Izvješće o stanju u prostoru PGŽ-a

Državni projekti provodit će se bez lokalnih dozvola

Tihana Tomičić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Resorna županijska pročelnica Koraljka Vahtar Jurković i ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Adam Butigan upozorili su da će novi Državni urbanistički plan, koji je upravo u izradi temeljem novog zakona, sve buduće projekte od državnog značaja moći na terenu realizirati bez dodatnih mišljenja lokalnih vlasti ili izrađivača planova, pa tako i LNG terminal ili bilo koji drugi državni projekt+



RIJEKA Izvješće o stanju u prostoru PGŽ-a, koje je izradio županijski Zavod za prostorno uređenje, donosi niz zanimljivih podataka o situaciji u ovoj regiji: broj stanovnika pao je u razdoblju od 2013. do 2016. godine za 2,3 posto; PGŽ je drugi u Hrvatskoj, odmah iza Zagreba, po uspjehu u legalizaciji objekata; a zanimljivi su i podaci o izgrađenosti – građevinska područja naselja čine tek 2 posto, a izdvojena građevinska područja izvan naselja, dakle turistička i sva druga, tek 1 posto prostora. Pritom je taj utvrđeni građevinski prostor u naseljima zasad izgrađen 80 posto, a izvan naselja tek 32 posto.


– To znači da prostora za razvoj i investicije ima jako puno, a naši planovi nisu prepreka razvoju, nego dapače, omogućavaju razvoj, jer mi smo tu da budemo suvremeni javni servis – kazala je resorna županijska pročelnica Koraljka Vahtar Jurković.


Ona i ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Adam Butigan, međutim, upozorili su da će novi Državni urbanistički plan, koji je upravo u izradi temeljem novog zakona, sve buduće projekte od državnog značaja moći na terenu realizirati bez dodatnih mišljenja lokalnih vlasti ili izrađivača planova, pa tako i LNG terminal ili bilo koji drugi državni projekt.




– To će biti strateški, ali i provedbeni dokument, i državni projekti provodit će se bez lokalnih dozvola – objasnio je Butigan.


– Moći će se nametnuti projekt LNG-a, ili bilo koji drugi. Iako je osnovno načelo EU-a partnerstvo države i samouprave, ono će se ovime prekršiti. Srećom, taj Državni plan bi trebao usvajati Sabor, pa će valjda Sabor onemogućiti donošenje takvog dokumenta – rekao je župan Zlatko Komadina.


Izvješće pokazuje i kako je, barem statistički, PGŽ u vrhu i po obradi otpada – postotak odvojenog otpada u 2016. bio je 22,6 posto, dok je prosjek Hrvatske 11 posto, a najbolji su rezultati na Krku – 54,2 posto. Novinare je, međutim, zanimalo zašto su u Opatiji odbijeni zahtjevi za gradnjom apart-hotela za starije, što je bila milijunska investicija:


– Nisam dovoljno informiran o tom konkretnom slučaju, ali sigurno nam je zanimljivije ono što donosi otvaranje novih radnih mjesta, nego da smo lokacija za život starije europske populacije – rekao je.