Imenovani novi vršitelji dužnosti predstojnika

Drugi krug smjena: Novo vodstvo u tri klinike riječkog KBC-a

Barbara Čalušić

Doc. dr. Maja Merlak

Doc. dr. Maja Merlak

Na mjesto predstojnika Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje prof. dr. Alana Šustića došao doc. dr. Alen Protić. Predstojnicu Klinike za radioterapiju i onkologiju prof. dr. Renatu Dobrila Dintinjana zamijenila doc. dr. Ingrid Belac Lovasić, dok je predstojnika Klinike za oftalmologiju prof. dr. Damira Kovačevića zamijenila doc. dr. Maja Merlak



RIJEKA » Tri klinike u Kliničkom bolničkom centru Rijeka od jučer imaju novo vodstvo. Sanacijski upravitelj KBC Rijeka prof. dr. Davor Štimac imenovao je nove vršitelje dužnosti predstojnika Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje, Klinike za radioterapiju i onkologije te Klinike za oftalmologiju. Na mjesto dugogodišnjeg predstojnika Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje prof. dr. Alana Šustića kao vršitelj dužnosti došao je doc. dr. Alen Protić. Predstojnicu Klinike za radioterapiju i onkologiju prof. dr. Renatu Dobrila Dintinjana kao v. d. zamijenila je doc. dr. Ingrid Belac Lovasić dok je predstojnika Klinike za oftalmologiju prof. dr. Damira Kovačevića zamijenila doc. dr. Maja Merlak.



Prema riječima sanacijskog upravitelja KBC-a Rijeka prof. dr. Davora Štimca, natječaji za predstojnička mjesta klinika riječke bolnice trebali bi biti raspisani kroz tri mjeseca.


  – Očekujemo da ćemo do ljeta raspisati natječaje za one klinike gdje predstojnicima istječu mandati i gdje su imenovani vršitelji dužnosti. Na pitanje hoće li objava natječaja donijeti još promjena u vodstvu klinika ne mogu vam odgovoriti jer ne mogu predvidjeti rezultate objave natječaja, kazao je prof. dr. Štimac.





  Ovo je drugi krug smjena predstojnika riječkih klinika na čija se mjesta postavljaju vršitelji dužnosti, a riječ o više-manje očekivanim smjenama nakon dolaska novog sanacijskog upravitelja na čelo KBC Rijeka. Podsjećanja radi, prof. dr. Štimac prije nešto više od mjesec dana odlučio se za novu osobu na čelu Klinike za psihijatriju pa je umjesto prof. dr. Tanje Frančišković kao vršiteljica dužnosti imenovana prof. dr. Ika Rončević Gržeta. Razlog prve smjene, prema riječima sanacijskog upravitelja, bili su loši poslovni rezultati, a loše poslovne rezultate već je tada bilježila i Klinika za oftalmologiju. Prije mjesec dana nije došlo do smjene predstojnika ove klinike jer se, kako je tada izjavio prof. dr. Štimac, poslovanje ove klinike popravilo.


  Ovaj put je prof. dr. Kovačević, kako nam je objašnjeno u upravi KBC Rijeka, predstojničke funkcije razriješen na osobni zahtjev, ali će u okviru iste klinike obnašati dužnost pročelnika Zavoda za dijagnostiku i liječenje bolesti oka.


  Promjena na čelu Klinike za radioterapiju i onkologiju u bolničkoj upravi objašnjena je podatkom da je prof. dr. Dobrili Dintinjana mandat predstojnice istekao u ožujku te da će u sklopu iste klinike obnašati funkciju pročelnice Zavoda za internističku onkologiju.


  Za razliku od promjena na čelu Klinike za oftalmologiju i Klinike za radioterapiju i onkologiju, prof. dr. Alan Šustić više je puta javno najavio svoj odlazak s mjesta predstojnika Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje. Kao dekan Fakulteta za zdravstvene studije i pročelnik Katedre za anesteziologiju na Medicinskom fakultetu u Rijeci, prof. dr. Šustić zbog obaveza je već ranije najavio upravi riječke bolnice da se nakon isteka mandata ne namjerava više kandidirati za predstojničko mjesto na riječkoj Anesteziologiji.