića



RIJEKA U Podcentru Zamet Dječjeg vrtića Rijeka održana je svačana proslava obilježavanja dvadesete obljetnice provođenja sportskog programa u riječkoj predškolskoj ustanovi.Sportski program je započeo s radom davne 1996. godine u 4 odgojne skupine u vrtiću Zamet i od tada neprestano raste i u broju obuhvaćene djece i u kvaliteti rada.Danas je Programom »Igrom do sporta« obuhvaćeno više od 250 djece u 12 odgojnih skupina u vrtićima: Zamet, Drenova, Galeb, Mavrica i Krnjevo.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ



Program svakodnevno provode educirani odgojitelji u suradnji sa stručnim suradnicima kineziolozima i stručnim timovima vrtića.Programom se svakodnevno utječe na razvoj svijesti djeteta o dobrobiti tjelesnog vježbanja. Istovremeno se utječe i na stvaranje pozitivne slike o sebi i razvoj osobnog i socijalnog identiteta, a svakodnevnim vježbanjem zadovoljava se primarna potreba djeteta za kretanjem čime pomažemo i potičemo optimalan rast i razvoj.




Djeca u programu provedu tri do četiri godine što je optimalno vrijeme da stečena znanja i navike ostanu trajne. Sudjelovanjem u programu »Igrom do sporta« dijete stječe: pozitivan stav prema sportu, vježbanju i zdravom načinu života i vještinu planiranja aktivnosti tjelesnog vježbanja.


Osim svakodnevnog vježbanja u prostorima vrtića program je obogaćen dodatnim sadržajima kao što su posjeti sportskim terenima i klubovima. U obavezni dio programa uključeno je upoznavanje s bazičnim sportovima: atletika, gimnastika i plivanje na sportskim terenima grada i dominantno u vrtiću, a ostali sportovi su, s odabranim elementima, također kontinuirano zastupljeni u programu cijele godine.


Često se organiziraju i gostovanja sportaša u vrtićima te se redovito realiziraju izleti sa sportskim sadržajima, a djeca aktivnos sudjeluju i na svim velikim sportskim manifestacijama grada.


Uz roditelje i djecu te djelatnike vrtića proslavi dvadeset godina provođenja sportskog programa odazvali su se i polaznici prve generacije programa, a dodijeljene su i zahvalnice za uvođenje i podršku razvoju i unaprjeđivanju sportskog programa u Dječjem vrtiću Rijeka.