Treći dan blokade na Marišćini: riječki komunalci obratili se sudu

Dr. Simončić: To što Čistoća radi ne valja, sad moramo izbjeći cirkus s balama

Andrej Petrak

– Rekao sam: ovo što rade bit će katastrofa! I bila je katastrofa. Savjetovao sam Varaždinu da ne idu na baliranje, no bez uspjeha. U Karlovcu su na moj nagovor odustali od tog procesa. Baliranje može biti samo privremeno i kratko rješenje. No, u tom slučaju otpad mora biti predselektiran. Kad u balama imate željezo, konzerve i sve ostalo, kao što je to slučaj kod vas, onda to nimalo ne valja, kaže dr. Simončić



VIŠKOVO – Dok građani Marčelja već treći dan zaredom u velikom broju blokiraju ulaz na smetlište Marišćina, Komunalno društvo Čistoća predalo je službeni zahtjev sudu, tražeći izdavanje rješenja da im se dopusti nesmetan ulaz u svoj posjed te obavljanje djelatnosti, za koju, kažu, posjeduju izdane dozvole. Prema riječima glasnogovornice Čistoće Marine Babić Brusić, sud se zasad nije očitovao o njihovom zahtjevu, a o blokadi ulaska smetlarskih kamiona na Marišćinu obavijestili su policiju, sanitarnu inspekciju i inspekciju zaštite okoliša i prirode.


– Prema preporuci policije da izbjegnemo eskalaciju situacije na Marišćini nismo slali kamione na deponij. Policija nam je rekla da bez sudskog naloga ne mogu ništa poduzimati na Marišćini. Naša je obveza prikupljanje smeća u cilju zaštite zdravlja građana. Sud zasad nije reagirao na naš zahtjev. No, kad za dan ili dva dođe do nagomilavanja smeća na ulicama, doći će do službene reakcije Ministarstva zdravlja preko sanitarne inspekcije. Oni će od suda zatražiti nalog da se odvoz otpada na Marišćinu nesmetano nastavi. Hoće li sud reagirati na naš zahtjev, ili će čekati nalog inspekcije, vidjet ćemo, kaže Babić Brusić.


Predsjednik Kriznog eko stožera Marišćina, ogranka Eko Kvarner Halubje Josip Katalinić poručio je da građani Marčelja ostaju blokirati Marišćinu.




– Mi ostajemo ovdje. Našim zahtjevima nije udovoljeno, pogotovo ne osnovnom zahtjevu da se smeće prestane dovoziti ovdje. Ne želimo i dalje biti smetlište čitave županije, naročito grada Rijeke. Ostajemo do kraja. U Čistoći se usuđuju spominjati da bi nerazvrstano smeće u kantama moglo biti opasno, a godinama istresaju smeće na Viševac u centru Viškova. Mjesecima to smeće prebacuju s jednog kraja Viškova na drugi uvjeravajući mještane da to za njih nije opasno. Građanima prijete sanitarnom inspekcijom i mašu sudskim nalozima kojima će se silom otvoriti put prema smetlištu i omogućiti istresanje smeća u rupe u tlu jer odgovorni ne vide drugo rješenje. Gdje je sanitarna inspekcija bila u zadnja četiri mjeseca, kaže Katalinić.


Simončić: Imate potpuno pravo na revolt


Iz KD Čistoće jučer je medijima poručeno da je zakopavanjem baliranog otpada pod zemlju u kasete na Marišćini i tretiranjem otpada efektivnim mikroorganizmima problem smrada bitno umanjen. No, o Čistoćinoj tehnologiji zbrinjavanja bala štošta je imao za reći ekspert za zbrinjavanje otpada Viktor Simončić, bivši savjetnik za ekološka pitanja pri Europskoj uniji, koji je na inicijativu načelnika Gorana Petrca jučer posjetio građane Marčelja na Marišćini.


– Imate potpuno pravo na revolt, poručio je građanima Simončić, kojeg je župan Vidoje Vujić pozvao kao stručno mišljenje na nedavni okrugli stol o otpadu.


Dr. Simončić objasnio je da mu je kad je čuo kakvo će rješenje primijeniti za baliranje u Rijeci, odmah bilo jasno da će to biti ogroman problem i da će bale smrdjeti do neba.


– Rekao sam: ovo što rade bit će katastrofa! I bila je katastrofa. Savjetovao sam Varaždinu da ne idu na baliranje, no bez uspjeha. U Karlovcu su na moj nagovor odustali od tog procesa. Baliranje može biti samo privremeno i kratko rješenje. No, u tom slučaju otpad mora biti predselektiran. Kad u balama imate željezo, konzerve i sve ostalo, kao što je to slučaj kod vas, onda to nimalo ne valja, kaže Simončić.


Posljedice “baliranja” u Makarskoj, Varaždinu… 


Josip Katalinić primijetio je da je netko u Čistoći prošle godine samo trebao izguglati pojam »baliranje« i izlistalo bi mu se na stotine stranica na internetu koje govore o smradu i groznoj situaciji u Makarskoj, Varaždinu i svugdje drugdje gdje je ovo rješenje primijenjeno.


– Zar u Čistoći i Gradu Rijeci ne postoji ni jedna inteligentna osoba, pitao je Katalinić.


Simončić mu je odgovorio: »Inteligentna osoba kod nas je rijetkost«.


– Govorio sam uključenima u ovaj projekt u Rijeci, ako već morate balirati, barem otpad prije sortirajte. Nisu me slušali, kaže Simončić.


Napominje da rješenje za zbrinjavanje 20.000 bala deponiranih na Viševcu koje neće izazvati nesnosan smrad po cijelom Viškovu i pola Rijeke sigurno postoji. Simončić ne vidi rješenje za bale koje ne uključuje njihovo zbrinjavanje na lokaciji Marišćine, no siguran je da s balama ne treba postupati na način kako je to Čistoća dosad radila.



U KD Čistoća napominju da je teško dati konkretne procjene kad će se riječko smeće zbog blokade početi toliko gomilati da će se morati odlagati i izvan baja i kontejnera.


– To će ovisiti o lokaciji. U centru grada kontejnere praznimo dvaput dnevno, šest puta tjedno, dok u slabije naseljenim područjima otpad prikupljamo dvaput tjedno. Prvo će se na udaru naći uži centar Rijeke, gdje bi se otpad mogao početi gomilati izvan kontejnera već za dan do dva, kaže Marina Babić Brusić iz Čistoće.


KD Čistoća u noći s ponedjeljka na utorak upotrijebila je posljednje rezervne kamione kako bi se ispraznile baje i kontejneri za smeće u centru Rijeke.


– Namjera nam je bila očistiti grad i spriječiti nagomilavanje smeća te opasnost po zdravlje građana. Svi kamioni koje imamo sad su puni otpada parkirani u našoj komunalnoj garaži na Škurinjama. Budući da su temperature niže i da je otpad zatvoren u kamionima, vjerujemo da se neugodni mirisi neće tako skoro početi širiti s kamiona. Tijekom utorka centrom grada kružilo je nekoliko kamiona koji odvajaju karton i krupni otpad, što se odvozi na reciklažna dvorišta i ondje dalje predaje koncesionarima, kaže Marina Babić Brusić iz Čistoće.



– To što su oni radili ne valja. Moram najprije posjetiti lokaciju i sam se uvjeriti u kakvom su sad stanju bale kako bi točnije vidio što bi bilo najbolje napraviti. No, sigurno je da će otpad prije transporta trebati obraditi. Sigurno ne raditi kao dosad: da se bale otvaraju, da se razbijaju i da otpad izlazi van na sve strane. Treba spriječiti cirkus s balama. Međutim, lokaciju Marišćine sad će biti vrlo teško izbjeći. Ako će me u Gradu saslušati, spreman sam pomoći pronaći adekvatno rješenje, kaže Simončić.


Sanacija štete


Jasan je da će svako rješenje za zbrinjavanje bala biti samo minimiziranje utjecaja i nastale štete.


– Treba pronaći tehničko, tehnološko i kemijsko rješenje koje je prihvatljivo za zbrinjavanje tih bala. No, štogod se napravi to će biti samo smanjivanje nastale štete. Jer, rješenje koje ne proizvodi štetu koštalo bi puste milijune, kaže Simončić.


Što se tiče plana Grada Rijeke i Čistoće o procesiranju otpada koje će se u kazetama raspadati tri godine u planiranom MBO postrojenju, Simončić kaže da će to biti vrlo problematično, na bilo kojem postrojenju.


U Poreču sličan problem


– Bio sam angažiran u Poreču na sličnom problemu. Uspjeli smo preraditi godišnju količinu zakopanog otpada. No, ovo na Marišćini bit će vrlo, vrlo teško »baciti« na postrojenje. Vrlo teško, kaže Simončić.


I treći dan blokade deponija prošao je mirno, a okupljene građane nisu pokolebale najave Čistoće o izdavanju sudskog naloga.


Premda su prosvjednici još prvog dana blokade poslali zamolbu Crvenom križu i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje da osiguraju deke i šatore, nikakav odgovor nisu dobili.


Blokada se uz potporu halubajskih ugostitelja koji mještanima osiguravaju hranu i piće nastavlja, a hoće li se naći adekvatno rješenje za zbrinjavanje bala i riječkog smeća, ili će na koncu morati djelovati sud, inspekcije i policija, ovisi o tome hoće li Grad Rijeka i građani Marčelja sljedećih dana uspjeti postići dogovor o njihovim istaknutim zahtjevima.