Manje slučajeva

Društvo sve siromašnije, ali u Rijeci je sve manje slučajeva prosjačenja

Ljiljana Hlača

Najčešće se traži milostinja po Korzu, te na ulazima u trgovačke centre / Foto S. DRECHSLER

Najčešće se traži milostinja po Korzu, te na ulazima u trgovačke centre / Foto S. DRECHSLER

Razlog padu trenda prosjačenja je sustavni rad policijskih službenika i zakonske mjere. Puno pomaže i »usmena predaja« jer kada se jednom pročuje da je neki teren pod nadzorom, on takvim osobama postaje manje popularan, kažu u policiji



RIJEKA – U Rijeci pada trend prosjačenja i skitnje, potvrđuju brojke Prve policijske stanice koja u posljednje tri godine bilježi sve manje takvih slučajeva. Tako je 2014. godine zabilježeno 28 slučajeva skitnje i 60 slučajeva prosjačenja, sljedeće 2015. godine policija je evidentirala 35 slučajeva skitnje te 34 slučajeva prosjačenja, a lani je skitnja evidentirana 22 puta, a prosjačenje 45.


U obradi je i slučaj o kojem smo pisali, a riječ je o iznuđivanju novca u ime tzv. Hrvatske udruge za djecu s teškoćama u razvoju i osoba oštećena sluha, a iza koje su bili strani državljani iz Rumunjske. Po Rijeci, ali i u ostalim gradovima, mogli su se, naime, vidjeti mladi ljudi koji su se predstavljali kao gluhi i temeljem jednog papira na kojem je bio otisnut logo spomenute organizacije »žicali« novac.


Kako navodi Antonija Ferenčak, policijska službenica Prve policijske stanice, razlog padu ovog trenda je sustavni rad policijskih službenika i zakonske mjere. Osim novčanih kazni, kazne zatvora ili dobrovoljnog rada, jedna od mjera je i ta da prekršajni sud donosi rješenje o udaljenju prekršitelja s područja županije i do šest mjeseci. Puno pomaže i »usmena predaja« jer kada se jednom pročuje da je neki teren pod nadzorom, on takvim osobama postaje manje popularan.





Na upit što učiniti kada je riječ o davanju priloga raznim humanitarnim organizacijama ili udrugama koje skrbe o potrebitima, osobito kada je riječ o organizacijama i udrugama, a čije se letke dijeli na Korzu, Antonija Ferenčak kaže da kod davanja novca ne treba brzati. Savjet je policije da je bolje provjeriti informacije s takvih letaka, a tek tada uplatiti donaciju.



Tema prosjačenja nikad nije bila aktualnija, s obzirom na to da je hrvatsko društvo sve siromašnije. Često se može čuti da su mnogi od toga napravili »profesiju«, odnosno da je riječ o svojevrsnom stilu života. Zato je pravo pitanje – kome i treba li uopće davati novac?


Po Rijeci najčešće se traži milostinja po Korzu, ali i na ulazima u trgovačke centre. U prigradu, uz novac, traži se hrana i staro željezo. Riječ je o hrvatskim državljanima koji ne žive na ovom području, kažu u policiji. I dok je skitnja »rezervirana« za muškarce, u prosjačenju podjednako sudjeluju oba spola. U posljednje tri godine riječka policija je zabilježila tri slučaja prosjačenja maloljetnika.


Antonija Ferenčak izdvaja nekoliko slučajeva kao što je prošnja jednog djeteta u dobi od 10 godina koji je sa psićem tražio novac za hranu i veterinarsku skrb svojeg ljubimca. Zatim je tu lažno predstavljanje, odnosno osoba glumi da je invalidna, sjedi u invalidskim kolicima ili se pretvara da nema neki od ekstremiteta, i na temelju toga traži novčanu pomoć. Vrlo se često može vidjeti da novac traži majka koja u naručju ima malo dijete, a sve je popularniji obrazac prevare i po modelu tzv. skidanja uroka po stanovima.


– Svaki od ovih oblika prekršaja treba prijaviti policiji i uvijek treba biti na oprezu – ukazuje naša sugovornica, ističući da je riječ o pojavi koja je ipak nešto vidljivija u proljeće i ljeto, kada je vrijeme toplije, a dani dulji.