Dopisi i upozorenja bez odgovora

Država ne zna kako da zaustavi čak tri ilegalna kamenoloma u Kastvu

Andrej Petrak

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Mjesni odbor Brnčići i Grad Kastav već se dugo bore s problemom ilegalnih kamenoloma u Žegotima, Donjim Turkima i Škrljima koji djeluju u zelenom pojasu, i to bez ikakvih dozvola



KASTAV Ne prestaju muke stanovnika kastavskih Donjih Turki s ilegalnim kamenolomom koji im se širi pod prozorima njihovih obiteljskih kuća. S problemom tri ilegalna kamenoloma u Žegotima, Donjim Turkima i Škrljima, koji djeluju u zelenom pojasu, bez ikakvih dozvola, bezuspješno se bore već više od desetljeća i u Gradu Kastvu.


Pisanja, dopisi i upozorenja svim nadležnim državnim institucijama i inspekcijama ostali su bez adekvatnog odgovora. Cijeli predmet upućen je 2010. godine Državnom odvjetništvu i Uskoku. Dosad su u više navrata zvane razne inspekcije koje bi trebale biti zadužene za kažnjavanje ovakvih nedjela, no one su se ili proglašavale nenadležnim za ovaj problem, ili bi podijelile nekoliko kazni, ali do konačnog rješenja nikako nije dolazilo.


Veliki problem


Grad je čak angažirao i odvjetnički tim kako bi pripremili pravno adekvatan odgovor na ovu devastaciju prostora, zbog lomljenja i drobljenja kamenja te proizvodnje šljunka i pijeska. Brda i ostale površine na tim su lokacijama iskopane, kamen samljeven, dolci zatrpani i sav prostor zaravnan. Na otvorenom drobi se pak kamen za daljnju prodaju. Na sve to upozoravalo se u izvješću prezentiranom gradskim vijećnicima prošle godine. Otad je problem samo povećan, kamenolom u Donjim Turkima dodatno se proširio na račun tamošnje šume i sad se u rješavanje ovog problema uključio Mjesni odbor Brnčići.




– Proslijedili smo predmet nadležnim inspekcijama, Državnom odvjetništvu i ministrima čije inspekcije imaju nadležnosti: šumarstva, zbor totalne deforestacije zemljišta; zaštite okoliša zbog prašine koja se diže cijelim krajem i nasipavanja; rudarstva, zbog višegodišnjeg iskopa kamena, dovoza i odvoza kamena te drobljenja u pijesak; kao i carini i poreznoj zbog potencijalne eksploatacije kamena i pijeska. Molimo ih da naprave sve izvide i poduzmu sve potrebne korake da mještani jednog grada više ne žive u prašini i deforestiranom prostoru te buci koja nastaje od radova u kamenolomu, pojašnjavaju u Vijeću Mjesnog odbora Brnčići.


Kamenolom umjesto rasadnika


U Gradu Kastvu također upozoravaju na to da ove nedozvoljene aktivnosti zbog štetnih emisija i činjenice da se poslovi obavljaju protivno pravilima struke, negativno djeluju na zdravlje stanovnika u okruženju, ometaju uobičajene dnevne aktivnosti, a također smetaju svakodnevnom odvijanju dozvoljenih djelatnosti pravnih i fizičkih osoba. Prema informacijama Grada Kastva ilegalni kamenolom u Donjim Turkima djeluje na terenu za koji je Milosava Babić ishodovala lokacijsku dozvolu za rasadnik novogodišnjih drvaca. Rasadnik nikad nije realiziran, ali se na račun toga godinama drobio kamen s izlikom da se uređuje teren.


Milosava Babić vlasnica je obrta, ali na navedenoj lokaciji nedozvoljenu djelatnost obavlja trgovačko društvo D. M. Kastav temeljem ugovora o zakupu. Na lokaciji u Donjim Turkima nije niti jednim aktom nadležnih tijela odobrena djelatnost lomljenja i drobljenja kamenja, šljunka i pijeska.