Otpuhali milijune

Država onemogućila nagodbu vjerovnika i gurnula riječki Zvir u stečaj

Robert Frank

Dužnik Zvir obvezao se, ako predstečajna nagodba bude prihvaćena, iznos od 2,2 milijuna kuna u državni proračun uplatiti do kraja ove godine. Proglašenjem stečaja, Zvir ostaje i bez desetak milijuna eura koje je bio spreman uložiti talijanski poduzetnik Arturo Di Mascio u slučaju pozitivnog ishoda predstečaja



RIJEKA Umjesto usvajanja predstečajne nagodbe koja je garantirala opstanak firme i ulaganje 10 milijuna eura u naredne tri godine, zadržavanje i hitno, višestruko povećavanje broja zaposlenih, kao i povećavanje proizvodnje gotovo u potpunosti usmjerene izvozu, riječki proizvođač vode, Zvir d.o.o., jedan od rijetkih gospodarskih subjekata koji je godinama poslovao na prostoru bivše Tvornice papira, po svemu sudeći odlazi u stečaj.


Direktna odgovornost za pokretanje stečajnog postupka, koji će usporiti proces namirenja vjerovnika od kojih se većina ni neće naplatiti, a istodobno će se drastično smanjiti šanse za opstanak poslovanja Zvira, leži na državi čiji se predstavnici na ročištu za predstečajnu nagodbu, održanom 17. veljače ove godine, nisu ni pojavili. Iako obavješteni, a i Plan financijskog i operativnog restrukturiranja Zvira napravljen je u dogovoru s njima, iz nepoznatih razloga državni se službenici iz Ministarstva financija, Porezna uprava, pozivu nisu odazvali.


Na taj način, predstečajna nagodba nije uspjela, jer je dužniku, društvu Zvir, za njeno usvajanje bila potrebna podrška 66 posto od ukupnog broja utvrđenih potraživanja vjerovnika.




Na samom ročištu podrška je ostala na 58 posto, no uz desetak posto podrške države – na što je dužnik Zvir opravdano računao temeljem korespodencije s Ministarstvom financija i prethodnih sastanaka na kojima su se usuglašavali stavovi – predstečajna nagodba bila bi usvojena i dužnik bi s novim ulaganjima i novim strateškim partnerom, talijanskim ulagačem Arturom Di Masciom, nastavio s povećanim poslovanjem.


Talijanski poduzetnik Arturo Di Mascio, već mjesecima angažiran u spašavanju Zvira i oko ulaska u vlasničku strukturu te firme u koju je spreman uložiti, kroz nove proizvodne linije i zapošljavanje ukupno 250 osoba, oko desetak milijuna eura, prekjučer se u razgovoru za naš list nije mogao načuditi ponašanju države. Kaže da se do 16. veljače, samo 24 sata prije održavanja ročišta predstečajne nagodbe Zvira, činilo da je sve u redu. No, dan poslije, 17. veljače, kad se predstavnici države nisu pojavili, uslijedio je šok. Još uvijek mu nije jasno odakle i zašto takva promjena stava države koja je kroz ponašanje svojih predstavnika u Ministarstvu financija i Poreznoj upravi uništila jednu firmu koja je kroz predstečajni postupak imala šanse preživjeti i opstati.


Više u tiskanom izdanju Novog lista, u četvrtak, 27. veljače 2014.