Nema više redova

Dva tjedna prije početka školske godine počele pripreme: Roditelji će platiti knjige i pribor najmanje 1.500 kn

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN



RIJEKA Kupovina iz naslonjača putem web shopa uzela je svoj danak i u knjižarama, jer nekada karakteristična slika roditelja koji čekaju u redu ispred knjižare otišla je u povijest. Nema toga, kaže voditelj riječke poslovnice V.B.Z. knjižare Robert Šepac unatrag nekoliko godina, no ipak još uvijek ima onih koji ne koriste blagodati virtualnog kupovanja, već radije navrate u knjižaru s popisom potrebnih udžbenika i svega onoga što njihovom školarcu treba, a posljednja dva tjedna kolovoza period je kada se u knjižare najviše navraća.


– Nakon Vele Gospe počinje kupovina potrepština za školu. Sada se već osjeti da se školska godina bliži, a najveći broj kupaca doći će u iduća dva tjedna. Ima onih koji torbe, pernice i ostali pribor kupuju već u lipnju, prije godišnjih odmora, a ima i onih koji će to obaviti sada. Mi prodajemo udžbenike samo putem narudžbi, a prva tura naručenih naslova već je stigla, navodi Šepac.


Koliko će se uoči rujna potrošiti u knjižarama, ali i trgovačkim lancima koji su također svoje police napunili školskim potrepštinama, individualno je, jer sve ovisi o uzrastu školarca i koliko toga od prošle školske godine može iskoristiti, no ono što je sigurno je da roditelji prvašića troše najviše. Njima treba baš sve, a jednako tako je sigurno da cijene pribora, kao i udžbenika drže konstantu i ne mijenjaju se već godinama.





»Peglanje« kartica


– Cijene su na prošlogodišnjoj razini. Ove školske godine još vrijede udžbenici od lani pa je velik broj onih koji dio udžbenika nabavljaju iz druge ruke. Uz udžbenike za čije komplete treba izdvojiti 600 do 2 tisuće kuna, koliko stoje kompleti za gimnazije i medicinske škole, najveća stavka su torbe i pernice. Najskuplje torbe su one za prvašiće i njih treba probati da dijete vidi kako mu stoji. One popularne s raznim likovima iz crtanih filmova malo su skuplje i koštaju oko 600 kuna, a ima i nekih po 800 kuna. Jednostavnije, ali također anatomske, mogu se naći već za 250 kuna. U petom razredu kreće se s kupovinom ruksaka, a njihove su cijene niže pa ih ima već za 150 kuna. Cijena pernica pak ovisi o tome jesu li prazne ili pune ili pak na jedan, dva te tri kata. Dakle, mogu se kupiti za 40, ali i za 250 kuna. Onda je tu još cijeli niz potrepština poput bilježnica, pribora za likovni i slično. Cijena pisanki kreće se od 2 do 10 kuna, bilježnica formata A4 6 do 15 kuna, a onih s tvrdim koricama i do 30 kuna. Roditelji već znaju da o cijeni ovisi kvaliteta bilježnice pa ove jeftinije imaju tanji papir i manji broj stranica, kaže Šepac.



Udžbenici 600 do 2.000 knŠkolske torbe 250 do 800 knPisanke 2 do 10 knBilježnice 6 do 30 knPernice 40 do 250 knVrećice za obuću od 20 knMapa 50 knTempere 10 do 40 knVodene bojice 8 do 30 knTehničke olovke od 8 knKistovi 5 knFlomasteri 10 do 70 knRavnalo od 5 do 10 kn


Ono što je gotovo praksa je da se kupuje na veliko, jer u 90 posto slučajeva, dodaje Šepac, za opremanje školarca »peglaju« se kartice i kupuje se na rate.


– Roditelj zna da jedna pisanka sigurno neće biti dovoljna za cijelu školsku godinu pa kada se već kupuje na rate onda se uzima po pet do šest pisanki, a tako je i s ostalim potrepštinama, navodi Šepac.


Većina ne štedi


U konačnici račun u knjižari ispadne oko 1.500 kuna po školarcu i to s prosječnim cijenama potrepština i najjeftinijim kompletom udžbenika. Kod obitelji s dvoje školaraca sve se to najmanje udvostručuje ovisno o uzrastu, jer cijene udžbenika kreću se od 600 do tisuću kuna za niže razrede osnovne škole, dok za učenike od 5. do 8. razreda udžbenici stoje od 1.300 do 1.600 kuna. Kao jeftinija varijanta u obzir dolaze naslijeđeni udžbenici ili pak kupovina u antikvarijatima gdje su cijene i do 60 posto niže, no to ipak bolje prolazi kod starijih školaraca u čijim se kompletima udžbenika nalazi manji broj onih koji se ispunjavaju. Budući da je polazak u školu itekako značajan događaj većina roditelja ne štedi u knjižarama kupujući pritom torbe kakve djeca žele, a proizvođači su toga svjesni pa ciljaju upravo na dječju opsesiju određenim likovima iz crtanih filmova koji povećavaju cijenu kako torbi, ali i ostalih stvari za školu pa se nerijetko račun penje i preko dvije tisuće kuna. Napuštanjem knjižare nije kraj opremanju školarca, jer tu je još oprema za tjelesni koja podrazumijeva tenisice od prosječno dvjestotinjak kuna, hlačice i majicu za kojih stotinjak kuna. Tako da se i onom roditelju koji je knjižaru napustio s potrošenih 1.500 kuna trošak penje i do dvije tisuće kuna.



Iako će se kupovina školskih potrepština početi zahuktavati idući tjedan već ima onih koji taj posao odrađuju, a jedan od njih je i prvašić Thomas Velčić koji je u pratnji mame Sanje po prvi komplet školskih udžbenika došao u Školsku knjigu za što je njegova mama morala izdvojiti šestotinjak kuna.


Nema kraja troškovima


– Torbu smo kupili još u lipnju i platili smo je 250 kuna. Sada su na redu udžbenici, a školski pribor ćemo kupiti naknadno, jer još baš ni ne znamo što nam točno treba, kaže Thomasova mama.


Thomas pak otkriva kako jedva čeka da škola počne, koliko što košta ne zamara ga baš previše, a ono čemu se posebno veseli novi su prijatelji koje će upoznati.


Kupnju udžbenika obavila je već i Laura Lukačević. Ona je četvrtašica OŠ Turnić i jednako kao i Thomas veseli se školi.


– Kupila sam knjige, a još moram i torbu, ali i nešto pribora. Želim torbu na nogomet, a možda i pernicu. Jako volim školu i volim sve predmete i veselim se što uskoro počinje. Prva dva razreda završila sam u Poljskoj i tamo sam imala besplatne udžbenike, otkriva Laura.


Njen pak tata Neven računa da će bez obzira što nije riječ o prvašiću za svoju školarku potrošiti oko 1.500 kuna prije početka školske godine.– Komplet udžbenika je oko 750 kuna, a s torbom i drugim potrepštinama sigurno ćemo još toliko potrošiti. Sada je to još podnošljivo, ali što je dijete veće i udžbenici su skuplji, ističe Lukačević.

Kako dijete raste, rastu cijene udžbenika, ali i drugih potrepština, jer s povećanjem broja predmeta u školi povećava se i broj bilježnica koje postaju veće i skuplje. Istovremeno, prvi dan škole ne znači i kraj troškovima, jer onda nastaju novi, kreću slobodne aktivnosti za koje na mjesečnoj bazi treba izdvojiti najmanje 200 kuna, a tu su i školski izleti, odlasci u muzeje i kazališta, kao i stalno nadopunjavanje školske torbe.