Kandidati

Drugi krug u Klani: I Željka Šarčević Grgić i Matija Laginja uvjereni u pobjedu

Andrej Petrak

O tome tko će pobijediti u drugom krugu, u mnogome će ovisiti rasplet oko formiranja većine u Općinskom vijeću, gdje će sve opcije biti prisiljene na dogovore



KLANA Oboje kandidata u Klani uvjereni su u pobjedu u drugom krugu. Pobjednica prvog kruga SDP-ova Željka Šarčević Grgić smatra da će mještani prepoznati lijevu opciju, koja tradicionalno osvaja najviše glasova u Klani i na parlamentarnim i na izborima na razini županije, dok je dosadašnji načelnik Matija Laginja siguran da će moći ponoviti pothvat otprije četiri godine, kad je također zaostajao da bi u drugom krugu osvojio drugi mandat.


– Posebno mi je drago što su me mještani prepoznali kao potencijalnu načelnicu, a naša koalicijska lista SDP-PGS-HSS ujedno je osvojila najveći broj glasova i mandata u Općinskom vijeću.


Zahvalna sam svim biračima na podršci, a posebno onima u Studeni i Škalnici gdje sam osvojila najveći broj glasova. Jasno je da su građani nakon osam godina prepoznali potrebu da u Klani dođe do promjena na svakom planu i društvenom i gospodarskom i kulturnom – rekla je Željka Šarčević Grgić, koja je u prvom krugu ostvarila povjerenje više od 32 posto stanovnika općine Klana.


Dodaje da definitivno očekuje podršku lijeve opcije i pobjedu u drugom krugu, jer je većina Klanjaca orijentirana ulijevo, što se ovog puta pokazalo i na lokalnoj razini.– Uvjerena sam u pobjedu u drugom krugu, jer sam u prvom krugu osvojila najveći broj glasova birača i imam stotinjak glasova prednosti nad protukandidatom. Vrijeme je da Klana dobije prvu načelnicu i to lijeve političke opcije – rekla je Željka Šarčević Grgić.

Rasplet u Vijeću




HDZ-ov Matija Laginja osvojio je oko 24 posto glasova, a ističe da je ostvario dobar rezultat, na tragu onog otprije četiri godine.


– Biračko tijelo HDZ-a ostalo je stabilno, a vjerujem da ću u drugom krugu biti podržan i od onih birača koji su u prvom krugu glasovali za jednog od troje nezavisnih kandidata za načelnika. Veoma je bitno da se nastavi kontinuitet jer počeli smo niz velikih projekata, od kanalizacije u Klani i Studeni, preko proširenja radne zone i privlačenja investitora. Općina je već godinama zbog nedostatka sredstava prisiljena na štednju, što osjećaju i sami mještani.


Jedini izlaz je u privlačenju investicija i stoga sam ponosan što sam kao prvi načelnik Klane u povijesti uspio ovdje privući nove investicije. Ujedno smo omogućili širenje DI Klana, a s Viškovom razvijamo Kunfin, koja bi trebala biti jedna od važnijih radnih zona na ovom području – rekao je Matija Laginja.


O tome tko će pobijediti u drugom krugu, u mnogome će ovisiti rasplet oko formiranja većine u Općinskom vijeću, gdje će sve opcije biti prisiljene na dogovore. Lista SDP-PGS-HSS osvojila je četiri mandata, HDZ tri mandata, nezavisni Igor Iskra dva mandata, a nezavisni Valter Štemberger i Ines Cristina Medvedić-Jeterić po jedan mandat. PGS-ov Slavko Gauš, nositelj koalicijske liste za Vijeće uvjeren je da će se opcije uspjeti dogovoriti za dobrobit Klane, što ipak ne očekuje prije nego li budu poznati rezultati drugog kruga izbora za izvršnu vlast.


– Pretpostavljam da ćemo pobijediti u drugom krugu i da će dio birača koji su sad glasali za nezavisne opcije dati šanse novoj opciji, iz prostog razloga jer smatraju da ćemo posao obavljati bolje nego prošla vlast – rekao je Gauš.


Nezavisni zadovoljni


Nezavisne liste koje su ušle u Vijeće uglavnom su zadovoljne postignutim rezultatima. Posebno u listi Igora Iskre, gdje je Valerija Valenčić Turina bila kandidatkinja za načelnicu.– Zadovoljni smo što smo se uspjeli dobro predstaviti biračima. Namjeravamo ostati nezavisni i ostvariti ono što smo zacrtali u svom programu, za koji smo dobili povjerenje. Svi mi u Vijeću morat ćemo sjesti i razgovarati. Najvažnije je da se Klana digne iz mrtvila. Klana nam svima mora biti na prvom mjestu, a osobne interese moramo staviti u drugi plan. Ostat ćemo dosljedni i nećemo iznevjeriti one koji su nam dali glas – rekla je Valerija Valenčić Turina. Zadovoljstvo rezultatom ističe i Ines Cristina Medvedić-Jeterić, čija je lista rezultat građanske borbe protiv odluke da vlasnici zemljišta u Klani moraju sufinancirati troškove katastarske izmjere.– Općina je htjela da svaki vlasnik terena plaća 1.500 kuna fiksno i dodatno po 350 kuna za svaku česticu, što bi bio velik udar na sve mještane, a pogotovo na naše umirovljenike. Ljudi u Klani imaju puno malih čestica, a sve su to pašnjaci i slična zemljišta, koji nemaju veliku vrijednost, ali su njihova djedovina.

Općinsko vijeće moralo je uvažiti peticiju 600 mještana i na zadnjoj je sjednici ukinulo dodatno plaćanje za svaku česticu, ali mi smo protiv toga da mještani sudjeluju u financiranju katastarske izmjere i sad ćemo nastaviti našu borbu kroz Vijeće – objasnila je Medvedić-Jeterić.