Nakon napisa našeg lista građani šalju pomoć

Drama obitelji Šljivo: Dobrotvori uplatili 2.230 kn, traži se rješenje i za struju

Sanja Gašpert

Teško bolesni Stjepan Šljivo i njegova supruga Ljiljana, s 15-godišnjim sinom žive u teškim uvjetima u kući u Gradu Grobniku / Snimio Vedran KARUZA

Teško bolesni Stjepan Šljivo i njegova supruga Ljiljana, s 15-godišnjim sinom žive u teškim uvjetima u kući u Gradu Grobniku / Snimio Vedran KARUZA

Obitelji se najavilo nekoliko pojedinaca i grupa s donacijama u novcu i hrani, a za to vrijeme čelnici Općine Čavle i Centra za socijalnu skrb u kontaktu su s HEP-om ne bi li se obitelji ipak uključila struja



GRAD GROBNIK Nakon što je naš list u jučerašnjem broju objavio priču o teškoj životnoj situaciji obitelji Šljivo iz Grada Grobnika, brojni su se građani javili zanimajući se kako pomoći.


Prema riječima volonterke koja je pokrenula cijelu priču, a koja je ipak željela ostati anonimna, jučer je tijekom jutra putem poštanskih uplata na adresu obitelji stiglo 2.230 kuna, najavljeno je nekoliko individualnih i grupnih posjeta s donacijama, a jedna obitelj obećala je novčanu pomoć, ali uz uvjet da se iskoristi isključivo za nabavku hrane.


– Danas smo gospođa Ljiljana i ja bili u banci kako bismo dogovorili kako i na koga otvoriti račun na koji bi se uplaćivala financijska sredstva za pomoć, a koja bi odmah išla na podmirenje dugova, sve s ciljem da se obitelji čim prije uključi struja. Rečeno nam je da bi bilo najbolje da račun otvori ili Općina ili neka udruga, kako bi se najlakše kontrolirao priliv. Podsjećam, račun obitelji Šljivo je zbog velikog duga u blokadi, a na zaštićeni račun se ne mogu uplaćivati takva financijska sredstva, kaže volonterka, dodajući kako je prije nekoliko dana otvorena Facebook stranica preimenovana u Pomoć Stjepanu, Ljiljani i Leu.


Stambeni kredit




Ravnatelj riječkog Centra za socijalnu skrb Karlo Balenović upoznat je sa socijalnom situacijom obitelji Šljivo, s kojom su u stalnom kontaktu socijalni radnici. Balenović ističe kako obitelj Šljivo putem riječkog Centra prima jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 3.500 kuna godišnje te 500 kuna mjesečno kao doplatak za pomoć i njegu bolesnom članu obitelji.


– Poznata mi je ta obitelj dugo vremena, ali, nažalost, to je naša svakdonevnica. Obitelj živi u teškim uvjetima, ima i stambeni kredit, ostao im je veliki dug za struju. Načelnik Općine Čavle Željko Lambaša i ja išli smo u HEP, međutim, doznali smo da je gospođa Šljivo 2009. godine, kada je dug bio puno manji, potpisala ugovor o nagodbi, ali ga nije ispoštovala, dug se povećao, a HEP isključio struju. Upoznat sam sa svime, pokušavamo pomoći, ali je nužno najprije riješiti struju, tražimo rješenja. Centar čini sve što je moguće u zakonskim okvirima, ali, to je strašno veliki dug (oko 32.000 kuna – op. a.). Predlagali smo da dijete privremeno smjestimo u učenički dom, ali roditelji su to odbili, kaže Balenović. Dodaje kako obitelj Šljivo, nažalost, zbog velikog iznosa dugovanja ne spada u program otpisa duga.


Općina Čavle također je u stalnom kontaktu s obitelji Šljivo, kojoj pomaže na razne načine, sve sukladno odluci o socijalnoj skrbi, ali i posebnim odlukama načelnika Željka Lambaše.


– Pomažemo jednokratnim pomoćima, besplatnim autobusnim prijevozom i nabavkom školskih udžbenika za sina. Ponudio sam obitelji da za sina plaćamo i treninge za sport, tako da se malo makne od cijele te situacije. Nećemo stati, pokušavamo i dalje, nećemo ih zaboraviti. Sigurno je da ćemo nastojati pomagati bez obzira što nisu u programu oprosta duga. Idemo dalje razgovarati s HEP-om, nazvat ću i ministricu socijalne politike i mladih Milanku Opačić i pokušati s njom naći rješenje. Velika su dugovanja obitelji Šljivo za kredite, ali ćemo pokušati najprije učiniti sve da im uključe struju i omogućimo im koliko-toliko normalan život. I ove zime pomažemo s ogrijevom. Općina ih neće ostaviti same. Moram reći kako ne možemo direktno utjecati na otplatu duga, jer komunalna poduzeća kojima duguju svojim aktima i odlukama moraju donijeti takva rješenja, kaže Lambaša.


Zbog velikog duga za nenaplaćenu električnu energiju, upit o slučaju Šljivo uputili smo i riječkom Elektroprimorju, gdje su već godinama upoznati s cijelom situacijom, koju, sukladno mogućnostima i zakonskim okvirima nastoje riješiti.



Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić u dopisu kojim je odgovorila na upit o slučaju obitelji Šljivo kaže kako je njezin Ured za slučaj doznao iz medija te kako žali zbog situacije u kojoj se obitelj našla.– Nisu nam poznate okolnosti slučaja i ne znamo kome su se sve obraćali, ali predlažemo da se svakako obrate Centru za socijalnu skrb Rijeka, kako bi se pronašle mogućnosti za pomoć obitelji, a posebno malodobnom sinu. Nadamo se da će i podrška medija biti od pomoći, ali podsjećamo da je u ovako osjetljivim temama jako važno obzirno izvještavati o djetetu kako mu se medijskim izlaganjem ne bi nanosila dodatna šteta, ističe Milas Klarić.


Sklapanje sporazuma


»Kupcu Stjepanu Šljivi je radi velikog duga već duže vrijeme obustavljena isporuka električne energije. Aktivnosti i međusobni dogovori oko naplate traju od siječnja 2009. godine, kada je zaključen prvi reprogram. Kako obročna otplata temeljem istog nije ispoštovana, a naša potraživanja su se i dalje povećavala, bili smo prisiljeni pokrenuti postupak ovrhe, odnosno utuženje. Istovremeno su kontinuirano vođeni dogovori s Općinom Čavle i Centrom za socijalnu skrb oko mogućnosti namirenja predmetnog duga. Mi u potpunosti razumijemo tešku socijalnu situaciju obitelji Šljivo i spremni smo u suradnji s Općinom Čavle i Centrom za socijalnu skrb ponovo sagledati problem i omogućiti obročno plaćanje duga, sklapanjem sporazuma koji je realno moguće realizirati«, stoji u odgovoru Elektroprimorja Rijeka.Direktor riječkog Elektroprimorja Vitomir Komen ističe kako je spreman pružiti pomoć u rješavanju ovog problema.

– Stojimo otvoreni za obročno plaćanje, jer i za nas je najgora ovakva situacija. Već duže vremena s Općinom Čavle i riječkim Centrom za socijalnu skrb pokušavamo postići nekakav sporazum, ali se teško nalazi. Razumijemo socijalnu stranu tog slučaja, posebice jer obitelj Šljivo, nažalost, izlazi iz ovog limita dozvoljenog za program oprosta duga. Spremni smo za svaki dogovor koji u konačnici dovodi do rješenja, kaže Komen.