Frustrirani liječnici i pacijentice

Državni tajnik Željko Plazonić: ‘I KBC Rijeka je krivac što je bolnica ostala bez mamografa’

Barbara Čalušić

Sramota je što riječka bolnica nema mamograf. No, ako ste odlučili rashodovati neki uređaj, onda ste trebali već osigurati drugi uređaj, kaže državni tajnik u Ministarstvu zdravstva dr. Željko Plazonić



RIJEKA Iako mamografija predstavlja zlatni standard kad je u pitanju rano otkrivanje raka dojke i procjenjuje se da se pomoću nje smrtnost od raka dojke može smanjiti za trećinu, pacijentice ovu pretragu ne mogu obaviti u Kliničkom bolničkom centru Rijeka. Kolika je potreba za ovim uređajem možda najbolje svjedoče brojke: KBC Rijeka u prošloj je godini na svom jedinom mamografu koji je ove godine rashodavan, a koji dio prošle godine nije bio u funkciji zbog kvara, obavio čak 7.200 pretraga.


No, danas se žene iz KBC-a Rijeka, koji je jedini klinički bolnički centar u državi koji nema mamograf, na preglede preusmjeravaju u županijski Dom zdravlja, točnije Centar za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti u Rijeci. U Centru su rezervirani termini za bolničke pacijentice koje pregledavaju bolnički tehnolozi, a nalaze očitavaju radiolozi KBC Rijeka. Ako nije riječ o hitnoći, pacijentice koje su došle na redovnu kontrolu ili pak u okviru nacionalnog skrining programa, svoje nalaze podižu za sedam dana u riječkoj bolnici.


– Kad je u pitanju mamografija, hitnoća kao stanje koje je trenutačno i izravno opasno po život ne postoji jer se nalazi neće promijeniti ako se pretraga obavi tjedan dana kasnije. Međutim, kad je u pitanju ova vrsta pretrage, hitnoća je više psihološka kategorija i nama radiolozima je izuzetno važno da se takva pretraga u slučaju bilo kakve sumnje obavi odmah. To radimo i sada, ali u Domu zdravlja u kojem imamo termine za naše pacijentice, objašnjava dr. Petra Valković Zujić s Klinike za radiologiju KBC-a Rijeka.






Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, 2015. godine od raka dojke u našoj su županiji umrle 64 žena. U istoj je godini u KBC-u Rijeka hospitalizirano 295 žena oboljelih od raka dojke.


Osim u Domu zdravlja u Rijeci, mamografi se na našem području nalaze još u Opatiji, Delnicama, Krku i Senju. Pretraga se u Rijeci može obaviti i privatno pa tako primjerice riječki Medico pretragu naplaćuje 440 kuna.



Prema njezinim riječima, u ovom se trenutku uređuje prostorija u koju bi prema obećanjima resornog ministarstva polovicom ljeta trebao doći novi mamograf čija se vrijednost procjenjuje oko dva milijuna kuna, a trebao bi imati tomosintezu i stereotaksiju. Mamograf na kojem su se donedavno obavljali pregledi u riječkoj bolnici često se kvario te je zbog dotrajalosti i zastarjelih tehničkih karakteristika rashodovan. S obzirom da Dom zdravlja ima novi i vrlo kvalitetan uređaj s tomosintezom, još dok je stari bolnički mamograf bio u funkciji nije bila rijetkost da bolničkim radiolozima kolege iz primarne zdravstvene zaštite otkrivaju kod pacijentica promjene koje oni na starom uređaju nisu mogli uočiti.


– Prvi apel da nam je potreban novi mamograf odaslali smo još 2008. godine. Od tada su nam odbijena tri natječaja za novi mamograf. Mi radiolozi zbog toga smo jako frustrirani, a naše žene ovakvu situaciju ne zaslužuju. Pritom je incidencija raka dojke u našoj županiji visoka, obolijevaju sve mlađe žene, a mamografija predstavlja i dalje zlatni standard koji otkriva karcinom dojke u stadiju kada je on izlječiv. Ukratko, mamografija spašava živote, ističe dr. Valković Zujić.


Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva dr. Željko Plazonić smatra da je krivac za činjenicu što riječka bolnica nema mamografa i KBC Rijeka.


– Sramota je što riječka bolnica nema mamograf. No, ako ste odlučili rashodovati neki uređaj, onda ste trebali već osigurati drugi uređaj. KBC Rijeka je koncem 2015. godine, u vrijeme kad je tadašnja Vlada bila na odlasku dobio zadatak da provede tender za nabavku tri mamografa, iako sredstva za to nisu bila osigurana. KBC Rijeka je to i napravio, odabrali su ponuditelja, no budući da sredstva nisu bila osigurana u proračunu, taj je natječaj propao. Ovo Ministarstvo zdravstva raspisalo je natječaj za nabavku šest mamografa za hrvatske bolnice među kojima je i riječka. Odabrali smo ponuditelja i idemo u ocjenu javnog nadmetanja, budući da imamo pritužbe ponuditelja koji nisu prošli na natječaju. Kad ocjena javnog nadmetanja bude donesena, riječka će bolnica dobiti novi mamograf, rekao je Plazonić.