(Ne)moguća misija

Dr. Štimac postao sanacijski upravitelj: Koji ga glavni izazovi očekuju na čelu KBC-a u Rijeci

Barbara Čalušić

Iako će izgradnja nove bolnice, barem načelno, biti jedan od glavnih zadataka novog šefa riječke bolnice, ključni problem s kojim će se suočiti u prvom će redu biti njezino sadašnje stanje. Riječ o bolnici koja je sa svoja tri lokaliteta i zgradama starim više od stotinu godina građevinski u katastrofalnom stanju



RIJEKA » Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u četvrtak razriješila četiri dosadašnja sanacijska upravitelja kliničkih bolničkih centara (KBC) te na njihova mjesta imenovala nove. Novi sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka Davor Štimac, a razriješen je Herman Haller.


»Nismo bolnica na kraju grada i to ne smijemo postati, ne smijemo dozvoliti da nas obuzme malodušnost provincijalizma, moramo prestati krivce tražiti isključivo u Zagrebu ili ovisno o povijesnom kontekstu nekim drugim gradovima našeg okruženja. Trebamo se pitati radimo li dovoljno, učimo li dovoljno i želimo li uz poštovanje etičkih i akademskih načela prepoznati mjerljive vrijednosti i stvoriti pozitivan kompeticijski duh. Samo tako moći ćemo zadovoljiti želje ljudi ovog kraja, bolesnih za liječenjem, a zdravih za radom i napretkom«, kazao je prije nešto više od tri mjeseca prof. dr. Davor Štimac u razgovoru za naš list povodom njegovog imenovanja na mjesto predstojnika Klinike za internu medicinu, najveće klinike u Kliničkom bolničkom centru Rijeka.


Izlaz iz krize


  Ako uzmemo u obzir razloge zbog kojih je ministar zdravlja u ponedjeljak smijenio sanacijske upravitelje, a to je neprovođenje sanacije bolnica, tome još pribrojimo očekivanja svih građana koji se liječe ili će se liječiti u riječkom KBC-u, a ona se redovito svode na bolje uvjete liječenja i novu bolnicu, od prof. dr. Štimca očekuje se jako puno.




  Drugim riječima, od novog sanacijskog upravitelja javnost, jednako kao i politka i administracija, očekuju da KBC Rijeka izvuče iz krize.


  Iako će izgradnja nove bolnice, barem načelno, biti jedan od glavnih zadataka novog šefa riječke bolnice, ključni problem s kojim će se suočiti u prvom će redu biti njezino sadašnje stanje.


Riječ o bolnici koja je sa svoja tri lokaliteta i zgradama starim više od stotinu godina građevinski u katastrofalnom stanju. Osim prostora, pacijenti riječke bolnice nikako ne mogu biti zadovoljni postojećom opremom koja je dotrajala ili pokvarena, a u konačnici i cjelokupnom skrbi koju im takav KBC Rijeka može pružiti.


Težak zadatak


Bez dovoljno opreme koja riječkom KBC-u kronično nedostaje, teško je zadovoljiti današnje potrebe pacijenata i ostati konkurentan s ostalim centrima u zemlji.


  Pritom, riječku bolnicu muči i odlazak stručnjaka, kriza pojednih struka, kao i sve veći nedostatak prepoznatljivih autoriteta. Sve je više pacijenata koji odlaze u druge bolnice nakon što uvide da u riječkoj bolnici na neku pretragu ili zahvat moraju čekati pola godine, a u drugoj se čeka dva mjeseca.


  Izlaskom HZZO-a iz riznice koji od početka ove godine bolnice plaća po učinjenom poslu, pitanje kako pacijenti doživljavaju bolnicu trebalo bi biti jedno od glavnih pitanja koje si postavlja svaki sancijski upravitelj kojem će, ako želi održati funkcioniranje bolnice, glavni zadatak biti da nastoji da bolnica brzo i efikasno obavi što više posla, ima zadovoljne pacijente i zdravstvenu administraciju. Nimalo lak zadatak.